Savo do jezírka?

Savo do jezírka?

Většina z nás, by nejraději měla jezírko po celý rok s čistou průzračnou vodou a plovoucími rybičkami. Bohužel toho se nám podaří docílit pouze v bazénech ke koupání a v tomto případě by rybičky musely být umělé :).

Vytvořením jezírka jsme si vytvořili na zahradě nový vodní biotop, ve kterém žije velké množství živočichů a rostlin, od drobných mikroorganismů až po ryby a vodní rostliny. Na čistotu vody ovlivňuje mnoho faktorů. O tom se můžete dočíst v našich jiných článcích. Vyvážený poměr rostlin a ryb při dostatečné velikosti jezírka může zajistit samočistící schopnost jezírka. U nově vybudovaných jezírek bývá zpočátku problém hlavně s vláknitými řasami. Voda totiž obsahuje spoustu živin, což řasám vyhovuje.

Problémem tedy bývá množství živin i pH samotné vody (ideální pH 7,5-8,5). O boji s řasami se dočteme v jiných článcích, existují různé biologické přípravky, UV lampy, které si většinou poradí s řasami. S řasami si později poradí i vodní rostliny, které odčerpávají živiny z vody a znemožňují růst řasám.
Na různých internetových fórech se objevují i ​​příspěvky o použití SAVA pro boj proti řasám.
Savo, asi nejznámější značka dezinfekčního prostředku v České i Slovenské republice. Kvalita, která se stará o naše domácnosti již více než 50 let.
Po chemické stránce je to zředěný roztok chlornanu sodného stabilizovaného ve zředěném roztoku hydroxidu sodného.
Spolehlivě ničí 99,9% bakterií, virů, kvasinek, řas, plísní a mikroskopických hub.

Proto se používá hlavně na:

  • dezinfekci podlah a prakticky všech omyvatelných povrchů v domácnostech
  • odstraňování zápachu a pro bělení dřeva , textilii
  • dezinfekci pitné vody
  • likvidaci řas v bazénech

Ano, Savo je tedy ideální pro boj s řasami, ale je určeno do bazénů ke koupání. Chlornan sodný, hlavní složka sava, uvolňuje ve vodě chlór vzniká chlorid sodný, postupně z vody uvolňují. Může to trvat několik minut až několik hodin. Záleží to na pH vody, teplotě, osvětlení. Pokud bychom se rozhodli použít savě, problém je správné odhadnutí množství, ale i při správně odhadnutém množství sava sice ryby i rostliny mohou přežít, voda se částečně na oko vyčistí, ale zničíme si celý biotop, hlavně máme-li filtr i všechny prospěšné bakterie. To se samozřejmě vypomostí na celkové biologické rovnováze v jezírku, která se bude muset budovat znovu. Ryby přežijí, avšak je doslova trápíme, což se projeví na jejich dlouhodobém zdraví.

Když chceme mít čistou vodu, tak pozor na množství ryb a zkusme raději filtry a jiné biologické přípravky, ale Savo určitě ne.