Beztlaková kapková závlaha

Beztlaková kapková závlaha

Co je beztlaková kapková závlaha?

Při beztlakové závlaze, jejímž hlavním faktorem a skutečností je rozvod vody v zahradě bez použití čerpadla, nebo dalších přídavných elektrických zařízení je důležité si uvědomit, že samotný rozvod vody a její využití při zavlažování se neobejde bez minimálního tlaku v zavlažovacím rozvodu. Další důležitá věc, kterou je třeba si uvědomit je, že takzvanou beztlakovou závlahu můžeme používat na menší zahradní plochy o celkové délce rozvodné hadici (doporučeno LDPE hadice o průměru 16 - 20 mm) maximálně 25 - 30 metrů. To vše dosáhneme umístěním vodního zdroje, což bývá z pravidla IBC kontejner nebo plastový sud, na vyvýšené místo. Při této informaci se trošku zastavíme, neboť je to jeden z nejdůležitějších faktorů správného a co nejefektivnějšího zavlažování vaší zeleniny nebo ovocných stromků.

 

Umístění zásobníku vody

Jak jsme už vzpomínali skutečnost, že rozvod závlahy se neobejde bez minimálního potřebného tlaku, který potřebujeme na distribuci vody, která musí překonávat určité překážky jako je vodní filtr, odbočky v rozvodu závlahy - přechod z hadice s větším průměrem na hadici s menším a koncové „kapkovače“, to vše způsobuje pokles tlaku na výstupu.

Proto je důležité vytvořit co největší tlak na vstupu, a to provedeme tak, že zmíněný IBC kontejner nebo jiný zásobník vody umístíme na co nejvyšší místo (ideál 2-5 metrů).

Vzorec pro vypočítání tlaku na výstupu z IBC

Základní vzorec, který platí je, že výškový rozdíl (vodní sloupec) 1m představuje vytvoření tlaku 0,1 bar (10 kPa), 2m = 0,2 baru (20 kPa). Standardní umístění zásobníku vody je cca 1-2m a to představuje v úvodu zmíněné možnosti závlahy tj. použití rozvodové hadice o průměru 16-20mm s max. délkou 30m, kterou už podle potřeby tvarování umístíme k zavlažování zeleně. Při zvyšování výškového rozdílu zásobníku vody od země se nám zvyšuje kromě tlaku i možnost delšího rozvodu a rozvětvení závlahy. Z praxe se doporučuje vést hlavní rozvod do zahrady, pokud je zásobník vody ve větší vzdálenosti, hadicí většího vnitřního průřezu.

Tím omezíme tlakové ztráty a v samotné zahradě se instaluje rozvětvení 16mm kapkovou hadicí, ať už s instalovanými kapkovači v konstantních vzdálenostech nebo použijeme větvení kapkovou hadicí bez kapkovačů, a ty si doinstalujeme v potřebných vzdálenostech a průtocích. Jak již z podmínek vyplývá, značnou výhodu při řešení kapkové závlahy samospádem mají svažité pozemky.


5 "N"
pro svépomocné vytvoření kapkové závlahy
 
    

  1. Nejdůležitější parametry pro správnou funkci závlahy zajištěné samospádem je udržení průtoku a tlaku. V tomto kroku zahrádkáři často chybují už na začátku a zajišťují si adaptér pro výstup z IBC s manuálním kohoutkem. Ten disponuje se značně zúženým vnitřním průměrem a tím dochází k limitaci možnosti využití IBC v plném rozsahu. Obdobně je to při připojení hadice rychlospojkami.
  2. Nepodceňujte instalaci filtrace nečistot ve vodě blízko zdroje pro zajištění správné funkce kapkovačů, je také velmi důležitá.
  3. Nezapomenout na rozvod vody až k záhonům potrubím dostatečně velkého vnitřního průřezu (ideálně 5/4 coulová resp. LDPE 32x3 mm hadice).
  4. Neméně důležité je správné napojení kapkové hadice nebo potrubí s kapkovači (u kapkovačů je potřeba si uvědomit, že některé modely se otvírají nebo propouštějí vodu při určitém tlaku).
  5. Nezanedbejte detail správného rozvětvení kapkové hadice - nejlépe uzavřením do smyčky (zefektivnění a minimalizování poklesu tlaku v rozvodu závlahy).

V případě, že to pro Vás vypadá celé složitě, nebojte se využít naše služby a poradenství, kde vám se vším rádi pomůžeme a nalezneme pro vás individuální řešení. Vybavíme vás vhodně navrženou sestavou za ty nejlepší ceny.