Krmení koi při nižší teplotě vody

Krmení koi při nižší teplotě vody

Přestože koi kapři přijímají s blížící se zimou méně potravy, potřebují být dokrmovány až do začátku hibernace, aby měly dostatečné zásoby tuku na zimu. Toto je období, kdy mnoho majitelů jezírek mění typicky letní krmivo za podzimní. Právě toto krmivo často obsahuje přísadu zvanou "wheatgerm". Wheat germs tedy pšeničné klíčky jsou hlavní složkou krmiv určených pro koi při nižší teplotě vody. Tato krmiva jsou navržena na pomoc při trávení a zároveň umožňují pomalejší uvolňování energie pro koi během zimy. Wheatgerm krmivo se podává při teplotě vody 8°C až 15 °C.

Oproti letnímu krmivu se to podzimní/jarní liší ve více ohledech. V první řadě tedy sleduje potřeby pomalejšího trávení ryb. Obsahuje také ingredience, které jsou snazší pro strávení a energii, která se uvolňuje postupně. Vzhledem k tomu, že metabolismus a stravování koi přímo souvisí s teplotou vody, přechod na podzimní krmivo s pomalým uvolňováním je správná volba před blížící se hibernací. Přesto je nutné vzít v úvahu několik aspektů, aby se zajistilo, že ryby dostanou nejlepší možnou výživu z wheatgerm krmiva.

Na kterých ingrediencích záleží?

1) Zdroj proteinu a procenta

Přestože hodnota přijímaného proteinu nemusí být tak vysoká jako v letních měsících, udržovat příjem proteinu na mírně vyšší úrovni může být stále prospěšné i během zimního krmení, abyste se ujistili, že vaše koi dostávají dostatečné množství aminokyselin. Na rozdíl od proteinů na rostlinné bázi (včetně wheatgerm), které neobsahují aminokyseliny, proteiny pocházející z kvalitních vodních zdrojů, jsou bohaté na aminokyseliny a udržují vaše ryby zdravé a silné. Kvalitní zdroje proteinů jsou mimo jiné rybí maso, bílé rybí maso, kril, ančovičky a sledě.

Kromě toho je důležité sledovat i procento obsaženého syrového proteinu, což také indikuje celkovou dobrou kvalitu krmiva. Zimní krmivo je oblíbené u výrobců z důvodu, že rostlinné složky krmiva jsou zásadně levnější než ty živočišné. Ryby nepotřebují natolik vysoký obsah rostlinných složek (sacharidů) v zimě, jelikož přirozeně využívají méně energie Stále však mohou využívat vysoké hladiny proteinu k udržení optimálních tělesných funkcí. Minimální obsah syrového proteinu v rozmezí 30 – 38 % je u zimního krmiva ideální – ten by měl v ideálním případě pocházet částečně z proteinu z vodních živočichů a pšeničných klíčků.

2) Obsah pšeničných klíčků

Další složkou, která by měla tvořit velkou část proteinů a tuků v podzimním krmivu jsou pšeničné klíčky. Přestože obsah syrového proteinu je v něm kolem 20 – 30 %, celkový obsah proteinu v krmivech by se měl blížit k 10 – 15 % (s dalšími 15+ % pocházejícími z rybího masa). Toto je však celkově dostačující, jelikož hlavní předností wheatgerm jsou přidané vitamíny, minerály, komplexní sacharidy a polynenasycené tuky, které pomáhají nárůstu váhy a udržování energie. Živočišný protein z vodního zdroje by měl tvořit nejvyšší procento v zimním krmivu, zatímco wheatgerm tvoří jen doplněk k celkovému příjmu proteinu.

3) Procentuální obsah tuku

Proces hibernace jako celek stojí a padá na zásobách tuku. Pokud jste již během léta krmili ryby kvalitní stravou, je pravděpodobné, že stihli nabrat několik kilo předem. Toto nabírání by však mělo pokračovat i na podzim, aby měli koi dostatečné zásoby a byli připraveni na zimu. Na druhé straně, příliš mnoho nahromaděného tuku může být také škodlivé – ideální je sledovat hodnotu syrového tuku kolem 4 – 10 %. Část tohoto obsahu bude pocházet z wheatgerm, ale tato hodnota bude započtena v celkovém obsahu tuku, znamenaje, že ji nemusíte přidávat sami.

4) Vitamíny, podpora imunity a ochrana před parazity

Dalšími klíčovými aspekty zimního krmiva jsou vitamíny a minerály, které by měly obsahovat široké spektrum esenciálních složek pro podporu imunitního systému koi. Hibernace je období kdy jsou koi kapři nejsnáze napadány infekcemi a parazity, se ujistěte, že přijímají všechny potřebné vitamíny a minerály mohou zásadně pomoci jejich imunitnímu systému. Vitamin C, obvykle ve formě kyseliny askorbové je obzvláště pomocný při napadání bakteriálních a virových infekcí.

Kromě vitamínů a minerálů jsou vítány i jakékoli další podporovatele imunity.

 

 

Podívejte se na naši nabídku ke krmení při nižší teplotě vody