Kapkovací hadice

Kapkovací hadice

Typy kapkovací hadice

1. Kapkovací hadice bez kapkovačů (16 mm, 20 mm)

Využívá se zejména při závlaze rostlin s nerovnoměrným rozmístěním. Hadici nejdříve uložíme na zem, upevníme přichytávacími kolíky a na konci nainstalujeme šroubovací zátku na kapkovacím potrubí. Po instalaci hadice zvolíme vhodný typ přidaného kapkovače. Výběr vhodného kapkovače závisí dle potřeby konkrétního typu zavlažované rostliny. Na trhu je dostupných několik značek kapkovačů i typů, které nám mohou za jednu hodiny vykapat od 2 do 8 litrů za hodinu. Například značka Rainbird nabízí kapkovače XB05PC (1,9 l/hod), XP10PC (3,8 l/hod), XB20PC (7,6 l/hod), značka Irritec nabízí kapkovače iDROP 2l/hod, iDROP 8l/hod, případně kapkovače Delta drip s nastavitelným průtokem 0-6 l/hod. Na vytvoření díry k instalaci kapkovačů se používá děrovačka s rozměrem díry 2,00 mm nebo 2,5 mm. Kapkovače značky Rain Bird používají k připevnění do hadice speciální kombinovaný nástroj XM - Tool pro XERI zavlažování, který nahrazuje děrovačku. Nástroj lze použít nejen na osazení kapkovačů, ale i na jejich následné odinstalování. Po odinstalaci kapkovačů zůstane v hadici díra, kterou je možné zaslepit zátkou EMA-GPX.

Díru do kapkovací hadice provádíme pomocí děrovačky. Do předpřipravené díry volně vložíme kapkovač. Lze použít i kombinovaný nástroj XM - Tool pro XERI zavlažování, který nahrazuje děrovačku.

2. Kapkovací hadice s kapkovači

Tento typ hadice se vyrábí v různých sponech (rozměr od kapkovače do kapkovače) např. 22, 33, 50 cm, barevných provedeních (hnědá, černá), s kompenzací a bez kompenzace tlaku. Možnost použití konkrétní kapkovací hadice je závislé od výsadby zavlažovaných rostlin. Kapkovací hadici s pevným sponem lze použít pouze při výsadbě rostlin se stejnými vzdálenostmi, aby se předešlo plýtvání vodou, čímž by se kapková závlaha stala neefektivní. Při instalaci hadice bez kompenzace tlaku, hlavně při rozměrech nad 50 m, může vzniknout situace, kde bude z hadice vytékat více vody na jejím začátku (napojení hadice na zdroj vody) než na jejím konci. Vodní tlak v takové hadici není rovnoměrně rozložen a může na začátku způsobit promáčení půdy, a naopak na konci hadice slabé zalití rostliny. V těchto případech je proto nutné použít hadici s kompenzací tlaku, která zaručí rovnoměrnou distribuci vody po celé její délce. U hadice s kompenzací tlaku rovněž platí určité délkové omezení, na které má zásadní vliv vstupní tlak vody a tlakové ztráty v potrubí.

Okrajově můžeme zmínit možnost použití hadice s podpovrchovou instalací. Tato hadice má v kapkovačích zabudovanou zábranu proti prorůstání kořenů.

Spojování kapkovací hadice

Velmi důležitou součástí každé instalace jsou tvarovky (kolínka, t-kusy, spojky...), se kterými dokážeme spojit hadice nebo vytvořit síť zavlažovacích hadic. V naší nabídce je více typů. Jednodušší plastové tvarovky se vkládají do hadice a je nutné je zajistit hadicovou sponou. Je s nimi horší manipulace, hůře se nasazují. Naši nabídku tvoří také řada šroubovacích tvarovek, s nimiž je velmi snadná manipulace, hadice se na ně jednoduše nasadí a pojistnou maticí dotáhnou.

Napojení na vodní zdroj 

K napojení hadice ke zdroji vody lze použít průchodky se závity, které se dají snadno našroubovat na vodovodní ventil. V případě, pokud ve vodovodním systému chybí před ventilem filtrační zařízení, je třeba nainstalovat filtr s filtrační schopností min. 80 mikronů. Pokud v systému kapkové závlahy není instalována filtrace, hrozí vysoké riziko ucpání kapkovačů a tím i poškození celého systému. Kapkovače instalované přímo v kapkovém potrubí nelze vyměnit.

Plastové tvarovky se vkládají do hadice a je třeba je zajistit hadicovou sponou. Pro snadnější práci doporučujeme použít šroubovací tvarovky, s nimiž je velmi snadná manipulace.

Ovládání kapkové závlahy

Systém kapkové závlahy je možné ovládat manuálně, což bývá problémem hlavně v letní sezóně, kdy dlouhodobě odcestujete mimo domov. Komfortnější způsob ovládání kapkové závlahy je automatický systém. V tomto případě se dají použít jednodušší závlahové hodiny určené přímo pro kapkovou závlahu jako například Rainbird Hose End Timer nebo TTT-9V Toro. Závlahu spustí automaticky bez vašeho zásahu a máte jistotu, že rostlinky budou v dobré kondici po celou dobu jejich vegetačního období. Nevýhodou jednoduchých závlahových hodin je absence senzoru srážek, což může způsobit zapnutí závlahy i v případě, že prší. Avšak v porovnání cena/výkon jde o velmi praktické zařízení, které v případě jednoduchých závlahových systémů najde svoje využití (např. malý skleník, fóliovník...).

Hlavní výhoda hadice s kompenzací tlaku je v rovnoměrná distribuci vody po celé její délce. Při instalaci hadice bez kompenzace tlaku, hlavně při rozměrech nad 50 m, může vzniknout situace, kde bude z hadici vytékat více vody na jejím začátku (napojení hadice na zdroj vody) než na jejím konci. (Vodní tlak v takové hadici není rovnoměrně rozložen a může na jejím začátku způsobit promáčení půdy, a naopak na konci hadice slabé zalití rostliny.

 

Vstúpte do nášho internetového obchodu, kde nájdete všetko potrebné na realizáciu kvapkovej závlahy či automatického závlahového systému