Řasy v jezírku

Řasy v jezírku

Řasy mohou být problémem v každém jezírku. Dozelena zbarvená voda, zelená pěna na hladině, plovoucí chomáče, zelené kameny, nebo husté rohože zeleného růstu pod povrchem. Pokud mají řasy příznivé podmínky, dokáží rychle “ovládnout“ Vaše jezírko.

Co jsou řasy?
Existuje více než 17 400 různých druhů řas. V zahradních jezírkách se nejčastěji vyskytují dvě formy řas....


1. Planktonická forma -  jednobuněčné mikroskopické rostliny. Jejich přemnožením se voda zbarví zeleně, v některých případech i dohněda. Voda v jezírku se tak stane neprůhledná. Často se vyskytnou při prvotním napuštění jezírka. 

2. Vláknité řasy - vidíme pouhým okem. Vyskytují se v jezírkách jako zelené chomáče plovoucí po hladině. Případně pokryjí kamenivo na mělkých místech jezírka.

 

Jednobuněčné řasy Vláknité řasy

Řasy v jezírku


Řasy v malém množství nejsou pro jezírko nebezpečné, ale při větším počtu jsou pro jezírko hrozbou, protože mohou způsobit vážné problémy s kvalitou vody. Stejně jako ostatní rostliny, řasy rostou prostřednictvím fotosyntézy, pomocí slunečního záření a spotřeby oxidu uhličitého a uvolňují kyslík. V noci se však tento proces obrátí, řasy spotřebovávají kyslík a nadále rostou. Tento rychlý růst a velká spotřeba kyslíku je pro každé jezírko velmi nebezpečná.


Co způsobuje růst řas?


Růst řas je způsobený třemi hlavními faktory: přebytek živin, příliš mnoho slunečního světla a nízká hladina kyslíku.

Živiny - živiny se dostávají do vody z různých zdrojů. Hlavní zdroje živin jsou: výkaly ryb, nespotřebované krmivo, odumřelé zbytky vodních rostlin, listy, prach. Živiny se do jezírka dostanou i z okolního prostředí jezírka. Zejména při velkých deštích se do jezírka dostane zemina nebo hnojivo z trávníku.

Sluneční světlo - jezírka na přímém slunci, s minimálním stínem a s nedostatkem vodních rostlin jsou “odsouzené“ k zamoření řasami. To je důvod, proč jsou největší problémy s řasami v létě, kdy jsou dny nejdelší.  

Kyslík - jezírka s nízkou hladinou kyslíku trpí, protože užitečné bakterie přítomné v jezírku pro svou činnost (rozklad nebezpečných sloučenin, přeměna amoniaku...) kyslík bezpodmínečně potřebují. Nedostatek kyslíku zhoršuje celkovou kvalitu vody.


Jak kontrolovat růst řas?

Řasy jako takové nejsou problémem. Řasy jsou pro nás signálem, že jezírko není v rovnováze a jeden z výše uvedených faktorů není pod kontrolou.

Živiny

Odumřelé zbytky rostlin, listí a jiné nečistoty velmi snadno odstraníte použitím skimmeru. Toto finančně nenáročné zařízení se postará o čistou hladinu jezírka. Skimmer může mít svůj vlastní motorek nebo se dá připojit na čerpadlo, přes které nečistoty putují do filtrace. UV lampa Vás zbaví planktonických řas.

V případě zahradních jezírek je filtrace rozhodujícím prvkem v limitování výskytu živin v jezírku. Filtr s UV lampou minimalizuje výskyt jednobuněčných řas v planktonické formě. UV lampa však neomezí výskyt vláknitých řas. Jezírkový filtr musí mít v sobě mechanickou i biologickou filtraci. Mechanická část zadrží nečistoty, biologická slouží k množení startovacích bakterií. Je také důležité, jaké houbičky a filtrační náplně filtr obsahuje. Od toho závisí celková kvalita filtru. Do filtru je vhodné vložit filtrační náplně jako zeolit, antialg nebo biotorf, které na sebe vážou škodlivé látky a vyrovnávají pH jezírka.

