Ječná sláma - Biologická prevence růstu řas v jezírku

Ječná sláma - Biologická prevence růstu řas v jezírku

Problém s řasami nastává, když je necháme růst a nevěnujeme jejich přemnožení dostatečnou pozornost. Tehdy dochází k masivnímu rozkvětu, čímž je na ekosystém jezírka kladená velká zátěž. Při vadnutí a rozkládání se řas dochází k nadměrné spotřebě kyslíku bakteriemi, které tyto řasy rozkládají - to znamená méně kyslíku pro ryby a snížení účinnosti filtrace.

V USA je použitie jačmennej slamy najčastejší boj proti riasam

Na trhu existuje řada “přírodních“ kouzelných prášků na prevenci růstu řas. Mnoho z nich však neuvádí složení, resp. ne úplné složení. Většina z nich (jako byl v minulosti již zakázaný přípravek Kata) obsahovala těžké kovy, které mají velmi špatný dopad na organismy v jezírku. Při dlouhodobém používání dochází prakticky k otrávení ryb. 

Z přírodních preparátů s osvědčením složením můžeme doporučit extrakty z ječné slámy a extrakt z vrby. Působením těchto dvou přípravků je možné minimalizovat výskyt řas v jezírku. V naší praxi jsme otestovali zejména přípravek z ječné slámy a to, že naši zákazníci se k němu neustále vracejí je důkazem jeho funkčnosti.

Barley Straw (ječná sláma) je průkopnickým řešením problémů s vláknitou řasou. V USA je nejvíce používaným způsobem boje s řasami v jezírku. Výhody ječné slámy se ukáží dlouhodobě, jelikož dokáží zastavit tvorbu řas natrvalo. Díky tomu se stává stále oblíbenější volbou v boji proti řasám i u nás. Je však třeba si uvědomit, že ječná sláma nedokáže odstranit řasy, ale slouží k prevenci jejich růstu.

U ječné slámy rozeznáváme její 2 základní formy:

  • Ječná sláma v přírodní formě. Nejčastěji se aplikuje do síťky ve formě pelet, která se pak ponoří do jezírka. Pozor, sláma musí být v BIO kvalitě. Nechceme do vody přidat pozůstatky žádných postřiků.
  • Extrakt z ječné slámy - výtažek ze slámy, který se pravidelně aplikuje do jezírka.

Jak funguje ječný extrakt při hubení řas? (vysvětlení procesu)

Pro nejlepší pochopení toho, jak ječmen působí, se musíme ponořit do detailů a představit si celý proces rozkladu, krok za krokem

  1. Ječnou slámu nebo ječný extrakt aplikujeme do jezírka, čímž pomalu začne proces rozkladu. Během něj se buněčná struktura ječmene začne rozpadat, přičemž rychlost je přímo závislá na teplotě vody a množství přítomného kyslíku. Prospěšné bakterie pracují lépe ve vyšších teplotách a dobře provzdušněném prostředí. Po několika týdenním působení ječmene se proces rozkladu mění z bakteriálního na mykotický, čímž nastává nová etapa a tou je "hnití".
  2. Během toho, jak houby požírají zbytky ječného extraktu, začíná tvořit huminová kyselina, která je prvním zásadním krokem při kontrole řas. Jak se huminová kyselina rozšiřuje ve vodě, reaguje s kyslíkem a slunečním zářením. Stává se stále více nestabilní, až nakonec vytvoří superoxidový radikál, který vede k vytvoření peroxidu vodíku.
  3. Peroxid vodíku je algicid, kdy byl však vyprodukovaný ze správně nadávkovaného ječmene, je bezpečný pro ryby, přičemž nadále efektivně působí proti řasám. Koncentrace pouze 2 jednotek na milion (ppm) je dostatečný pro kontrolu řas v jezírku, a protože peroxid vodíku je stabilnější ve sladké vodě v porovnání se slanou, zůstává efektivní delší dobu a vyžaduje spíše sporadické dávkování.

Ječná sláma vs. ječný extrakt - co je lepší volbou?

Oba druhy bojují s řasami na podobné bázi, liší se zejména v rychlosti působení.

  • Sláma musí projít několika stádii rozkladu předtím, než se změní na peroxid vodíku. Tento proces může trvat v rozmezí od 3 týdnů do 3 měsíců, v závislosti na teplotě vody a podmínek v jezírku.
  • Extrakt z ječné slámy je na druhé straně dostupný ve vysokých koncentracích a byl optimalizovaný pro rychlejší výsledek. Potom, jak extrakt přidáte do jezírka, začnou ho bakterie rozkládat rychleji. U tekutého ječného extraktu budou výsledky poměrně rychlé a koncentrace peroxidu vodíku dostatečně vysoká. První výsledky jsou viditelné přibližně po 2 - 4 týdnech v teplých měsících a po 4 - 6 týdnech v chladnějších.
Na trhu je dostupná ječná sláma v klasické formě, upravených peletách i v extraktu. Nejrychlejší účinek má ječný extrakt. Jeho výhodou je zejména snadné jednoznačné dávkování

Jak používat ječnou slámu pro průzračné jezírko (nejlepší výsledky)

Ječnou slámu začínáme dávkovat na jaře, po nastartování jezírkové filtrace. Před první dávkou je ideální jezírko očistit od řas mechanicky nebo např. přípravkem BKF. Při aplikaci ječné slámy je nutné se ujistit, že máte dostatečný zdroj provzdušnění, jako např. fontánu nebo vzduchovač, stejně jako dobrý filtrační systém - pomáhají odstraňovat hromadící se amoniak a nitráty, které vznikly při rozkladu. Dávkování je důležité dodržovat tak, jak uvádějí jednotliví výrobci. Výhodou tekutého extraktu je, že se drží u hladiny, čímž je vystavený přímému slunečnímu záření, které urychluje rozklad. Při použití klasické ječné slámy třeba myslet na to, že sláma musí být v BIO kvalitě bez jakýchkoli použitých postřiků při pěstování ječmene.

Za jakou dobu můžeme vidět první výsledky?

Nezapomínejte však, že ječná sláma je preventivním zákrokem proti řasám, ne jejich primárním ničitelem, takže výsledek, který používáním sledujeme, je méně řas v následujících měsících a letech po zahájení jejího používání. Na okamžité odstranění řas používejte chemické a mechanické prostředky, ječmen působí jako doplněk tohoto procesu.