Využití UV-C záření v jezírku

Využití UV-C záření v jezírku

Němečtí vědci před více než 100 lety objevili, že působením slunečního záření je vrchní vrstva jezírkové vody sterilní. Výzkum vedl k objevu utrafialového světla. Ultrafialové světlo (UV), které má mnoho prospěšných vlastností, je v elektromagnetickém spektru umístěno mezi rentgenovými paprsky a viditelným světlem.
UV světlo se dělí do 4 hlavních kategorií:

UV-A
UV-B
UV-C
vakuové UV

UV-C záření o vlnové délce 200-280 nanometrů je smrtelné pro většinu mikroorganismů. Takzvané germicidní spektrum o vlnové délce 254 nanometrů představuje maximální germicidní vlnovou délku. UV-C záření má schopnost způsobit trvalou likvidaci velkého množství nežádoucích mikroorganismů v jezírkové vodě.

 

Mikroorganismy v zahradním jezírku


Každý typ mikroorganismu vyžaduje specifickou míru vystavení záření UV-C. Mikroorganismy musí být vystaveny UV-C záření dostatečně dlouho, aby záření proniklo do buněčné stěny mikrooganismu. Trvá jen několik vteřin, než UV-C světelné paprsky likvidují mikroorganismy tím, že prolomí buněčnou stěnu a naruší jejich DNA. To často organismus úplně zničí nebo to přinejmenším zhorší jeho schopnost rozmnožování.
Voda ze zahradního ježírka protéká kolem UV zářivky, která je bezpečně skryta v krytu UV lampy, ozařuje jen vodu, která protéká přes komoru jezírkové UV lampy.
Životnost zářivky UV-C
TL-, PL- a T5 UV-C zářivky mají průměrnou životnost minimálně 9 000 hodin (+- 1 rok). Lampa po tomto období funguje i nadále, ale její účinnost klesne pod 80 % a už nemá dostatečnou sílu zabít řasy a bakterie. Amalgámové lampy mají životnost 16 000 hodin.


UV-C zářivky


Aby měla zářivka v UV lampě požadované dezinfekční vlastnosti, doporučujeme ji pravidelně vyměňovat.
Na trhu je několik typů zářivek, které se hodí do různých zařízení.
Při výběru je také třeba dát pozor na koncovku (patici) zářivky:


PL-S zářivky - jsou germicidní zářivky používané k dezinfekci vody a vzduchu. Díky jednopólové koncovce je výměna velmi jednoduchá.T5 zářivky - jsou jednopólové germicidní zářivky používané v profesionálních zařízeních pro dezinfekci vody a vzduchu. S průměrem 16mm je zářivka vhodná do menších zařízení. T5 zářivky poskytují konstantní UV výkon po celou dobu životnosti s maximální bezpečností dezinfekce a vysokou účinností systému.
PL-L zářivky - jsou germicidní zářivky používané k dezinfekci vody a vzduchu. Díky jednopólové koncovce je výměna velmi jednoduchá.Philips smart koncovka - vyvinutá technologie s maximální bezpečností. Patice zářivky a příslušenství, které vede do pouzdra svítidla, jsou vybaveny bezpečnostním spínačem. Ihned po vyjmutí zářivky z pouzdra se napájení přeruší a lampa se vypne. To zaručuje optimální bezpečnost při údržbě.
TL MINI zářivky - úzké, dvoupólové germicidní zářivky používané k dezinfekci vody a vzduchu. Průměr zářivky je 16mm a je vhodná do malých zařízení.Philips T6 - Systém XPT sestává z elektronického ovladače, který ovládá jednu žárovku TUV Amalgam XPT namontovanou v objímce. Elektrické parametry jsou přizpůsobeny zářivce a zajišťují optimalizovaný výkon systému Philips TUV Amalgam XPT. Díky rozsáhlému testování před vydáním žárovky můžeme zajistit maximální spolehlivost a dlouhou životnost.
TL zářivky - dvoupólové germicidní zářivky používané v profesionálních zařízeních pro dezinfekci vzduchu. Kromě toho jsou spolehlivější a mají delší životnost, což umožňuje plánovat údržbu v předstihu.  

 

 


Výhody UV-C záření v zahradním jezírku

řešení proti zelené jezírkové vodě
UV-C je efektivní proti všem mikroorganismům
zlepšuje kvalitu vody
křišťálově čistá jezírková voda
chrání ryby před bakteriemi a škodlivými mikroorganismy
nižší náklady na energii a údržbu
nejsou zapotřebí žádné škodlivé chemikálie
UV-C není nebezpečné, zelená technologie
nemůže dojít k předávkování