Hnojivo – správný postup a výběr hnojiv je základ úspěchu!

Hnojivo – správný postup a výběr hnojiv je základ úspěchu!

Jak a kdy nejlépe hnojit?

Důležité je rozlišovat mezi základním určením hnojiv. Půda během jara potřebuje rychle působící hnojiva se zvýšeným obsahem dusíku, což neplatí pro podzim, kdy jsou ideální volbou pomalu rozpustná a organická hnojiva. Nesprávné zvolení by totiž mohlo mít za následek spálení rostlin hned v začátku jejich růstu. Avšak pojďme pěkně od začátku, krok po kroku.

1. Příprava půdy

Jakmile venkovní teploty začnou připomínat příchod jara, rozhodnutí zrýt záhony a zahradu je rozhodně to, co musíte resp. měli byste udělat. Zahrádkáři, kteří si tuto činnost vybavili již na podzim, tento krok nahradí překypřením půdy tak, že zeminu důkladně prohrabou hráběmi, popřípadě poryjí rycími vidlemi. Pokud se chystáte vysít na plochu nový trávník, popřípadě ho hnojit, doporučujeme si přečíst článek Jak založit a vypěstovat nový trávník?

2. Organické a minerální hnojivo - základní rozdíl

Zjednodušeně řečeno, za organická hnojiva považujeme hnůj nebo kompost a za minerální představují všechny ty, které jsou vyráběny průmyslově. Jednoznačně určit, které je vhodnější a potřebnější se nedá, jelikož nejkvalitnější směs hnojiva vzniká v jejich kombinaci. Tato kombinace představuje zaručený nárůst kvality a množství produkce Vaší zahrady.

Organické - důležité pro tvorbu a udržení humusu, jakož i podporu mikrobiologické aktivity.
Minerální – obohacují půdu o potřebné látky, jakými jsou hlavně fosfor, dusík a draslík.

3. Hnojení - čím a kdy?


PODZIM-ZIMA

Jak jsme již v úvodu načrtli, před příchodem samotné sezóny, je důležité nezanedbat podzimní hnojení právě organickým hnojivem. ověřeným kravským peletovaným hnojem Marha Jó. Jjeho pomalé rozpouštění dodává výživu až do příchodu jara. Mezi vyhledávaná zimní hnojiva patří dozajista i Močovina, která je vhodná i pro aplikaci, při případné vrstvě sněhu. Pokud byste dávali přednost promyšlením, resp. minerálním hnojivům, doporučujeme ty, které mají vyšší podíl fosforu a draslíku – náš tip DUSLOFERT NPK

JARO-LÉTO

Fáze jarního hnojení začíná obecně v únoru a kontinuálně trvá až do konce srpna. Průběžné hnojení je důležité zejména tedy ve stádiu růstu a vývoje rostlin. Příliš pozdní začátek hnojení může způsobit, že rostliny i po sezóně vyženou nové výhonky, které už mohou zastihnout přízemní mrazy a tak odumřou. Téměř u všech druhů rostlin, ať už okrasných nebo užitkových, je vhodné hnojit alespoň 3 krát během pěstitelské sezóny – na jaře jednou, během letních měsíců dvakrát. Časová rozteč mezi jednotlivým hnojením by měla být 2-3 měsíce, doporučujeme si však přečíst a přednostně se řídit dávkováním, které je uvedeno u jednotlivých hnojiv.

4. Výběr správného hnojiva

Na trhu je již široká nabídka hnojiv, která jsou vyvinuta tak, aby složením vyhovovala konkrétní rostlině, dřevině či stromu. Podzimní typy a doporučení hnojiv jsme probrali v bodě č.3, nyní si uvedeme pár druhů vhodných právě pro sezónní hnojení a ty, jejichž struktura je vhodná pro vybraný druh zeleniny, ovoce či květin.

Hnojivo na brambory: jarní hnojivo, vhodné k aplikaci před výsadbou pro zvýšenou prevenci před hnilobou a napadením škůdci.

Hnojivo pro růže: vhodné pro všechny druhy růží, včetně popínavých s přizpůsobením poměrům dusíku, fosforu a draslíku. Hnojivo podporuje zdravý vývoj a krásné puknutí.

Hnojivo pro borůvky: organické hnojivo s obsahem kokosového vlákna a rohoviny. Díky dlouhodobému působení neustále dodává rostlině živiny a tím zvyšuje úrodnost. Přírodní zdroj dusíku reguluje vlhkost a zabraňuje případnému přehnojení.

Hnojivo na jehličnany: dostatečně zásobuje půdu minerály a živinami, které vyžadují citlivé i méně citlivé jehličnaté keře či stromky. Hnojivo upravuje kyselost půdy a díky přítomnosti hořčíku chrání keře před hnědnutím.

Hnojivo na jahody, rybíz a jiné bobuloviny: sezónní hnojivo, které pomalu uvolňuje organické složky, speciální guán, aby rostliny rodily bohatou úrodu. Zvýšený obsah draslíku a hořčíku zabezpečují kontrolu nad dlouhodobým plozením a zdravým růstem bobulovin.

Hnojivo na rajčata a okurky: vícedruhové minerální hnojivo na zeleninu, především rajčata a okurky. Je vhodné pro plodiny pěstované venku, ve skleníku a ve fóliovníku. Poskytuje výživu rostlinám ve stádiu sazenic i v období plození. Složení přísad a správné dávkování draslíku podporuje tvorbu plodů a zaručuje bohatou roli.

Hnojivo pro všechny druhy zeleniny: ekologické BIO hnojivo, které obsahuje růstu prospěšné mykorhizní houby. Posiluje odolnost vůči houbovým chorobám a škůdcům a zároveň zvyšuje množství a kvalitu úrody.

Hnojivo na muškáty a jiné balkonové květiny: Hnojivo podporuje zdravý růst a bohaté kvetení rostlin. Používá se k přihnojování muškátů, begonií a ostatních balkonových květin jako petunie, verbeny, fuksie, a podobně.

Celoroční univerzální hnojivo: hnojivo s vyváženým poměrem základních živin pro zdravý růst rostlin a plodů. Obsahuje vyšší obsah dusíku pro lepší start růstu rostlin a zeolit ​​pro optimální hospodaření rostlin s vodou a živinami v půdě.

Hnojivo pro ovocné stromy: Bezchloridové hnojivo s vyšším obsahem hořčíku, které podporuje rovnoměrný růst, vyšší a pravidelnou plodnost. Používá se k hnojení ovocných stromů, avšak vhodně je i pro drobné ovoce, jako jsou rybíz, angrešt, maliny a pod.

Prohlédněte si celou nabídku našich hnojiv, kterou naleznete v sekci Zahrada – Hnojiva, případně nás kontaktujte ohledně poradenství prostřednictvím telefonu nebo emailu, které máme uvedeno v kontaktech.