5 kroků jak na jaře nastartovat jezírko

5 kroků jak na jaře nastartovat jezírko

Jak správně na jaře nastartovat jezírko na novou sezónu? Kdy sestříhat rostliny? Kdy začít krmit ryby v jezírku? Kam nalít startovací bakterie? Jarní údržba je základem správného „fungování“ jezírka během celé sezóny. Sluneční paprsky roztály poslední led a příroda začíná probouzet k životu. Tak jako celá zahrada, i zahradní jezírko potřebuje určitou péči a přípravu na novou sezónu, aby se mohlo ukázat v plné kráse. Tak jako celá zahrada, i zahradní jezírko potřebuje určitou péči a přípravu na novou sezónu, aby se mohlo ukázat v plné kráse.

1. Odstraňte z jezírka nečistoty a řasy

Jezírko je třeba v první řadě zbavit všech nadbytečných živin. Hrubé nečistoty plovoucí po hladině posbírejte s jezírkovým podběrákem. Dno jezírka je však nutné na jaře vysát a zbavit ho bahna či řas. V případě, že nevlastníte jezírkový vysavač prozkoumejte možnost jeho půjčení ve vašem okolí. Pro jezírko a jeho biologii není vhodné pokud se celé vypustí a zase napustit. Pokud chcete jezírko vypustit. Snažte se alespoň 50% vody zachytit a vrátit ji zpátky. Případná investice do jezírkového vysavače se vrátí na spotřebě vody, ale hlavně na čase investovaného do údržby.

Použitím jezírkového vysavače si velmi zlehčíte jarní údržbu jezírka.

V jarních měsících pozorujeme v jezírku také zvýšený výskyt vláknitých řas. Je to způsobeno tím, že řasy rostou iv zimě. V případě zanedbání podzimní údržby si najdou v jezírku dostatek živin. Při jarní údržbě vláknité řasy určitě odstraňte! Dejte si záležet, abyste odstranili co nejvíce vláknitých řas. Tím zabráníte jejich dalšímu růstu. Pomozte si např. přípravkem BKF, který řasy odlepí ode dna či kameniva. Následně je vysajte a dávkujte přípravek na jejich prevenci jejich růstu. Před prášky neznámého složení upřednostňujte biologické přípravky jako je extrakt z ječné slámy.


Poté, co se probudí a začnou růst vodní rostliny, budou odebírat z vody přebytečné živiny, a tím budou konkurovat vláknitým řasám.


2. Vyčistěte technologii a zkontrolujte hadice

Pokud už skončily i ranní přízemní mrazy, můžeme nainstalovat technologii. Před namontováním se přesvědčte, zda jsou čerpadlo i filtr řádně vyčištěny a zkontrolujte, zda svítí kontrolka UV lampy. UV zářivka by se měla měnit každoročně, aby se zachovala intenzita jejího záření, a tím odstraňování jednobuněčných řas které způsobují zazelenění jezírkové vody. UV zářivka má životnost 5000 až 8000 hodin i po této době nepřestane svítit, ale UV záření ztratí na intenzitě.
Čerpadlo rozeberte a očistěte jej od vodního kamene. Nezapomeňte vyjmout a vyčistit i samotný rotor čerpadla. Předejdete tím jeho zadření a následné nefunkčnosti.
Očistěte také jezírkový filtr. Houbičky filtru důkladně propláchněte. Nepoužívejte vysokotlaké čističe, aby se nepoškodily. Houbičky filtru vyměňujte každé 2 až 3 sezóny.

Po ukončení údržby technologie se přesvědčíme, zda voda ve spojích nekape a můžeme ji nechat zapnutou /provozu/. Zkontrolujte také samotnou hadici, zda není na některém místě po zimě prasklá.


3. Postarejte se o vodní rostliny

Hned po roztání ledu seřízneme listy rostlin, které zimovaly v jezírku jako například. trávy a pálka. Seřízneme je těsně nad vodní hladinou. Při řezu je třeba myslet na to, že vodní hladina je pravděpodobně nižší než je požadovaný stav. Při nesprávném řezu (rostlina by zůstala pod vodou) by mohlo dojít k jejímu odhnití. Lekníny je třeba zkontrolovat, zda na ně během zimy nespadl například. kámen. V takovém případě je třeba "vysvobodit" vyrůstající listy leknínu.
Některé druhy, které se příliš rozrostly, můžete v průběhu května rozsadit. Do jezírka doplňte plovoucí druhy, ty díky svému růstu odebírají z vody množství živin, čímž značně omezují růst řas.


4. Zkontrolujte zdraví ryb

Vizuálně zkontrolujte zdraví ryb. Časné jaro je nejhorší období zejména pro ryby. Po zimě je jejich organismus velmi oslaben a jsou proto náchylné k různým onemocněním. Je proto nezbytné hlídat kvalitu vody v jezírku. Nebezpečí představují různé parazitující živočichy, bakterie a viry. Je dobré si proto pomoci různými přípravky, které posilují imunitu ryb. Jejich organismus se stane postupně odolnějším.
Nezačínejte ryby krmit příliš brzy a často. Ryby začínáme krmit v malém množství, až když teplota vody stoupne na 10 – 12 °C. Na jaře doporučujeme určitě výživnější krmiva. V tomto období ryby zbytečně nestresujte, chytáním do podběráku a pod.


5. Nastartujte biologickou rovnováhu

Naší snahou je, aby jezírko vyžadovalo během sezóny co nejmenší péči. Musíte tedy správně nastavit biologickou rovnováhu.
V tomto procesu hrají nepostradatelnou roli startovací bakterie, které svou činností ve filtraci. Jezírkové bakterie podporují samočistící schopnost jezírka, snižují přítomnost toxického amoniaku a dusitanů. Stabilizují také celkovou biologickou rovnováhu v jezírku. Nejrychlejší a nejefektivnější účinek mají startovací bakterie v tekuté formě, které se vylijí do biologické části filtru. Bakterie výrazně zvyšují účinek filtrace.

Během sezóny pozorně sledujte kvalitu vody. Doporučujeme měřit zejména hladinu dusitanů, dusičnanů a fosfátů.

Testovací proužky slouží k základnímu přehledu o parametrech vody v jezírku. Pro pokročilejší chovatele doporučujeme pro lepší přesnost Pofi sady

 

Sumář jarních činností

  • Jezírko zbavíme všech nečistot jako jsou kal, odumřelé zbytky rostlin
  • Rostliny seřízneme tak, aby vyčuhovaly pár cm nad hladinou
  • Zmonitorujeme kvalitu vody např. testovacími proužky
  • Rybám podáváme vitamíny nebo probiotika
  • Před znovu zapojením technologie ji důkladně vyčistíme od nečistot a vodního kamene
  • Zkontrolujeme všechna těsnění a hadice, abychom neměli ztráty vody
  • Vyměníme UV zářivku v UV lampě
  • Do filtru a do jezírka aplikujeme startovací bakterie
  • Ryby začneme znovu krmit

jarna udrzba jazierka

Startovací bakterie, UV zářivka a případná výměna houbiček, patří k základní jarní údržbě každého jezírka