Hořká sůl (síran hořečnatý) - k čemu je dobrá?

Hořká sůl (síran hořečnatý) - k čemu je dobrá?

Později rolníci zjistili, že tato hořká látka obsažená ve vodě má blahodárný vliv i na rostliny a začali ji používat i v zemědělství.

Hořká sůl je rychle působící a beze zbytků rozpustné hnojivo. obsahující velké množství síry a hořčíku.

Hořčík rostliny potřebují pro tvorbu chlorofylu, který tvoří podstatnou část listové zeleně. Rostliny ve srovnání s jinými prvky nepotřebují velké množství hořčíku, zásoba v půdě jim většinou postačuje, ale jeho nedostatek způsobuje problémy. Při jeho nedostatku rostliny jsou bledé, mohou i žloutnout - chloróza. Hořčík má velký význam při tvorbě květin, plodů a semen. Síra je důležitá zejména pro celer, rajčata, česnek, cibuli. Hořká sůl se pro zemědělské účely prodává jako granulovaná i tekutá. Může se používat   na zálivku, jako listové hnojivo i rozhozeným granulí na půdu. Výhodou tohoto hnojiva je hlavně jednoduchá manipulace, rychlé působení. Granulovaná hořká sůl se rychle rozpouští, je bezpečná, rostlinám ani půdě nemůže uškodit.

 

Využití hořké soli:

  • Trávník - posypat rovnoměrně granulemi horské soli a trávník se Vám odvděčí pěknou zelenou sytou barvou.
  • Jehličnany, tuje - rezavost, žloutnutí. Hořkou sůl můžeme zapravit do půdy - malé stromy 50g/m2, větší stromy 200g/m2, zálivka ke kořeni - 8-20 g na litr vody, postřik 5-15g na litr. Při silném napadení můžeme dávky zdvojnásobit.
  • Slinící - granule nasypat kolem rostliny. Ostré krystaly dráždí škůdce. Granule se však rychle rozpouštějí ve vodě.
  • Klíčení semen - hořčík napomáhá klíčení semen.
  • Žloutnutí, kadeřavost listů - může být způsobeno nedostatkem hořčíku. Postřik na list zapůsobí nejrychleji.
  • Paprika, rajčata - postřik na list každé dva týdny – 2 lžíce na 5l vody, nebo rozsypat jednu lžíci kolem kořenů a polit vodou a hořčík zajistí krásné, zdravé, vyvinuté plody.
  • Brambory - hnojení hořčíkem snižuje hnilobu brambor, zlepšuje trvanlivost brambor.
  • Ovoce, hrozno - vícenásobný postřik zajistí sladší a krásnější plody.
  • Růže - rozsypat kolem kořenů a zalít, růže se Vám odvděčí krásnějšími, bohatšími květy

Kdy a jak hořkou sůl aplikovat?

Zálivku a postřik provádíme v ranních nebo ve večerních hodinách, kdy není tak silné sluneční záření. Při vysokých teplotách a nižší vzdušné vlhkosti, při postřicích je třeba snížit doporučenou nižší koncentraci aplikační dávky.
Na trhu je hořká sůl od různých výrobců, v různých baleních, jako granulované i kapalné hnojivo. Dávkování je uvedeno na každém balení. Třeba si však uvědomit, že podobné příznaky jako nedostatek živin mají i některá onemocnění a vliv škůdců. Například žloutnutí listů může být způsobeno příliš velkou trvalejší zamokřeností půdy i virovými onemocněními. I samotné zalévání má velký vliv na příjem živin z půdy. Pokud se rostliny nedostatečně zavlažují nedokážou přijímat živiny. Nadměrné zavlažování zase způsobuje mnohé nemoci. Nemalý vliv na rostliny má i pH půdy. Kyselejší půdy mají v oblibě jehličnany, vřesy, borůvky…, většina zeleniny upřednostňuje mírně zásaditou až zásaditou půdu.

S používáním anorganických hnojiv je třeba být opatrný, hlavně přehnojování dusičnany není žádoucí, plody a rostliny mohou být krásnější, ale určitě nejsou zdraví prospěšné. Proto pokud je to trochu možné upřednostňovat organická hnojiva komposty, rašelina, kravský hnůj a pod.

Výhodou hořké soli je však, že ani ve větším množství nepoškozuje půdu, má všestranné použití, pro rostliny je dobře přijatelná a oproti jiným hnojivům je i cena přijatelnější.

 

Prezrite si našu ponuku horkej soli TU!


  • Petomar s.r.o.