Rostliny močálové zóny

Rostliny močálové zóny

Bažina - hloubka vody cca 10-30cm

Mokárny rostliny tvoří skrýše a základní zdroj potravy pro mnohé drobné vodní živočichy. Do močálové zóny se vysazují rostliny jako víceleté byliny, třtiny a jiné bažinaté rostliny. Pobřežní rostliny slouží ke zkrášlení okolí jezírka. Vyznačují se pestrým zbarvením a delší dobou kvetení, než je tomu u močálových rostlin.

Vodní rostliny močálové zóny jsou druhově nejrozmanitější a dotváří celé prostředí jezírka. Každé jezírko by mělo mít plochu na možnost výsadby těchto rostlin, jelikož maximálně mohou být umístěny v hloubce do 30cm. Mokárny rostliny tvoří skrýše a základní zdroj potravy pro mnohé drobné vodní živočichy. Do močálové zóny se vysazují rostliny jako víceleté byliny, třtiny a jiné bažinaté rostliny. Tyto druhy dokáží z vody odčerpat velké množství živin a zároveň jsou nejčastěji kvetoucím druhem vodních rostlin. Prakticky všechny bažina rostliny kvetou. Při jejich výběru se neřídíme jen podle barvy jejich květu, ale také podle měsíce kvetení. Naší snahou musí být, aby v jezírku vždy něco kvetlo. Tradičně první kvetoucí bahenní rostlinou je blatouchy bažiny (Caltha palustris). Pro lepší efekt sázíme bahenní rostliny v párech nebo v menších skupinkách.

Bažantní rostliny velmi dobře splňují krycí funkci. Zejména přechod mezi břehem a jezírkem bývá často velmi problematický, když se fólie často odkrývá. Do těchto míst sázíme bažiny, které dokáží z vody přejít až na břeh, a tím celý břeh a kamenivo zpevní.

Na tyto přechody nejčastěji využíváme: Čerkáč peněžníkový (Lysimachia nummularia), Máta vodní (Mentha aquatica), Pomněnka bažina (Myosotis palustris), Veronika potoční (Veronica beccabunga)

Tento typ rostlin využíváme iu potoků. Správně udělaný a vysazený potok dokáže posloužit jako velmi dobrý filtr.
Do potoků z bahenních rostlin nejčastěji sázíme:
Ostřice černá (Carex nigra), (Carex panicea), Čerkáč penízkovitý(Lysimachia nummularia), Truskavec obecný (Hippuris vulgaris), Kosatec žlutý (Iris pseudacorus), (Juncus effusus),Pálka nejmenší ), Žebrovka vzpřímená (Berula palustris)

Bažární rostliny by měly tvořit cca 35% flóry jezírka.

Rozdělení podle barvy květu:

Žlutý: Zružlí bažina (Caltha palustris), Kotula jednoletá (Cotula coronopifolia), Čerkáč peněžníkový (Lysimachia nummularia), Čarodějka žlutá (Mimulus luteus), Kosatec žlutý( Iris pseudacorus)
Fialový: Vrbice vrbolistá (Lythrum salicaria), (Mazus reptans), Máta vodní (Mentha aquatica), (Myosotis palustris), Kosatec sibiřský (Iris sibirica), Veronika potočná (Veronica beccabunga) Preslia (Preslia cervina)
Červený: Lobélia šarlatová (Lobelia cardinalis)
Bílý: Žebrovka vzpřímená (Berula palustris), Žabník jitrocelový (Alisma plantago-aquatica), Arum (Arum orientale), Ďáblík bahenní (Calla palustris), blatouchy bažiny 'Alba'(Caltha palustris 'Alba'), (Myosotis palustris ), (Houttuynia c. 'Chameleon')- mění se i barva listů,

Bazénové rostliny bez květu (případně je květ zakrnělý): Ostřice černá (Carex nigra), (Carex panicea), Přeslička japonská (Equisetum japonicum), (Glyceria maxima), Truskavec obecný (Hippuris vulgaris), (Juncus usgarus) 'Spiralis'), Pálka nejmenší (Typha minima), Skořepina lesní (Scirpus sylvaticus)

Zajímavosti:
Zružlí bažina (Caltha palustris) - Kvete vždy jako první rostlina v jezírku
(Arum orientale), Ďáblík bahenní (Calla palustris) - vyžadují kyselejší a výživnější půdu
Preslia (Preslia cervina) - má velmi pronikavou vůni

Podívejte se na naši nabídku vodních rostlin