Detective Erika leknín s nádechem tropiky

Detective Erika leknín s nádechem tropiky

Detective Erika - Leknín s nádechem tropiky

Když měl Zijun Li jen čtyři roky, začali ho fascinovat jezírka zaplněná lotosy a lekníny. Dnes se může pyšnit tak prestižním oceněním, jakým je první místo v soutěži New Waterlily Competition z roku 2016 a to díky svému kultivaru s názvem Detektivka Erika, která patří mezi odolné a tropické spojení Nymphaea a Brasyteras. šlechtiteli, ale především o samotné Detektivce Erice, která dosáhla nemalého úspěchu.

Kdo je Zijun Li?

Tento ve skutku mladý šlechtitel leknínů se narodil 11. února 1995 v Guangzhou v Číně a vystudoval fakultu krajinného designu na Zhongkai University of Agriculture and Engineering. O tom, že záliba ve šlechtění a kultivování leknínů nebyla jen jeho dočasným poblázněním, nasvědčuje i skutečnost, že se mu věnuje již od svých deseti let a jeho portfolio obsahuje desítky leknínů a lotosů. Což je ještě více pozoruhodné, že celou svou sbírku měl už jako teenager uložený ve kbelících a květináčích na střešní zahradě paneláku, ve kterém bydlel. Když mu bylo dvanáct let podařilo se mu vytvořit desítky nových kultivarů, za účelem vytvořit rostliny, které budou jedinečné pro své krásné skvrnité listy a pěkné květiny. K tomu, aby dosáhl právě zmiňovaného efektu, využívá zejména Nymphaea ´Arc En Ciel, nebo i Vodní lilii, která je příznačná pro neuvěřitelně pestré listy, zbarvené do červené, hnědé, růžové, krémové nebo zelené barvy.

Jeho nejoblíbenějším místem, které měl tu možnost navštívit je lotosová hora v jeho rodném městě Guangzhou, která patří mezi dominantní přírodní krásy v tomto čínském městě a vyznačuje se především malebným výhledem.

Detective Erika a jej príbeh

Když se v roce 2013 šlechtiteli Zijunu Linovi podařilo vytvořit Intersubgenerický Hybrid (ISG Hybrid),ani ve snu mu nenapadlo, že o tři roky později mu právě toto leknín zajistí první místo na prestižní IWGS New Waterlily Competition. Předurčením tohoto kultivaru leknínu být výjimečné je především to, že jde o historicky první komerčně dostupné odolné leknín zbarvené do fialova.

Další výjimečností, kterou toto leknín vyniká, je i velikost květin, které produkuje. Jeho květiny jsou totiž schopny dosáhnout velikosti až 20 centimetrů. Kromě krásné fialové barvy jsou květiny Detektivky Eriky hvězdicového tvaru s dlouhými okvětními lístky.

Po kom však dostala Detektivka Erika pojmenování?

Jak sám šlechtitel přiznal, své dílo pojmenoval po jedné z jeho nejoblíbenějších románových postav, konkrétně detektivce Erike Furundo, z japonské amatérské detektivky Umineko no Naku Koro ni, která debutovala v roce 2009. Učarovala Zijunu Linovi natolik, že po ní pojmenoval svůj vlastní kultivar, který ho v konečném důsledku ještě více proslavil a udělal z něj jednoho z nejmladších, ne-li nejmladšího vítěze IWGS New Waterlily Competition.

Jakými dalšími kříženci se může tento mladý, za to nadaný šlechtitel pyšnit?

Kromě dlouhého seznamu kultivarů leknínů, má ve svém portfoliu i lotosy, mezi kterými jsou například Nelumbo Kapok Red, nebo Nelumbo Song od Moon, který byl registrován ještě v roce 2007. Ale i dosud neznámé Nymphaea Mint Atmosphere, Nymphaea Treasure of Niel či Nymphaea Fancy Berry.

Mezi kultivary odrůd Nymphaea a odrůd Brachyceras, z dílně, respektive zahrad Zijuna Li patří několik, které byly registrovány mezi lety 2012 – 2016, jako například:

  • Nymphaea Cherry Boom Boom
  • Nymphaea Beatrice
  • Nymphaea Confeito

Dalším kultivarem je ten mezi Nymphaea a Nymphaea, Nymphaea Angel Beats zaregistrován v roce 2014, či mezi Brachyceras a Brachyceras, s názvom Nymphaea Subtropický sen ze stejného roku.

Do poslední skupiny kultivarů mezi Anecphya a Brachyceras, které byly registrovány v roce 2015, patří:

  • Nymphaea New Poem of Niel
  • Nymphaea Shallow Spring
  • Nymphaea Fancy Berry
  • Nymphaea Mint Atmosphere
  • Nymphaea Treasure of Niel

Zdroje:

  1. Zijun Lin. Dostupné z: https://www.agua.be/en/articles/zijun-li/
  2. Detective Erika Waterlily. Dostupné z: https://bergenwatergardens.com/detective-erika-waterlily/
  3. Nymphaea ´Arc En Ciel. Dostupné z: https://www.gardenia.net/plant/nymphaea-arc-en-ciel