Veslonos

Veslonos

Tak jako jeseter i veslonos vyžaduje čisté jezírko, tedy musí mít adekvátní filtraci a dostatečné množství kyslíku ve vodě. Spolu s jeseterem je tato ryba u majitelů zahradních jezírek stále více populární. Veslonos patří do skupiny jeseterových ryb a svůj původ má v Severní Americe. Celkově rozpoznáváme dva druhy této atypické ryby.

Veslonos americký (Polyodon spathula) - svůj domov má v Severní Americe převážně v řece Mississippi
Veslonos čínský (Psephurus gladius) - žije na řece Yangtze a je vyhlášen kriticky ohroženým druhem. V Evropě se veslonos chová na rybích farmách za účelem získávání kaviáru.

  

Veslonos čínsky v jazierku jazierkový veslonos
Veslonos čínský Veslonos americký



Na první pohled nás na veslonosu upoutá jeho dlouhý nos. V přírodě dorůstá cca 2,5m s váhou až 100kg. V zahradních jezírkách můžeme očekávat maximální váhu do 10kg. Veslonos se doživa cca 20 až 30 let. Podle dostupných záznamů se nejstarší jedinec dožil 55 let. Tak jako jeseter i veslonos vyžaduje čisté jezírko, tedy musí mít adekvátní filtraci a dostatečné množství kyslíku ve vodě.

Krmení:

V přírodě se veslonos živí planktonem z vodního sloupce. Při koupi veslonosu se musíme ujistit, že byl odchován na granulách protože jeho přeučení z přírodníVeslonos potravy na granule je velmi náročné. V jezírkách podáváme veslonosům stejné krmivo jako jeseterem případně pstruhem. Krmivo musí být klesající. Na rozdíl od Jeseterů však veslonos nežere potravu ze dna jezírka, ale z vodního sloupce, tedy během dopadu krmiva na dno jezírka. Při krmení musíme brát na toto ohled. Na rozdíl od jiných ryb je nutno veslonsa krmit i v zimě. Na rozdíl od jiných ryb veslonos neustále plave i v zimě.

Veslonos je velmi aktivní ryba, která neustále plave. Na tuto vlastnost je třeba myslet i při jejich nákupu. Veslonos nemůže mít při přepravě stísněné podmínky. Přepravujeme je tak, aby byly schopny se v přepravní nádobě otočit. V jezírku se tato ryba bez problémů snáší s KOI nebo jeseterem.

Veslonosa doporučujeme pro zkušené majitele jezírek. Náročnost jeho chovu spočívá udržení dostatečně čisté a kvalitní vody (hlavně dostatečné množství kyslíku) a ve správném krmení.

Veslonos v jazierku