NUPHAR LUTEA - Ničitel vláknitých řas?

NUPHAR LUTEA - Ničitel vláknitých řas?

Je leknice vhodná do každého jezírka? Je to nejdůležitější filtrační rostlina, která bojuje proti vláknitým řasám? Má léčivé účinky?
Jako první je třeba říci, že takové jezírko se velmi těžko hledá, a když ho najdete, určitě Vás nečeká nádherná křišťálová voda, i když je plná Nuphar lutea. Pokud najdete takové jezírko čisté, tak jen v lesích. Je to způsobeno tím, že do jezírka díky stromům neproniká sluneční záření, a tím pádem zabraňuje fotosyntéze.

Leknice žlutá

Zázračná rastlina, ktorá ničí vláknité riasy? Alebo Blud?

Dostáváme řadu otázek ohledně Nuphar Lutea typu:
"Dobrý den máte v prodeji Nuphar? Na internetu jsem našel, že ničí vláknité řasy. Je to pravda? Když jsem kontaktoval toho prodejce, který to psal řekl mi, že na mé 5 kubikovo jezírko potřebuji 50ks této rostliny a budu mít klid s vláknitými řasami. Jaký máte na to názor?“

Leknica, nuphar lutea

Treba si položit otázku: "jak by vypadalo Vaše jezírko rozlohy např. 8x4m ve volné přírodě?"
Jako první je třeba říci, že takové jezírko se velmi těžko hledá, a když ho najdete, určitě Vás nečeká nádherná křišťálová voda, i když je plná Nuphar lutea. Pokud najdete takové jezírko čisté, tak jen v lesích. Je to způsobeno tím, že do jezírka díky stromům neproniká sluneční záření, a tím pádem zabraňuje fotosyntéze a bujení řas. Pokud si chceme jezírko udržet čisté musíme, mu věnovat pozornost v podobě údržby a samozřejmě při menších kubaturách je třeba připojit i filtrační systém. O udržení jezírka bez filtračního systému můžeme mluvit při vyšších kubaturách od 50m3.

Správně založené jezírko nikdy nestojí pouze na jediném základním pilíři. Pilířů je samozřejmě více:

Rozloha, hloubka, počet hloubkových zón, počet filtračních rostlin, počet bažinných rostlin, počet leknínů, kvalita napouštěné vody atp.

Vodní rostliny jsou jedním ze základních pilířů správně založeného jezírka či biobazéna, protože odbourávají z vody živiny, a tím konkurují všem druhům řas. Při budování je nejlepší vysadit co nejvíce druhů vodních rostlin, neboť každá odbourává z vody jiné nežádoucí látky a zde se dostáváme k odpovědi na otázku našeho zákazníka (NE, Nuphar neřeší celý problém). U biobazénů určujeme vhodné druhy rostlin podle tvrdosti vody. Do měkké vody jsou vhodné jiné rostliny než do tvrdé. Jelikož se do biobazénů vysazuje několik set rostlin správné určení podle tvrdosti vody je více než nevyhnutelné, předejdete tak finančně náročné katastrofě. Nuphar Lutea je rostlina, která v přírodě roste v bahně. Jelikož v biobazénu se snažíme zamezit výskytu nadbytečných živin, vývoj leknice v takovém prostředí proto není ideální. Při nedostatku živin tak roste skromněji a nekonkuruje dostatečně vláknitým řasám. Její růst v biobazénu tak lze podpořit vhodným substrátem, učeným na podporu růstu filtračních rostlin (Ne substrát na lekníny!). Nikdy se však nemůžeme spolehnout, jen na jeden druh vodní rostliny! Existuje mnoho druhů vodních rostlin a tento fakt je třeba využít. Např. v BIObazénu se používá více než 5 druhů filtračních rostlin . Nemůžeme použít pouze Nuphar Lutea.
Další Vaší častou otázkou je, zda je Nuphar opravdu léčivý. Odpověď je, že koupání se ve vodě ve které Nuphar roste bohužel není nijak zvlášť léčivé. Prodávají se homeopatika s obsahem užitečných látek z leknice. Je však třeba připomenout, že tyto užitečné extrakty jsou získány z výtažků této rostliny. Při koupání tedy Nuphar Lutea na nás léčivo nepůsobí.

Charakteristika:

Leknice žlutá (Nuphar lutea):

Leknice je v přírodě vytrvalá vodní rostlina, která roste ve stojatých nebo pomalu tekoucích vodách. Oddenek má v hloubce 50 až 200 cm v bahnitém dně, ze kterého vyrůstají dlouhé stopky listů a stonek. Listy a květ plavou na hladině. Má rád zejména slunečná stanoviska.

Umístění:

V jezírkách se vysazuje do hluboké zóny. U jezírek doporučujeme vysadit do štěrku frakce 4 až 8mm. U biobazénu je nutné rostlinu sázet do substrátu. Může se sázet až do hloubky 2 metrů. Druhy jako Nuphar japonicum a sagittifolium se používají také v akvaristice.

Květ:

Leknice kvete v období červen - září. Květ leknice je žluté barvy v průměru 4 až 6 cm. Plod je tobolka podobná makovici. Dozrává nad hladinou, ke dnu klesá až po dozrání. Listy jsou pod vodní hladinou, při dostatku živin vycházejí a plave na vodní hladině. Čepel listu je 15-40 cm dlouhá, kožovitá, oválná hluboce srdečně vykrojená, listová stopka je v průřezu elipsovitá, se 2 zřetelnými hranami, ponořené listy jsou tenčí, světle zelené.

Nejrozšířenější druhy:

Nuphar lutea, Nuphar japonicum, Nuphar sagittifolium, Nuphar pumila, Nuphar microphylla.