Jak vybrat čerpadlo na závlahu

Jak vybrat čerpadlo na závlahu

Abychom si vybrali správné čerpadlo pro automatický zavlažovací systém, které by splňovalo naše představy a požadované očekávání, je potřeba zodpovědět pár následujících otázek:

1. V jaké hloubce je hladina vody ve studni a jak daleko je vzdálenost vodního zdroje od elektro-ventilové šachty

Podle toho budeme vybírat čerpadlo z pohledu umístění a samotné konstrukce, resp. způsobu dopravy vodního zdroje do cílového místa (uzlu automatického zavlažovacího systému):

Samo-nasávací čerpadlo.

Čerpadlo je umístěno mimo studnu na suchém nemrznoucím místě a čerpá vodu pomocí sací hadice "savice". Je schopné čerpat vodu z hloubky 4 - 9 m (podle typu čerpadla a okolností čerpání). Pozor také na dostatečný přítok a případný pokles hladiny při větším odběru vody.
Obecně platí, že povrchová čerpadla jsou sice levnější, ale reálně jsou použitelné do hloubky sání okolo šesti až sedmi metrů. Při umístění povrchových čerpadel je nutné dbát na to, aby se čerpadlo nacházelo na dobře větraném místě. Čerpadla vybavená elektronikou nesmí být umístěna ve vlhkém prostředí, např. ve studni, protože by došlo k jejich poškození. Čerpadla jsou konstruována jako bezúdržbové. Výjimkou je pouze uskladnění povrchových čerpadel během zimy na místech chráněných před mrazem.

Ponorné čerpadlo – „ ponorka “

Tato řada čerpadel je ponořena do kapaliny a vytlačuje vodu potrubím nebo hadicí. Tyto čerpadla jsou schopny čerpat vodu z větších hloubek (řádově desítky metrů).


Tlakové ztráty se počítají pouze na výtlaku a jsou dány maximální přepravní výškou, vzdáleností, průměrem trubky a do jisté míry také materiálem rozvodového potrubí. Jsou také méně náročné na údržbu a díky trvalému ponoření ve vodě nehrozí nebezpečí poškození mrazem. Pokud chceme čerpadlo umístit do vrtané studny, je třeba volit ponorné čerpadlo, kde je důležité si všimnout šířku potrubí studny podle níž vybíráme i rozměry čerpadla. Další zajímavost a důležitý technicky fakt je, že některá ponorná čerpadla jsou vybavena elektronikou, která zaručí automatický provoz, v opačném případě na zautomatizování čerpadla potřebujeme řídicí jednotku, kterou z pravidla bývá plně automatický frekvenční měnič.
Standartní ponorné čerpadlo s plovoucími oběžnými koly z Norylu (plast) určené do vrtů, studní, nádrží, vodojemů i sběrných šachet je vhodné na zvyšování tlaku při zabudování do rozvodného potrubí, dále pro domácí i průmyslové použití zavlažování nebo postřik neagresivní, chemicky a mechanicky čistou vodou. Při instalaci do vodojemů, kopaných studní a otevřených nádob je nutné použít chladicí plášť. Vodotěsnost motoru zajišťují kvalitní těsnící elementy a kluzné těsnění. Kluzné dvojice těsnění jsou zpravidla mazány olejovou náplní motoru. Taková konstrukce zaručuje dlouhou životnost těsnění a bezporuchový provoz motoru a čerpadla.

zapojení čerpadla k frekvenčnímu měniči (vodní zdroj k automatické závlaze)

 

        2. Jakou vodu chceme čerpat?

Nejvhodnější je voda čistá - pitná (bez nečistot). Zpravidla se dává do zavlažovacího systému filtr jemných částic (300μm), ale i tak to můžeme celé shrnout, že čím je voda čistší, tím je celý závlahový systém méně namáhán.
Pokud je voda ve studni, nebo v jiném vodním zdroji mírně znečištěná, neobejdeme se bez zmiňované filtrace, která se nainstaluje jako "mezi-kus" na hadici před hlavní elektro-ventil. Ale to je už jiné téma. Důležité je v tomto ohledu dívat při výběru čerpadla, zda jde o samo-nasávací nebo ponorné, že jak velké nečistoty dokáže přes sebe přečerpat a zda má dané čerpadlo ochranu proti usazení nečistot, resp. zda je vhodné ho používat pro transport mírně znečištěné vody.

