Výběr bazénového vysavače

Výběr bazénového vysavače

Výběr bazénového vysavače

Tento článek vám pomůže při výběru ideálního vysavače do vašeho bazénu.

Bazénové vysavače

Pokud vlastníte bazén nebo uvažujete nad jeho koupí, určitě se setkáte s bazénovým vysavačem, ať už se skimmerovým nebo automatickým. Při koupi vysavače je třeba brát v úvahu rozměry bazénu, neboť tento údaj je jeden z hlavních faktorů, které vám pomohou s výběrem.

Bazénové vysavače s vakem

Připojují se na zahradní hadici. Nečistoty se zachycují ve vaku vysavače. Tento typ vysavače je vhodný pro menší bazény a také pro nafukovací bazény.

Bazénové vysavače s připojením na skimmer filtrace

Jsou další možností bazénových vysavačů. Tyto vysavače jsou velmi jednoduché z hlediska připojení a provedení vysavače. Tento typ vysavače doporučuji pro menší bazény nebo pro nafukovací bazény.

Automatický vysavač dna

Nejpraktičtějším způsobem čištění je použití automatického vysavače dna. Tento typ vysavače pracuje nezávisle na filtraci, a tím se snižuje i spotřeba elektrické energie. Jednou z dalších výhod tohoto typu vysavače je šetření přípravků pro úpravu vody a pro péči o vodu.
Odpovíme si základní otázky při výběru bazénového vysavače, které mohou ovlivnit váš výběr.

1. První rozhodování

Jako první je třeba si uvědomit, kolik času můžete věnovat čištění bazénového dna. Pokud čištění nemůžete nebo nechcete věnovat mnoho času, je pro vás vhodnější automatický vysavač. Při použití tohoto vysavače ušetříte spoustu času tím, že vysavač se automaticky spustí a čistí dno i stěny bazénu (tuto informaci je třeba si ověřit předem před koupí). Poloautomatický vysavač funguje na podobném principu jako automatický vysavač, s tím rozdílem, že se napájí na bazénovou filtraci a dno čistí náhodnými pohyby. V některých případech je možnost čistit také stěny bazénu. Ruční vysavač má nejlepší cenu, ale na úkor jeho omezení na velikost bazénu. Připojení je na bazénovou filtraci a sami jím pohybujete a čistíte dno.

Jedním z nejdůležitějších faktorů jsou parametry bazénu. Standardně jsou vysavače připravovány pro bazény oválného tvaru, čtvercového nebo obdélníkového tvaru, popřípadě kruhového tvaru. Atypické tvary bazénů mohou představovat problém při čištění, v tomto případě je třeba dbát na možnosti vysavače. Totéž platí i pro rozměry bazénu. Pokud byste měli příliš velký bazén a příliš slabý vysavač, nemusel by zvládnout čištění. Před výběrem je třeba dbát také na obložení bazénu, tzn. j. zda je bazén obložen hladkým keramickým obkladem nebo hydroizolační fólií. V neposlední řadě je třeba zkontrolovat, zda je vysavač vhodný do slané nebo sladké vody.

Možnosti vysavače jsou ovlivněny i jeho samotným napájením. Jednou z možností je, že vysavač má standardní elektrický kabel (který lze samozřejmě prodloužit prodlužovacím kabelem), ale standardní délka by měla být 10m. Další možnost je vysavač se zabudovanou baterií, kterou je třeba dobíjet. U tohoto typu je třeba dbát na jeho možnou samotnou délku provozu.


2. Důležité parametry
Už jste se dozvěděli, jaké typy vysavačů existují a který pro vás bude nejvhodnější. Nyní je čas porovnat jednotlivé modely.
Šířka čistící plochy: pokud bude tato šířka malá, bude zapotřebí delší dobu k vyčištění bazénu. Standardní rozměr je 40 cm.
Délka čistícího cyklu: tento čas se může různě lišit v závislosti na znečištění bazénu. Nejčastější délky cyklů jsou 30 minut až 3 hodiny, rozdělené na více programů. Automatické vysavače si mohou v první řadě zmapovat dno bazénu a následně pracovat efektivněji.
Samotná délka hadice: minimální délka by měla být 10 metrů, ale samozřejmě platí, čím delší, tím komfortnější práce.

3. Funkce a možnosti vysavačů
Připojení na bazénovou filtraci: Jedná se o manuální nebo poloautomatické vysavače. Při výběru tohoto typu je třeba brát ohled na výkon filtrace.
Filtrační koš nebo vak: slouží především k odstranění větších nečistot, ale je schopen zachytit i nečistoty v průměru několika desítek mikronů. Výhodou je jeho snadná údržba, filtrační sáček stačí vyprat a lze jej používat opakovaně.
Filtrační sáček: pokud není možnost připojení na filtraci, obvyklým řešením je látkový filtrační sáček. Je schopno odfiltrovat větší nečistoty, ale také i nečistoty v průměru několik desítek mikronů.
Možnosti vysávané plochy: před koupí je třeba zjistit, jakou plochu může samotný vysavač čistit. Zda je schopen čistit jen samostatné dno nebo i stěny bazénu, popřípadě obojí.

Na závěr máme několik rad, které vám usnadní čištění.


Jak často je třeba vysávat bazén.

Samotná údržba nekončí jen při použití vysavače, ale na čištění se podílí i filtrace ak tomu samozřejmě patří i použití bazénové chemie. Pokud si vysavač pořídíte, je vhodné jej používat minimálně jednou za dva týdny. Pokud je bazén umístěn v blízkosti stromů nebo na větrném prostranství, bude třeba vysavač používat častěji. Na druhé straně, pokud používáte zakrývací fólii na bazén a večer jej přikrýváte, lze tyto intervaly prodloužit.


Údržba vysavače.

Servis vysavače je samozřejmě nutné nechat na odborníky. Jeho životnost však můžete prodloužit tím, že jej nenecháte příliš dlouho vystaven na slunci, čímž zabráníte jeho poškození UV zářením.
Vždy je dobré řídit se radami a pokyny výrobce.