Automatický zavlažovací systém

Automatický zavlažovací systém

Zde je základní návod nebo takové nasměrování a seznámení se s pojmem Automatický zavlažovací systém, který si chcete nainstalovat do vašeho exteriéru. Trošku si to celé rozčleníme a krok po kroku si v základu projdeme jednotlivé procesy instalace.

 

  • Vypracování projektu
  • Instalační prvky
  • Zdroj vody
  • Výběr čerpadla
  • Osazení šachty
  • Rozvody - sekce
  • Instalace postřikovačů a trysek
  • Řídící jednotka
  • Zazimování

Vypracování projektu

Základní krok pro zrealizování závlahového systému je jeho naplánování. Naplánováním se určí zdroj dodávané vody do systému závlahy (studna, městská přípojka), rozmístění postřikovačů podle předem dimenzovaných trysek, umístění ventilových šachet, vodní a elektrické přípojky, množství a typ spojovacích komponentů atd. Hlavním úspěchem dobře navržené a provedené závlahy je správně vypracovaný projekt (obr.1). Podmínkou pro provedení projektu je v nejlepším případě možnost obhlídky terénu realizátorem, podrobný plán pozemku - zahrady, resp. půdorys zavlažovaného exteriéru, s uvedením všech technických údajů.


Ale předběhli jsme tu úplně prvotní skutečnost, a to co nejpřesněji nakreslený a okótovaný půdorys vašeho pozemku, který chcete zavlažovat. Nezapomeňte vyznačit pevné části exteriéru, které nechceme zavlažovat - dětské hřiště, bazén, jezírko, stromy, okrasné keře. Jsou to věci, při kterých nás běžně nenapadne s nimi uvažovat při správném nákresu půdorysu, podle kterého bude dělán projekt závlahy. Pokud jste trošku technicky zdatný člověk, tak si umíte podle projektu zrealizovat závlahu i sám

 

VZOROVÝ PROJEKT - zavlažovací systém -schéma (obr.1)

Instalační prvky

Tělo celého zavlažovacího systému se skládá z instalačních prvků, které vzájemně úzce souvisejí a tvoří spolu jeden celek.

  1. čerpací system závlahového systému
  2. rozvod závlahy - HDPE,LDPE hadice
  3. ventilová šachta
  4. elektromagnetické ventily
  5. spojovací materiál
  6. postrekovače, trysky
  7. riadiaca jednotka

Zdroj vody

Prvním předpokladem pro vybudování zavlažovacího systému je zajištění dostatečného přísunu vody. Běžný zavlažovací systém potřebuje minimální průtok 25 - 30 l při tlaku ne menším než 3 bar.
Tip: Průtok vody si můžete jednoduše vypočítat sami. Nádobu napustíte vodou a stopujte, za jaký čas se naplní.
Následně použijete vzorec: (Objem nádoby (l) / Čas naplnění (s)) x 60
Příklad: Pokud máme např. 10 l nádobu a naplní se za 20 sekund, průtok je 30 l / min.
Pro zjištění tlaku je nutné použít tlakoměr umístěný na kohoutek. Chcete-li využít připojení z veřejného vodovodu, je nutné brát v úvahu fakt, že tlak ve vodovodu se může v průběhu dne měnit.

Výběr čerpadla

Pokud vodním zdrojem nebude vodovod, je naší další nejlepší volbou studna a s ní spojená čerpací technika - čerpadlo. Při výběru čerpadla je třeba si ujasnit, kde to čerpadlo chceme mít umístěné. Pokud chceme čerpadlo umístit do vrtané studny, je třeba volit ponorné čerpadlo, kde je důležité si všimnout šířku potrubí studny podle níž vybíráme i rozměry čerpadla (obr.2).

obr.2

Pokud chceme čerpadlo umístit mimo studnu na suché místo, resp. do šachty, tak volíme druh samonasávacího čerpadla (obr.3). Další kroky a parametry, které nám musí být jasné, je potřebný průtok a tlak na výstupu z čerpadla, resp. v místě ventilové šachty, kde se zavlažovací systém rozvětvuje.

obr.3

Rozvody - sekce

Při rozvodech závlahy a určení správné počtu sekcí vycházíme v první řadě z projektové dokumentace závlahy pokud je vypracována podle korektních programů k tomu určených, nebo technickým přepočtem a rozmístěním postřikovačů s vyhovujícími tryskami definovaného průtoku, rádiusu a vzdálenosti dostřiku tak aby se jejich vodní paprsky co nejvíce překrývaly (viz obr.5). Při druhém řešení rozvodu závlahy je potřeba vědět, kudy chceme a můžeme vést hlavní větev, na kterou se zpravidla používá HDPE hadice 32 x 2 mm, resp. LDPE hadice 32x3mm která je vedena přibližně 30-50 cm pod povrchem země a která se následně napojuje na elektro-ventilový rozvaděč umístěný ve ventilové šachtě nebo vámi vybraném prostoru pro umístění elektro-ventilů, které budeme řešit v další kapitole.

