Jak správně vybrat domácí vodárnu

Jak správně vybrat domácí vodárnu

Domácí vodárna

Ve zkratce vysvětlení, z čeho se skládá domácí vodárna a co potřebujeme ke složení domácí vodárny. Domácí vodárnu můžeme koupit buď jako celek nebo ji poskládáme z jednotlivých komponentů. Laikovi se může zdát, že každá vodárna splní požadavky pro zásobování vodou, ale není tomu tak vždy. Mylný je názor, že při zakoupení větší nádrže dosáhneme z vodárny většího výkonu nebo vyššího tlaku. Domácí vodárnu dnes nabízejí za akční ceny hypermarkety či jiné nespecializované prodejny, kde vám nikdo odborně neporadí. Použitá čerpadla mají obvykle malý výtlak (jen 35 - 42 m) a malou nádrž. Při těchto typech obvykle není zajištěn servis po uplynutí záruční doby.

Složení vodárny:

  • Čerpadlo, které tvoří nejdůležitější část domácí vodárny (samonasávací, ponorné...)
  • Automatika s příslušenstvím (tlakový spínač, flexibilní hadice, elektrické připojení, tvarovka, nanometr, ochrana proti chodu na sucho)
  • Tlaková nádrž vody (horizontální, vertikální, nerezová, plechová, pozinkovaná, s gumovým vakem, bez gumového vaku)

Čerpadlo

Dodává do rozvodů určitý průtok vody pod určitým tlakem. Tyto hodnoty jsou dány konstrukčními možnostmi čerpadla. Při koupi čerpadla musíme vždy vědět, kde ho chci použít (umístění čerpadla, sací, resp. výtlačná výška, zda chceme vodou zásobovat pouze zahradu nebo i domácnost...). Velmi důležité je dodržet, aby čerpadlo nebylo zapínáno a vypínáno v krátkých intervalech, jelikož hrozí předčasné opotřebení čerpadla, případně úplné poškození. Výrobci elektromotorů předepisují maximálně 20 sepnutí elektromotoru za hodinu. V době, kdy je čerpadlo vypnuto, tlačí vodu do rozvodů přefoukaný protitlak vzduchu, který je v tlakové nádrži. U nádrží bez gumového vaku je tlak tvořen vzduchem, který tlačí na vodu v nádrži. U nádrží s gumovým vakem je tlak tvořen vzduchem, který tlačí na gumový vak, ve kterém je voda. Přefoukaný protitlak má předepsanou hodnotu (0,2 bar = 20 kPa pod spodní zapínací hodnotu tlakového spínače). Pokud nemáte vyšší nároky na spotřebu vody v domácnosti, popřípadě na zavlažování zahrady více než jedním postřikovačem, postačí průtok vody 40 - 60 l/min. Při vyšším odběru vody budete potřebovat výkonnější čerpadlo.

Tlaková nádrž

U domácí vodárny potřebujeme dostatečnou velikost nádrže (nejprodávanější 60 až 100 litrové). Při zásobování domácnosti pitnou vodou ze studny se doporučuje tlaková nádrž s vakem z potravinářské pryže, při kterém nepřichází do styku s kovovým pláštěm nádrže. Standardně dodávané nádrže mají objem 24, 35, 50, 60, 80, 100 litrů, na objednávku lze použít nádrž s objemem 150, 200 a vyšším. Tlak v nádobě je nutné kontrolovat každý měsíc. Nesprávný tlak v nádrži může způsobit předčasné opotřebení gumového vaku (při nedostatečném tlaku se gumový vak tře o stěnu nádrže a tím dochází k proděravění vaku a jeho následné výměně). U výrobního nastavení rozdílu tlakového spínače výrobcem vodárny, představuje množství vody vytlačené z nádrže do zapnutí čerpadla až třetinu objemu nádrže: (např. 24 litrová přibližně 6-8 litrů, 60 litrová přibližně 17-20 litrů, 80 litrová přibližně 25 litrů). Čili při menší tlakové nádobě - jak jsme uvedli 2litrové - dochází k vyššímu počtu sepnutí čerpadla za minutu a tím i k vyššímu opotřebení čerpadla. Příklad, proč zvolit vodárnu s vyšším tlakem a nikoli parametry, nejlevnější vodárna tj. 20 litrová nádrž a spínací tlaky 1,2 zapínací a 2,4 vypínací. Vodárna má zapínací tlak jen 1,2 bar, což znamená. že přefoukaný tlak v nádrži je 1,0 bar. To je tlak, kterým se vytlačuje voda do rozvodů. Ve skutečnosti však čerpadlo musí vytlačit vodu, např. ze šachty do vodovodní baterie nebo do zahradního vodovodního kohoutku, minimálně 3 metry do výšky, takže reálný tlak vytlačovaný přefoukaným protitlakem je ve vaší baterii či ventilu už jen 0,7 bar. Takže pokud náhodou otevřete jiný vodovodní kohoutek, nastane pokles tlaku čili může nastat situace, že nebude dostatek vody pro váš spotřebič (pračka, ohřívač vody...)

Ztráty v rozvodech

Ztráty v rozvodech reálně v praxi snižují deklarované hodnoty uváděné na čerpadlech. Jde hlavně o sací a výtlačné potrubí. Velmi důležité je počítat se ztrátami při sacím potrubí. Nevhodnou dimenzí potrubí (menší průměr) a dalšími odpory v sacím potrubí (nasávací koš, filtr...) snadno ztratíme až polovinu ze sací schopnosti čerpadla. Čím tenčí potrubí, tím vyšší ztráty v rozvodech. Proto bychom doporučovali, pokud má čerpadlo vývod vody např. 1", vést hlavní rozvod vody než 1", ne ¾" nebo ½". Každé koleno nebo ohyb v rozvodech způsobí ztráty jako 5metrová délka potrubí. Rovněž každých 10 m výškového potrubí nám způsobí ztrátu 1 baru. (1 m výtlačného potrubí = ztráta 0,1 bar). Z výše uvedených skutečností nám vyplývá, že samonasávací schopnost čerpadel a jejich výkon v provozu významným způsobem ovlivňují ztráty v potrubí.