Jak bojovat proti zamrznutí jezírka?

Jak bojovat proti zamrznutí jezírka?

Jezírko a procesy v něm zůstávají aktivní i v zimě když je jezírko pokryto ledem. Odhnívající zbytky rostlin a jiné rozkladné procesy vytvářejí toxické plyny. Tyto plyny nemohou z pod ledu jezírka uniknout a vzniká tím velmi nebezpečné prostředí pro ryby a jiné živočichy žijící v jezírku. Velmi často se stává, že umírají na otravu plyny a na nedostatek kyslíku. Led totiž zabraňuje kontaktu s atmosférou a množství kyslíku v jezírku tak dramaticky klesá.

Je více způsobů jak bojovat proti zamrznutí jezírka. Cílem však je, aby během zimních měsíců na jezírku vždy zůstal otvor, přes který může probíhat výměna plynů mezi vnějším prostředím a vodou v jezírku. Při špatně provedené údržbě může být pro ryby kritický stav, když je hladina pokrytá ledem na více než 12 hodin.

 

Uvádíme Vám pro informaci nejčastější způsoby udržení nezamrznutého otvoru na hladině jezírka:

 

1. Použití vroucí vody

Jednoduchá metoda spočívá v tom, že na část jezírka lijeme vroucí vodu, a tím rozmrazujeme led. Tento způsob je sice účinný, ale je velmi pracný a v období velkých mrazů je neúčinný.

Výhody Nevýhody
Nízká cena Namáhavé
Není třeba mít zařízení napojené přímo na el. proud Neúčinnosť při velkých mrazech


2. Sekání otvoru do jezírka

Tento způsob je bohužel stále často používaný. Vysekat otvor do jezírka je sice levné účinné řešení, je však třeba myslet na ryby. Sekání do ledu je pro ně velmi stresující. I když se nám podaří otvor udržet celou zimu, na jaře můžeme najít pod ledem uhynulé ryby zejména ze stresu, který utrpěly během rozbíjení ledu. Způsobený hluk a otřesy jsou pro ryby velkým nebezpečím. Sekání do ledu také poškodí fólii na okraji jezírka.

Výhody   Nevýhody
Nízká cena Příliš stresující pro ryby, hrozí úhyn ryb
Není třeba mít zařízení napojené přímo na el. proud Pravděpodobné poškození fólie
  Pracnost
Díru do ledu nikdy nesekejte!

3. Polystyrenový plovák


Polystyrenové plováky mají uprostřed dutinu, kde se udrží teplý vzduch, což vytváří izolační vrstvu, díky níž se voda neochlazuje od vnějšího prostředí. Tyto plováky jsou dostupné v různých velikostech. Ideální je použít plovák s co největším průměrem. Pro kutily není problém si takový plovák i vyrobit.

Výhody Nevýhody
Nízká cena Kratší životnost
Není třeba mít zařízení napojené přímo na el. proud Zařízení pracuje cca do -5 °C


4. Vzduchovač + polystyrenový plovák

Vzduchovače jsou v první řadě určené pro letní provoz a to zejména na zvyšování množství kyslíku v jezírku. Jezírkáři je však často používají i v zimě na udržení otvoru v jezírku. Na trhu se objevila i zařízení, která kombinují vzduchovače spolu s polystyrenovým plovákem, díky čemuž ochrání jezírko i do -15 °C. Využití tohoto produktu však není ideální z toho hlediska, že vzduchovače nasávají studený vzduch z vnějšího prostředí, čímž vodu vlastně postupně ochlazují. To se může vymstít během dlouhé zimy a u menších jezírek. Toto zařízení je také nutné pravidelně kontrolovat. Během slunečných dnů se totiž ve vzduchovací hadičce může vysrážet voda a následně během noci může voda v hadičce zamrznout.