Usazeniny, kal a výkaly ryb nacházející se na dně jezírka odstraníte pomocí jezírkového vysavače. Nečistoty ze dna se dají odstranit vypuštěním celého jezírka a jeho opětovným napuštěním. Je však myslet na to, že takovým krokem ztratíme vybudovanou biologickou rovnováhu. V boji proti živinám si musíme dát pozor i na okolí jezírka. Velmi často se stává, že se do jezírka dostanou při deštích nečistoty, jako jsou zbytky trávy po sekání, zemina, hnojivo atd. Takovým situacím musíme zabránit již při budování jezírka. Ve spotřebě přebytečných živin z jezírka hrají významnou roli i vodní rostliny. Jezírka s dostatečným počtem rostlin prakticky nemají problém s vláknitými řasami.


Redukce slunečního záření

Průnik slunečního světla se nejlépe a nejúčinněji blokuje pomocí vodních rostlin. Pro tento účel jsou nejvhodnější: leknín, stulík, lotus, vodní hyacint, vodní salát. Rostliny by měly zakrýt alespoň 50 % hladiny jezírka. U menších jezírek až 70 procent plochy. Se sluncem mají největší problém malá jezírka. Taková jezírka se rychle prohřejí a to ještě znásobí růst řas. Je nutné budovat jezírka tak, aby měli hloubku alespoň 1 metr.


Kyslík

Řasy nesnášejí dobře okysličenou, cirkulující vodu. Dobrým okysličením dokážeme efektivně kontrolovat růst řas. Na trhu je možné najít mnoho druhů okysličovačů. Nedávnou novinkou jsou okysličovače spolu s médiem (např. OxyTex), které ještě více zvyšují jejich účinek. Nezanedbatelné množství kyslíku dokáží v jezírku produkovat i vodní rostliny. Pro tento účel se nejlépe hodí: druhy stolístků, potamogeton lucens, ale i různé druhy trav, třtina a pálka.


Jak odstranit řasy?

V případě, že řasy již napadly Vaše jezírko, okamžitá pomoc existuje v podobě různých doplňkových přípravků. Na trhu existují desítky “zaručeně účinných“ produktů. Po testech různých přípravků a na základě referencí našich zákazníků jsme v naší nabídce vyhradili místo pro dva přípravky, o kterých dokážeme říci, že v boji proti řasám jsou zaručeně účinné a také neškodí rostlinám a rybám.                     

1. Jednobuněčné planktonické  -  proti zelené vodě doporučujeme přípravek Crystal Pond. Crystal Pond je přípravek určený k čištění zakalené vody v zahradním jezírku, která vzniká především v období množení řas. Odstraněním zakalení vody se upraví nejen její vzhled, ale i celkové životní prostředí vodních rostlin, ryb a jiných organismů. Přípravek je také účinný proti nejjemnějším nefiltrovatelným nečistotám, jako jsou fosfáty a sloučeniny těžkých kovů. Vzniklá kaše z vloček lze snadno odstranit pomocí podběráku nebo po dopadu na dno ji lze odsát jezírkovým vysavačem. Po aplikaci přípravku zůstane voda čirá.

Crystal Pond

  • Křišťálově čistá voda
  • Změní vodu na křišťálově čistou
  • Upravuje celkovou kvalitu vody
  • Neškodí rostlinám ani rybám

2. Vláknité řasy - na odstranění vláknitých řas doporučujeme jednoznačně přípravek BKF. Řasy nejen “zabije“, ale dokáže je i odlepit od fólie či kameniva. Velkou výhodou je, že přípravek neškodí rostlinám ani rybám, což neplatí o velké většině podobných přípravků. Účinky přípravku BKF máme podložené i laboratorními testy.

BKF - proti vláknitým řasám

  • Ověřený prostředek na vláknité řasy
  • Spolehlivě odstraňuje vláknité řasy ze dna jezírka
  • V novém praktickém obalu

 

Efektivní kontrola řas v jezírku začíná v první řadě komplexní znalostí příčiny jejich vzniku. Správným vybudováním jezírka a omezením faktorů ovlivňujících jejich růst dokážeme eliminovat jejich výskyt.