Biotec Screenmatic 12/18/36

Biotec Screenmatic 12/18/36

Biotec screenmatic je vlajkovou lodí filtrací společnosti OASE Gmbh v kategorii PROFI. Řada těchto filtrů nabízí zákazníkovi vysoce kvalitní mechanické i biologické čištění vody v zahradních jezírkách či biobazénech. Od menších jezer 10m3 po biobazény 140m3. Tato filtrace se vyrábí úspěšně již několik let a po různých inovacích přišla až po dnešní podobu.

Biotec Screenmatic je průtokový filtr, tedy voda z něj vytéká gravitačně přímo do jezírka. Samotný filtr neobsahuje zabudovanou UVC lampu, ale pomocí předpřipravených uchytů, se na tento filtr UVC lampa snadno připojí. Ideální je filtr zakoupit jako sadu s originálními prvky OASE

Filtr lze z hlediska průběhu filtrace rozdělit na 3 části:

  • Sítko screenex (k zachytávání hrubých nečistot)
  • Filtrační houbičky (2 různé frakce)
  • Zeolitové válečky (prostor k množení a startovacích bakterií)

Jelikož máme zkušenosti s množstvím filtrací, můžeme říci, že filtry biotec jsou vyrobeny ze skutečně kvalitního UV stabilního PVC. Máme filtrace namontované více než 5 let celoročně v exteriéru, a bez problémů. Při výběru filtru je velmi důležité dívat se na kvalitu plastů, kvůli jejich možné destrukci při stálém vystavení na slunci. Pozor na levné UV nestabilní filtry!

 

Funkčnost:

V této části recenze Vám popíšeme samotný průběh filtrace. Voda přitéká do filtrace z UVC lampy (je možné i zapojení bez UVC lampy) do rozstřikovacího zařízení, které rozstřikuje vodu rovnoměrně na modré screenex sítko. Regulace vody je možná velkým otočným ventilem, který se nachází na rozstřikovacím zařízení. Optimální nastavení je, když voda dopadá přibližně za první třetinu modrého sítka. Na modrém screenexovém sítku se zachycují všechny hrubé nečistoty. Sítko se každých 30 minut pohybem vyčistí a všechny nečistoty se zachytí ve sběrném koši, který velmi jednoduše vyčistíte. Dále voda pokračuje do sekce filtračních houbiček, uložených ve dvou vrstvách různé frakce, ve kterých se odstraní menší nečistoty, které prošly hrubým screenex sítkem. Voda následně přetéká do sekce biologického čištění, kde se nacházejí válce naplněné zeolitovým kamenem (doporučujeme měnit 1x za sezónu). V sekci biologického čištění se na válcích se zeolitem množí aerobní startovací bakterie, které mineralizují (rozkládají) odumřelé částečky jednobuněčných, které zlikvidovala UVC lampa. Po biologickém dočištění voda vytéká 70mm otvorem ven z filtrace.

  

Biotec sreenmatic můžete koupit také setu s UV lampou Biotec a čerpadlem Oase Aquamax Premium

 
Údržba:

Dokonale propracovaný systém čištění je tou věcí, která Vás u těchto filtrů naprosto dostane. Filtry OASE mají obecně jednodušší způsoby údržby než filtrace jiných značek, ale způsob údržby filtru Biotec je opravdu dokonalý. Velký kus roboty za Vás udělá pohyblivé screenex sítko, které je samočistící a všechny nečistoty ukládá do koše. Při běžné údržbě stačí vyprázdnit koš s nečistotami.

Při hlubší údržbě odstavíme čerpadlo, vyprázdníme koš s hrubými nečistotami. Plastovou rukojetí vymačkáme všechny houbičky, nečistoty necháme usadit a jednoduchým otevřením odkalovacího ventilu filtr odkalíme. Jak jste si jistě všimli není nutné vybírání a vystříkání vodou všech houbiček filtrace jako u jiných značek. Tento systém údržby filtrace Vám zabere asi 10 minut.

Hloubkové čištění filtru

Filtr hloubkově čistíme pouze před zimní odstávkou. Celou filtraci rozebereme, vyčistíme a části jako elektronika, houbičky a screenexové sítko uložíme do prostor, kde nemrzne. Plastovou nádobu filtrace můžete ponechat venku i v zimě, stačí pokud zajistíte, aby do nádoby nenatekla voda. Rozpínavost mrznoucí vody by ji mohla poškodit.
Při údržbě nikdy nevypouštíme část se startovacími bakteriemi.


Náhradní díly

Zeolitový kámen ve válcích doporučuji měnit každou sezónu. Zeolit ​​je absorbční kámen, který má určitý stupeň nasycení. Po nasycení je spíše na škodu než na užitek.
Filtrační houbičky je nutno měnit až po jejich mechanickém poškození. Ze zkušenosti každých 4-5 let. I na tento filtr umíme od výrobce zajistit všechny náhradní díly. Pro naše zákanníky samozřejmě s výhodnou slevou.

Výhody

  • Rychlá a snadná údržba
  • Záruční a pozáruční servis (záruka až 5 let)
  • Dostupné všechny náhradní díly
  • OASE GARANCE ČISTÉ VODY

Nevýhody

  • Filtrace se nedá zakopat, čímž je ztíženo její maskování

 
Jsme největší dovozce značek OASE a PONTEC, nabízíme záruční, pozáruční servis a bezproblémové objednání náhradních dílů.