Vzduchový kámen je třeba osadit těsně pod hladinu. V ideálním případě by měl být okysličovač v interiéru, aby nenasávál vodu z vnějšku a tím ji neochlazoval

 

Výhody Nevýhody
Přijatelná cena Kratší životnost polystyrenové části
  Nutná pravidelná kontrola zařízení
  Ochlazování vody v jezírku
  Zařízení pracuje cca do -15 °C.


5. Plovák Icefree 4 Seasons

Dobrým řešením je podle našich zkušeností plovák Icefree 4 Seasons, který se skládá z vrchního plováku (polystyrenový plovák s ochranou z umělé hmoty), na který je pomocí 80cm hadičky připevněné malé čerpadlo. Toto čerpadlo neustále čerpá teplejší vodu ze spodní části jezírka a “vypouští“ ji pod vrchním plovákem. Díky tomuto neustálému pohybu voda v okruhu plováku nezamrzne až do -20 °C. Po redesignu tohoto zařízení ho lze využít i během sezóny. Na vrchní část se mohou nainstalovat 2 typy trysek a Icefree slouží i během sezóny jako fontánka. Stejnou nevýhodou jako u vzduchovačů je ochlazování vody v jezírku. V tomto případě je to tím, že čerpá teplejší vodu ze spodní části jezírka a vypouští ji pod plovákem, kde se ochladí. Na rozdíl od vzduchovače však nevhání do jezírka studený vzduch z ovzduší. Proto je toto zařízení účinnější i při nižší teplotě.

Výhodou Ice free 4 Seasons je celoroční použití. V zimě jako zábrana proti tvorbě ledu. V létě může sloužit zase jako fontánka.

 

Výhody  Nevýhody
Nízká spotřeba el. energie V menší míře ochlazování vody v jezírku
  Celoroční využití
  Zařízení pracuje cca do -20 °C.
  Nelze použít u jezírek s menší hloubkou než 80 cm

6. Plovoucí ohřev

Tato zařízení obvykle sestává ze dvou částí. Plovoucí část, která se vznáší na hladině jezírka a spirály, která slouží k ohřevu vody. Po zapojení zařízení do elektřiny tak spirála ohřívá vodu v jejím okolí, čímž se udrží v jezírku v otvoru. Spotřeba plovoucích ohřevů je od 50 wattů. Oproti jiným zařízením je spotřeba ohřívačů vyšší. Zařízení však nemusí být zapnuté neustále a při slabších zimách jej stačí zapnout pouze na noc. Dražší modely mají v sobě zabudovaný i termostat a zapnou se pouze při mrazech. Odpadne nám tak starost se sledováním aktuální teploty vnějšího prostředí.

 

Jezírkový ohřev je velmi účinný. Jeho výhodou je, že vodu neochlazuje, ale naopak zahřívá. V naší nabídce najdete ohřevy od 150W pro menší jezírka až po 330W ohřev s termostatem.


Výhody Nevýhody
Neochlazuje vodu Vyšší spotřeba el. energie
Udrží otvor i pri nižších teplotách než -20 °C  
Možnost použití i u menších jezírek  



7. Průtokový ohřev

Používají se zejména, pokud chceme ohřát vodu v celém jezírku. Na provoz průtokových ohřevů je nutná činnost čerpadla, které čerpá vodu z jezírka a “prohání“ ji přes spirálu umístěnou uvnitř zařízení. Spotřeba těchto ohřevů je od 1 kilowattu. 1 kilowat zahřeje 1000 litrů vody v jezírku za hodinu o jeden stupeň. Průtokové ohřevy mají regulovatelný termostat, díky kterému se dá přesně nastavit požadovaná teplota vody v jezírku. Tento typ ohřevů využívají obvykle profi chovatelé, kteří chtějí mít jezírko v provozu celoročně.


Výhody Nevýhody
Neochlazuje vodu Vysoká spotřeba el. energie
Dokáže udržet celé jezírko nezamrznuté Možnosť použití pri všech typů jezírek
   

 

 

Přejít na nabídku zařízení do eshopu