Jelec

Jelec

V přírodě bychom si měli jalce vysoce vážit už iz důvodu, že je ochoten osidlovat i takové toky, které jsme nadměrně znečistili různými druhy technizačního procesu. Ekologická přizpůsobivost jalce skutečně nezná meze ani překážky. Areál jeho rozšíření sahá od nížin až po extrémní vysokohorské polohy – do 1500 m n.m. Jelec se pohotově zdomácní ve výškovém rozpětí každého typu tekoucích i stojatých vodách.

S aerodynamickým tělem se dokáže snadno plavit i v rychle tekoucích řekách a jeho rychlosti si všimneme iv zahradním jezírku. V zahradních jezírkách se jelec stává velmi populární rybou. V jezírku je jelec stále činný a pohyblivý. Rád se zdržuje v blízkosti vodní hladiny, kde číhá na letící hmyz. V horkých letních dnech, když přijedete k jezírku, na rozdíl od ostatních druhů většinou jako jediný druh se vám ukáže na hladině a ptá si potravu. V úkrytu hledá záchranu jen v případě nebezpečí.

Potrava jalce je různorodá. V mládí se živí jen drobnými planktonickými organismy. V dospělosti požírá pro něj fyzicky dostupné bentické organismy včetně raků a žab, ale i celé spektrum náletové potravy (mouchy, pakomáře, kobylky, ovády apod.), nepohrdne ani měkčím ovocem (moruše, meruňky apod.). Jelec po dosažení 15-20cm délky začíná postupně přicházet na chuť i rybkám a jeho orientace na dravý způsob obživy je stále výraznější. Tato dravá vlastnost jalce se cení v jezírkách zejména tam, kde je velký výskyt malých rybek-karasů. Karas je ryba, která se velmi rychle množí, v mnoha situacích až nekontrolovatelně. Jelec požíráním jiker tak zabrání jeho přemnožení. Požírá také larvy komárů a vajíčka žab. V případě chovu ryb na potomstvo například. Koi kaprů tak výskyt jalců není vhodný.

jalec v jazierku

Jalec pohlavně dospívá 3. až 4. roku, neřesí se stejně společensky jako žije, v nížinách už i koncem dubna, ale podhorských oblastech až červnu. Jelec může dorůst do velikosti až 3 kg při délce života až 10 let. Ale samozřejmě velmi závisí na velikosti jezírka či jiné nádrže. Ve volné přírodě jsou samozřejmě i větší exempláře, jejichž věk může dosáhnout cca 15 let. Nesmírná vitalita jalce je však v některých případech i nevítaná podobné okupaci vedle pstruhů.

Jelec je tedy vhodnou rybou pro každé jezírko. Tak jako v přírodě je iv jezírku velmi společenskou rybou. Násada pouze jednoho kusu jalce by měla velmi negativní důsledky na jeho chování a hrozil by jeho úhyn. V jezírku chováme proto vždy 2 až 3 kusy jalce.