Jezírko - základní informace

Jezírko - základní informace

Před samotnou realizací jezírka je třeba pečlivě zvážit:


Umístění jezírka

Jezírko můžete vybudovat prakticky skoro na každém místě ve Vaší zahradě. Nemělo by být umístěné pod většími stromy. Opadává z nich listí nebo jehličí, které na dně jezírka kvasí a vytváří jedovaté plyny, a tím se narušuje biologická rovnováha v jezírku. Ideální je však místo, na kterém se během dne střídá stín (3-5 hodin) se slunečním zářením. Takové prostředí zaručí ideální prostředí pro živočichy, vodní rostliny a omezí výskyt řas. V případě nutnosti umístění jezírka na stálém slunci je nutné jezírko více zakrýt vodními rostlinami (lekníny, rákos, orobinec...).

 

Tvar a velikost

Tvary a rozměry se volí i podle okolního terénu tak, aby jezírko “zapadlo“ esteticky do Vaší zahrady. Jezírko je možné vybudovat jakéhokoli možného tvaru. Při návrhu rozměrů však musíme zvážit hloubku, a jaké množství vody chceme mít v jezírku.


Pokud chceme mít v jezírku větší množství vody (např. kvůli rybám tj. min. 10,0 m3 vody), tak je samozřejmé, že je třeba navrhnout větší rozměry. Čím je jezírko větší, tím je stabilnější. Menší jezírka se velmi přehřívají, což má za následek vznik řas. Menší jezírka je nutné hustě vysadit rostlinami a nemůžeme do nich dát velkou osádku ryb. Ideální velikost jezírka je od 8 m3.
Rozměry jezírka musíme volit tak, aby sklony svahů byly dostatečně mírné. Různé hloubkové zóny v jezírku jsou důležité a potřebné především pro faunu a flóru žijící v jezírku. Každý živočich nebo rostlina potřebuje pro svůj růst a vývoj různou hloubkovou zónu.

 

Účel

Při plánování je třeba jednoznačně určit, k čemu má jezírko sloužit. Když do jezírka plánujete nasadit ryby, prostudujte si nejprve, jaké podmínky jsou pro ně nejvhodnější a jakou filtraci bude jezírko vyžadovat. Do malého jezírka nemůžete nasadit velké množství ryb a očekávat, že bez problémů přežijí. Ryby jako jeseter nebo Koi kapr vyžadují jezírka od 8 m3.

Rozpočet

V neposlední řadě je třeba mít představu o celkovém rozpočtu stavby. Hlavní položkou při stavbě jezírka je jezírková fólie a technologie. Je nutné přepočítat a předem vědět, jakou technologii bude jezírko vyžadovat. Jednotlivé části se dají dokupovat i postupně, je však ideální, aby jezírko od začátku mělo “plnou výbavu“. V případě, že nemáte celkovou představu o potřebné technologii, rádi Vám pomůžeme. Stačí nám napsat na petomar@zahradnejazierka.sk

Na vybudování jezírka potřebujeme:

  1. Fólii
  2. Čerpadlo
  3. Filtr s UV lampou
  4. Vodní rostliny
  5. Doplňky - bakterie a hadice


1. Jezírková fólie

Na trhu je široká škála jezírkových fólií různého typu, tloušťky a materiálu. Nejčastěji se používá fólie z PVC nebo EPDM - kaučuková. Tyto fólie se vyznačují vysokou odolností vůči klimatickým podmínkám, jsou snadno tvarovatelné a flexibilní.
Tloušťky fólie jsou 0,5 - 0,6 - 0,8 - 1,0 - 1,2 až 2,0 mm. Nejčastěji volíme tloušťku 1 mm. Tloušťku 0,5 mm nedoporučujeme na jezírka větší než 4 m3. Na všechny typy je garantovaná záruka 10 až 20 let.

