Základní pilíře BIObazénů a koupacích jezer

Základní pilíře BIObazénů a koupacích jezer

Zde nastane proces samočištění, kdy mrtvou biomasu rozkládají bakterie na složky, ze kterých vnikají živiny sloužící k růstu rostlin. Plovoucí řasy zase filtruje zooplankton a další živočichy, které tak přispívají k přirozenému čištění vody. Aby biobazén splňoval funkci samočištění, je nutná souhra základních pilířů funkčnosti.

Základní pilíře správné funkce BIObazénů a koupacích jezer:

  1. Vodní rostliny
  2. Zóoplankton
  3. Biofilm - bakterie
  4. Bentos
  5. Technologie
  6. Kvalita napouštěné vody


Každý z pilířů má na čistotě vody jiný podíl. Podíl jednotlivých pilířů určuje zejména kategorie, do kterého biobazén spadá. Pilíře jako zooplankton či Biofilm jsou velmi důležité u kategorie 1 a 2, nejmenší roli hrají u kategorie 5.

Vodní rostliny

Vodní rostliny jsou základem každého Biobazénu. Bez nich by samočisticí funkce bazénu nebyla možná. Je několik kritérií podle kterých se navrhuje správná výsadba koupacího jezírka či biobazéna. Správné druhy volíme zejména podle kategorie biobazénu a kvality vody. Základem výsadby je použití všech typů vodních rostlin. Biobazén nemůžeme stavět pouze na jednom druhu použitých vodních rostlin. Jelikož každá rostlina má jinou funkci, pouze druhová rozmanitost zaručí správné fungování bio jezírka a omezí výskyt řas na minimum. V Biobazénu používáme 30 až 40 druhů vodních rostlin pěti základních typů.

Vodní rostliny z hlediska použití v koupacím jezírku dělíme na tyto typy:

  • Pobřežní a močálové rostliny
  • Plovoucí a rostliny s listy na hladině
  • Rákosovité rostliny
  • Filtrační rostliny
  • LeknínZóoplanktón

Tento druh drobných organismů pracuje jako přirozený a zároveň nejefektivnější filtrační systém biobazénu. Díky nim je voda neustále filtrována bez použití jakékoli technologie. Zooplankton zahrnuje skupinu volně plovoucích vodních druhů jako malé korýše a prvoky, které se nemohou pohybovat daleko od svého zdroje energie. Především Dafnie, žábronožky, perloočky a cyklopy hrají důležitou roli pro samočištění vody. Pro tyto drobné živočichy jsou řasy základní složkou potravy. Eliminují tak ve velkém množství plovoucí řasy. Zooplankon je schopen odfiltrovat hygienicky důležité bakterie, v celém objemu vody z jezera za 3 až 7 dní. Ze všech jsou nejznámější a nejjednodušší lze určit dafnie. Pomocí jejich antény, se pohybují trhaně vpřed ve vodě. Pohybují se ve velkých počtech u sebe, jsou viditelné pouhým okem. Jejich velikost se pohybuje od 4mm do 10mm. Plankton se očkuje vždy po vybudování biobazéna. Ve vodě hned začne plnit svoji funkci a rychle se rozmnoží. Jeho rozmnožování funguje na principu samoregulace. Se zvyšujícím se množstvím řas se úměrně zvyšuje také množství zooplanktonu. Po spotřebování řas planktonem a tím i dokonalém vyčištění vody se jeho množství zase zmenší. Tento koloběh se neustále opakuje. Zooplankton nejvíce zabíjí silné čerpadlo, mechanická filtrace, UV lampa a požírají jej ryby.

Biofilm - bakterie

Biofilm v překladu je nazýván organický trávník, nejčastěji se vyskytují v porostech ve všech oblastech jezera nebo ve filtrech, které jsou zásobovány dostatečným kyslíkem. On je především ve štěrku, na kamenech a všech rostlinách. Biofilm se skládá z bakterií, řas, hub a jednobuněčných organismů. Biofilm v podstatě vytváří v koupacích jezerech samočištění. Hrozbu představuje špatné nedostatečné okysličení Biofilmu ve filtrech. Při špatném okysličování dochází k aerobním procesům v samotné filtraci, kde se tvoří fosforečnany. Ty se dostávají do koloběhu, jakmile se čerpadlo dostane do činnosti. Důsledek je většinou zpustošení jezera růstem řas. Biofilm v samotném Biobazénu je dostatečně okysličen pomocí vodních rostlin ai proto jsou tyto bazény biologicky stálejší.

Bentos

Dno biobazéna především regenerační zóna se časem pokryje vrstvou sedimentů především organického původu. Pojmem bentos rozumíme žijící vodní šneci, červi, mušle, larvy hmyzu a všechny jiné živočichy žijící na dně. Těmto organismem slouží vzniklá organická hmota jako potrava. Tedy bakteriemi, houbami a živočichy je organická hmota rozložena na jednoduché minerální složky. Tak nedochází k rychlým hnilobným procesům na dně nebo v regenerační zóně koupacího jezera. Touto užitečnou činností má bentos velký význam pro zachování přirozené ekologické rovnováhy v biobazénu.

Technologie

K čistotě a celkové funkčnosti biobazénu přispívá samozřejmě i technologie. I když technologie tvoří jeden ze 6 základních pilířů. Biobazén si v první řadě nemůžeme splést s jezerem plným nejdražší filtrace, protože vhodnou technologií automaticky nezískáme správně pracující biobazén. U biobazénu si musíme uvědomit, že se snažíme o vytvoření přírodní nádrže založené na přirozené funkčnosti a čištění. Technologii volíme podle toho do které kategorie zařazujeme konkrétní biobazén. Mezi základní prvky technologie patří čerpadlo a skimmer. U vyšších kategorií se používají filtrace různého typu. Filtraci však musíme volit tak, aby nenarušovala celkovou biologii vody. Stabilnější jsou systémy s použitím menšího množství technologie, voda v nich však nebude po celou koupací průzračná, ale bude se měnit v závislosti na počasí.

Kvalita napouštěné vody

Kvalita napouštěné vody hraje důležitou roli při celkové funkčnosti BIObazéna. Celková kvalita vody je odvozena od fyzikálních, chemických a biologických vlastností vody. Hlavní hrozbu představuje množství fosforečnanů v napouštěné vodě. Při příliš vysokých množstvích je dokonce realizace koupacího jezírka vyloučena. S ohledem na kvalitu vody se navrhují také vodní rostliny.

Každé koupací jezírko či biobazén je jako živý organismus, který se neustále vyvíjí. Během tohoto období se mění i význam jednotlivých pilířů. Od počáteční fáze budování nemůžeme žádný zanedbat.