Pro zdroje s průtokem do 42 l/min použijte trubky 3/4 ", pokud máte zdroj s vyšší vydatností, použijte 1" - 5/4 "potrubí. Zpravidla na hlavní rozvod do šachty k rozdělovači a následně rozvod jednotlivých větví používáme HDPE 32x2mm, resp. LDPE 32x3mm hadici.

Při definování počtu sekcí (větví) nezapomeňte na pokles tlaku v trubkách v závislosti na délce a průtoku. Proto je nutné použít trubky vhodného průměru, dynamický tlak musí být takový, aby mohli trysky fungovat správně.

Osazení šachty

Šachtu je potřeba nadimenzovat podle počtu elektro-ventilů, aby byl dostatečný prostor jak pro elektro-ventilový rozdělovač, tak i pro elektro-ventily a příslušenství. Při instalaci je třeba si určit výšku terénu, aby byla šachta přesně v rovině s okolním terénem. V případě, že bude nainstalována výš, než je okolní terén, hrozí při sečení zničení krytu šachty nebo poškození sekačky (obr.4.2). Při osazení pod úroveň terénu bude šachta vždy špinavá od bláta. Při výkopu je nutné mít na paměti, že dno šachty nebude položené na hlíně, ale je vhodné před osazením šachty položit na hlínu dostatečně velký kus geotextilie (obr. 4.1), na kterou nasypeme drobný makadam. Zajistíme tím, hlavně při údržbě, čisté ventily, které nebudou špinavé od bláta, které by při vypouštění vody vzniklo.

Před samotným osazením šachty si napojíme na elektro-ventilový rozdělovač hlavní přívod vody, všechny komponenty (kulové ventily, filtry ...), připojíme elektro-ventily i s přípojnými hadicemi a osadíme šachtu, do které jsme vyřezali otvory pro hadice jednotlivých sekcí (viz obr. 4.1).

Pokud nám vše sedí, jak má, a zkontrolovali jsme výšku šachty s okolním terénem, můžeme přistoupit k zasypání šachty zeminou.

Instalace postřikovačů a trysek

Když máme plánek závlahy hotový, víme jaký je tlak a průtok vody, rozdělíme postřikovače do jednotlivých sekcí tak, aby spotřeba na jedné větvi nepřesáhla vydatnost zdroje. Pokud není možné napájet všechny trysky současně, bude nutné vytvořit několik samostatných větví, které se budou spouštět postupně tak, aby v jedné chvíli zavlažovalo současně jen tolik trysek, kolik lze ze zdroje v jedné chvíli napájet.

Do jedné větve zapojte pouze postřikovače stejného typu (statické nebo rotační)!

 

obr. 5 (zavlažovací systém - schéma)

Řídící jednotka

Podle počtu ventilů, které bude nutné ovládat, a místa umístění zvolte řídící programovatelnou jednotku (RPJ). Umístěte ji v technické místnosti jako např. zahradní domek, garáž, sklad, interiér domu apod. Na její instalaci jsou nutné elektrotechnické vědomosti, resp. odborná konzultace. Všechny RPJ mají obecně stejné zapojení, ale zároveň i specifické a individuální detaily elektroinstalace a samotného programování. Doporučujeme konzultaci s odborníkem té konkrétní značky RPJ jakou chcete použít k automatickému zavlažovacího systému.

Zazimování

V zimním období se zavlažovací systém nepoužívá. Vodu, která se nachází v rozvodech systému, je třeba vypustit, aby nedošlo k vážnému poškození systému. Proto je nutné závlahový systém "zazimovat" a připravit ho na další sezónu.

Ušetříte tak na zbytečně vynalože ných nákladech, které vznikají při poškození systému v případě zazimování (nemá být nezazimování??), které jsou podstatně vyšší než náklady vynaložené na údržbu. Klasický závlahový systém má všechny rozvody instalované v zamrzající hloubce cca 20-40 cm. V systému se nachází voda, která by mohla zamrznout, zvětšit svůj objem a systém vážně poškodit. Nejspolehlivějším řešením je vyfouknutí vody stlačeným vzduchem za pomoci kompresoru.

Kompletní, rozsáhlý článek a podrobně popsaný proces a informace o správném zazimování závlahy najdete na naší stránce TU.

Vypadá to celé složitě? Nebojte se využít naše služby a poradenství, kde vám se vším rádi pomůžeme a nalezneme pro vás individuální řešení. Poskytneme vám projektovou dokumentaci s výkazem - výměru materiálu za ty nejlepší ceny pro kompletní závlahu vašeho exteriéru.