        3. Které jsou ty nejzákladnější parametry?

Prvním předpokladem pro vybudování zavlažovacího systému je zajištění dostatečného přísunu vody. Běžný zavlažovací systém potřebuje minimální průtok 25 - 30 l při tlaku ne menším než 3 bar. To jsou základní a zároveň ty nejdůležitější parametry pro správný výběr čerpadla.
Tip: Průtok vody si můžete jednoduše vypočítat sami. Nádobu napustíte vodou a stopujte, za jaký čas se naplní.
Následně použijete vzorec: (Objem nádoby (l) / Čas naplnění (s)) x 60
Příklad: Pokud máme např. 10 l nádobu a naplní se za 20 sekund, průtok je 30 l / min.
Obecně je potřeba si promyslet jak často a pro jaké účely chcete čerpadlo využívat. Potřebujete jen zalévat jednou hadicí zahradu, budete mít automatickou závlahu nebo potřebujete zásobovat rodinný dům pitnou vodou, případně kombinace uvedených možností. Pro příležitostné použití lze použít levnější typy z plastových materiálů. Při provozu automatických závlah a zásobování rodinného domu je výhodnější investovat do čerpadla z ušlechtilých nerezových nebo robustnějších litinových materiálů. Při domácích vodárnách je důležitá i velikost tlakové nádoby, která rozhoduje o tom, jak často bude zapínat vaše čerpadlo - domácí vodárna. Pro rodinný dům, kde bydlí více osob, bude při použití menší tlakové nádoby jako 50 l čerpadlo zapínat při každém umytí rukou nebo spláchnutí toalety. Proto třeba volit raději tlakové nádoby s větším objemem. Čerpadlo, které často spíná, má větší spotřebu elektrické energie a nižší životnost kvůli tlakovým rázům při zapínání, to obecně platí i při automatické závlaze, kterou je dobré mít nastavenou pro plynulé přepínání elektro-ventilů jednotlivých sekcí.
   

       4. Na záver všeobecné rady - čo prekáža čerpadlu ?

Provoz na sucho (bez vody). Voda chladí a maže ucpávky, bez ní se prohřejí a zničí. Čerpadlo nikdy nepouštějte bez čerpání vody.
Mráz. Pokud hrozí zamrznutí, vypusťte z čerpadla vodu. Zamrznutím neodvodněného čerpadla může mráz čerpadlo roztrhnout a případně poškodit a zdeformovat hydraulické části.
Abrazivní částice - zrnka písku, jíly. Vstupní voda musí mít takovou kvalitu, jak předepisuje výrobce čerpadla.
Provoz v krajních oblastech charakteristiky čerpadla. Vhodné parametry čerpadla by měl vypočítat odborník.

Věřím, že jste si udělali všeobecný obraz o správném výběru čerpadla pro vaši závlahu. Mnoho informací je vysoce technických, při kterých je důležité se poradit s odborníky pro čerpací techniku. V případě jakýchkoliv nejasností nás bez váhání kontaktujte. Vypadá to celé technicky složité? Nebojte se využít naše služby a poradenství, kde vám se vším rádi pomůžeme a nalezneme pro vás individuální řešení. Co se týče automatické závlahy, umíme vám vytvořit a poskytnout projektovou dokumentaci s výkazem - výměrou materiálu za ty nejlepší ceny pro kompletní závlahu vašeho exteriéru.