Tvrdost vody

Tvrdost vody

Vodní kámen to je prevít... tvrdila jedna reklama, která kolovala v televizi před několika lety. Tvrdá voda, ze které se vytváří vodní kámen, způsobuje nemalé problémy i v oblasti zahradních jezírek a chovatelství. Tvrdost vody je vlastnost, která vyjadřuje obsah rozpuštěných nerostů (nejčastěji CaO a MgO) ve vodě. Je zdrojem tvorby vodního kamene, ovlivňuje i chuťové vlastnosti.

Vodní kámen a jezírková technologie

Čerpadlo
Pokud se vodní kámen usadí v čerpadle, může jej vážně poškodit. Vodní kámen se postupně usazuje na statoru čerpadla. Postupem času to může ovlivnit činnost rotoru natolik, že ho zcela zastaví.

UV lampa
Každá zářivka je vsazená do jemného křemíkového skla označovaného jako skleněná baňka. Tato baňka zabraňuje UV zářivce styku s vodou. Vodní kámen na baňce vytvoří vrstvu, přes kterou UV záření nepronikne, tím zůstane voda "neošetřená" a rozmnoží se tak jednobuněčné bakterie v jezírku, což má za následek zelenou vodu.

Vodní rostliny
V tvrdé vodě se nachází velmi málo živin, proto se v ní nedaří většině vodních rostlin, lekníny jsou malé a kvetou pouze zřídka. Při dobrých podmínkách pro růst kvete leknín v sezóně skoro každý týden. Řešením je sázet rostliny do speciálního substrátu pro vodní rostliny. Substrát dodává rostlinám potřebné živiny pro jejich bujnější růst. Obsahuje látky, které z části zabraňují tvorbě vláknitých řas. Pro BIObazény naše firma používá speciální substrát, vyvinutý Vídeňskou univerzitou (Universität Wien) a je používaný nejznámějšími světovými realizátory BIObazénů.

Údržba technologie

K odstranění vodního kamene nedoporučujeme použít ocet, protože nepůsobí příznivě na těsnění, které postupně deformuje. V posledních letech se na trhu objevilo více výrobků zaměřených na odstranění vodního kamene z jezírkových komponentů. Jedním z ověřených produktů je např. Pump Cleaner od značky Healthy Pond.

 

 

sklena banka a vodny kamen na UV lampe    sklena banka a vodny kamen na UV lampe    

Vodní kámen na baňce UV lampy rapidně snižuje její účinek