Údržba jezírka na podzim

Údržba jezírka na podzim

Voda s vysokým obsahem nitritu, nitrátů, fosfátů a živin je velmi nebezpečná, což se odrazí v první řadě na zdraví ryb. V zimě ryby v nekvalitní vodě trpí, z čehož pramení jejich nemoci, které se dostaví zejména v jarních měsících. Vodu proto musíme co nejvíce vyčistit od řas, kalu a zabránit přísunu jiných organických látek. K odstranění kalu použijte jezírkový vysavač, případně použijte přípravky jako Silt minus. Na důkladné zbavení se kalu však doporučujeme raději použít jezírkový vysavač. Pokud vysavač nemáte k dispozici, můžete využít naši službu zapůjčení jezírkového vysavače na naší prodejně, nebo Vám jej rádi zašleme kurýrní službou, která vysavač po použití dopraví od Vás zpět k nám. Když se zbavíte kalu, je dobré jezírko zakrýt sítí, abyste celý proces nemuseli opakovat.

Vodní rostliny

Po jarním a letním růstu začínají rostliny postupně odumírat a připravovat se na zimní "spánek". U rostlin je třeba postupně odstraňovat jejich odumřelé zbytky. Zabráníte tím přísunu živin do vody a vzniku jedovatých plynů. Je to velmi důležité zejména v malých jezírkách.

Velká většina rostlin v jezírku bez problémů přezimuje. Pouze pár z nich vyžaduje zvláštní pozornost. Stačí jen postupně odstraňovat jejich odumírající části.
Sítina, pálky, trávy apod. - tento typ rostlin je dobré seříznout pár centimetrů nad vodní hladinou. Jejich stonky budou částečně splňovat úlohu zásobování kyslíkem.
Vodní salát, vodní hyacint – tyto druhy v zimě vyhynou. Třeba je proto uschovat např. v zimní zahradě. Rostliny zimují v nádobě s vodou. Ta však nesmí být čerstvě napuštěná a musí obsahovat dostatek živin. Podmínkou je také dostatečné světlo.
Stolístek vodní, Podeteria cordata – tyto druhy je třeba zasadit do hloubky alespoň 40 cm. Tato hloubka obvykle stačí na jejich bezpečné přezimování.
Tropické lekníny – tyto lekníny je třeba uschovat v zimě při pokojové teplotě. Příkladem tropického leknínu je např. Blaue Seerose (Modrý leknín). Hlavní znaky tropických leknínů jsou: zubaté listy po okrajích, vyboulení uprostřed listu, kvetení v noci, neobvyklé barvy jako modrá, fialová...
Lekníny -nevyžadují zvláštní pozornost. Postupně z nich jen odstraňujte žluté listy, aby nehnily ve vodě. Leknín přezimujte v nezamrzající hloubce, důležité je to, aby nezamrzl kořen leknínu.

Ryby

S chladnějšími teplotami budou ryby méně aktivní. Na podzim je dobré ryby podpořit a připravit na dlouhou zimu. Je vhodné jim tedy podávat výživnější peletové krmivo. Krmte však jen tolik, aby krmivo zbytečně neklesalo ke dnu. Krmivo můžete také obohatit vitamíny nebo použít prostředky s obsahem vitamínu C a aloe vera na posílení imunity ryb. Obecně se doporučuje krmit ryby, pokud teplota vody neklesne pod 8 °C. Ryby však obvykle přijímají potravu i v nižších teplotách. Při podzimním krmení doporučujeme použít krmivo určené na chladnější teploty vody. Mezi chovateli je často používané krmivo Wheatgerm obohacené o ječné klíčky. Jesetery a veslonose je dobré přikrmovat i v zimě.  
 

Technologia a bakterie

Na podzim technologie nevyžaduje zvláštní pozornost. Pokud jsou teploty plusové, může bez problémů zůstat zapnutá. Vzhledem k chladnější teplotě lze omezit činnost UVC lampy na 6 -12 hodin denně. Při zazimování používáme bakterie určené do chladnějších období, které připraví vodu v jezírku tak, aby byla na jaře v optimální biologické rovnováze. Užitečné podzimní a zimní bakterie pomáhají urychlovat rozklad listí, odumřelých rostlin, sedimentů a dalších organických materiálů, tím potlačují růst řas, které se tvoří v jezírku i v zimě. Přečtěte si více o zimních bakteriích

Co dělat na podzim?

  • odstranit řasy a odumřelé zbytky rostlin
  • odsát bahno a kal ze dna jezírka
  • přikrýt jezírko sítí
  • podpořit ryby kvalitním krmivem a vitamíny
  • aplikovat podzimní/zimní bakterie
  • monitorovat kvalitu vody
  • aplikovat podzimní/zimní bakterie