 

2. Jezírkové čerpadlo

Používají se k nasávání a zároveň vytlačení vody z jezírka do UV lampy a filtru. Čerpadla jsou ponorná a nejlepší je, pokud jsou umístěná v hloubce max. 1 m. Je to výhoda hlavně při vyjímání čerpadla brzy na jaře kvůli čištění. Pokud je čerpadlo umístěné na nejhlubším místě, zbytečně ohřívá studenou vodu na dně jezírka. Na odsávání kalu ze dna jezírka můžeme použít jezírkový vysavač.

 

3. UV lampa a filtr

UV lampa vyzařuje vysoce účinné ultrafialové záření, které proniká do vody, ničí všechny zelené jednobuněčné organismy (řasy) a choroboplodné zárodky nacházející se ve vodě. UV záření plní při čištění jezírka velkou a důležitou roli, bez této technologie by jezírko nebylo čisté a průzračné. UV lampa může být externí nebo zabudovaná přímo ve filtru.  

Používají se dva základní druhy filtrů:

  • Průtokové filtry se používají při filtraci větších jezírek
  • Tlakové filtry se používají, pokud chceme k jezírku vybudovat kaskádu či vodopád


4. Vodní rostliny

Bez nich se neobejde žádné jezírko. Vodní rostliny se dělí podle zóny, v níž rostou:

 

  • Pobřežní zóna - zóna v okolí zahradního jezírka
  • Bahenní zóna - hloubka vody cca 20-30 cm

Je to nejdůležitější zóna pro bahenní rostlinstvo. Tyto bahenní rostliny tvoří skrýše a základní zdroj potravy pro mnohé drobné vodní živočichy. Do takové zóny se vysazují rostliny, jako jsou např. víceleté byliny (máta vodní), třtiny (pálka) a jiné bahenní rostliny (blatouch bahenní, pryskyřník, kosatce) apod.

 

  • Mělká zóna- hloubka vody cca 30-70 cm

Přechodná zóna mezi bahenní a hloubkovou zónou. Tato zóna je nutná pro jistý druh vodních rostlin, jakož i pro větší vodní živočichy (ryby, obojživelníci), kde se mohou v hustém porostu rozmnožovat a přijímat přirozenou “přírodou nabídnutou“ potravu. Do této zóny vysazujeme menší lekníny, třtiny a jiné podhladinové vodní rostliny.

  • Hluboká zóna– hloubka vody až 2,5 m

Do této zóny patří především filtrační rostliny, které dokáží velmi napomoci okysličení jezírka. Slouží pro pohyb dospělých ryb, kde mají dostatečný klid a skrýš před stresovými situacemi. V této zóně jsou soustředěné ryby při velkých vedrech nebo silných mrazech. V létě se totiž tato zóna nepřehřívá a udržuje svoje klima, v zimě je to zase nejteplejší místo v jezírku, které nezamrzá (teplota vody cca 4 stupně).

Na dně jezírka (v hluboké zóně) se nachází kal, který vzniká z rybích výkalů, ze zbytků odumřelých rostlin a živočichů, ze spadaného listí apod. Dno jezírka je třeba pravidelně čistit cca 2-4 roky odstraněním nebezpečného kalu např. pomocí vodního vysavače.

 

5. Doplňky

  •    Hadice - používají se hadice se zalitou spirálou, aby se v zimě neroztrhla
  •    Štartovací baktérie -Bakterie každoročně hrají důležitou roli při nastartování správných biologických procesů v každém jezírku. Bakterie přidáváme do vody při zakládání jezírka a každou novou sezónu na jaře.
  •    Skimmer - Na skimmer většina lidí při koupi filtrace zapomíná a přitom je to základní doplněk pro správné fungující filtrace ve Vašem zahradním nebo koupacím jezírku.

 

Postavte jezírko s Petomarem - využijte naše zkušenosti

Postavte si jezírko s naší firmou. Jsme internetový obchod se zázemím kamenné prodejny (adresu najdete v sekci kontakt). V naší nabídce najdete VŠE potřebné na stavbu jezírka. Využijte našich zkušeností a přijďte se s námi poradit, jak správně na stavbu jezírka. Rádi Vám odpovíme na každou otázku a předáme naše dlouholeté zkušenosti.