Zazimování závlahového systému

Zazimování závlahového systému

V zimním období se zavlažovací systém nepoužívá. V rozvodech se nachází voda, která může způsobit vážné poškození systému. Proto je nutné závlahový systém "zazimovat" a připravit ho na další sezónu. Ušetříte tak na zbytečně vynaložených nákladech, které vznikají při poškození systému v případě nezazimování, které jsou podstatně vyšší než náklady vynaložené na údržbu.

Klasický závlahový systém má všechny rozvody instalované v zamrzající hloubce cca 20-40 cm. V systému se nachází voda, která by mohla zamrznout, zvětšit svůj objem a systém vážně poškodit. Nejspolehlivějším řešením je vyfouknutí vody stlačeným vzduchem za pomoci kompresoru.

Profukování potrubí stlačeným vzduchem je nutné věnovat maximální pozornost a opatrnost. Je třeba dodržovat všechna bezpečnostní opatření při práci se stlačeným vzduchem, abychom se vyhnuli případným zraněním. Pokud je závlahový systém pod tlakem, neměli bychom se pohybovat nad součástmi systému jako jsou postřikovače, elektroventily...

Připojení vzduchového kompresoru se provádí za pomoci rychlospojky, která je nainstalována v blízkosti elektroventilového rozvaděče. Systém natlakujeme vzduchem (3-4 bar) a následně profoukneme každou sekci zvlášť. V případě, že váš kompresor dokáže vytvořit vyšší tlak, použijte redukční ventil na jeho snížení. Stejně tak je důležité, aby tlak v systému vzrůstal pomalu. Proto je nutné mít otevřený některý výstup do volného prostoru, aby se předešlo nárazům a poškození systému. Abychom vytlačili veškerou vodu ze systému plným profilem potrubí, potřebujeme kompresor s dostatečným výkonem. Pro standardní závlahové systémy na zahradách se doporučuje výkon kompresoru s průtokem vzduchu 17 – 43 m3/hod. Pokud výkon kompresoru nebude dostatečný, dojde k tomu, že vzduch proniká pouze horní částí potrubí, čímž se vytlačí pouze část vody a zbytková voda steče do nejnižších míst systému, kde zamrzne. Profouknutí jednotlivých sekcí můžeme udělat buď za pomoci řídící jednotky, kdy dáme manuálně pokyn, aby se otevřel elektroventil na určené sekcí nebo manuálně pootočením solenoidu na elektroventilu.


 

Vyfukování doporučujeme provádět v několika kratších cyklech, kterou jsou efektivnější než jeden dlouhý. Tímto způsobem snižujeme možnost poškození systému, jelikož jsou postřikovače mazány vodou a cívky elektroventilů jsou chlazeny vodou. Po minimálně dvojnásobném opakování profukování je třeba během uzavírání přívodu vzduchu z kompresoru ponechat ventil na jedné sekcí otevřený. Následně ventily na všech sekcích uzavřeme a vyfukování je ukončeno. Hlavní přívod vody do systému musí být na 100 % uzavřen během celé zimy manuálním ventilem. Pro snížení rizika jeho otevření omylem doporučujeme tento ventil označit nápisem "ZÁVLAHA – NEOTVÍRAT!!!"

Zazimování ovládací jednotky

Ovládací jednotka by měla být přes zimu připojena k elektrické síti. Vhodné je na ní nastavit pro každou sekci aktivaci ventilu na cca. jednu minutu dvakrát týdně. Je to prospěšné jak pro ovládací jednotku, tak i elektroventily.


Jak postupovat - krok za krokem

  1. Ujistěte se, že je uzavřen hlavní přívod vody.
  2. Připojte kompresor na hlavní řád systému, co nejblíže ke zdroji vody.
  3. Otevřete nejvzdálenější nebo nejvýše položenou vodní zásuvku/hydrant na hlavním řádu.
  4. Pomalu a opatrně začněte vpouštějte vzduch z kompresoru do systému (nezapomeňte sledovat tlakoměr na výstupu kompresoru a vyregulovat tlak na max. 4 bar).
  5. Následně profoukněte všechny ostatní vodní zásuvky, přičemž už profouknuté vždy zavřete, aby Vám vzduch ze systému zbytečně neunikal. Při zazimování hlavního řádu je si třeba uvědomit, zda voda, která je mezi zdrojem vody a bodem připojení, má odkud uniknout.
  6. Pokud máte přípojný bod pro zazimování na hlavním řádu na povrchu, je třeba v šachtě pod povrchem otevřít proplachovací ventil na filtru nebo filtr odšroubovat, případně otevřít odvodňovací ventil na kulovém ventilu, aby nám měla kudy uniknout i voda, která se nachází těsně za zdrojem vody. Opět připomínáme, že pokud "vháníme" vzduch do závlahy, musíte mít stále otevřený alespoň jeden ventil, to v praxi znamená, že nejdříve otevřete následující ventil a až potom zavřete ventil předchozí.
  7. Po zazimování hlavního řádu pokračujte vyfukováním samotných závlahových sekcí, které jsou ukončeny závlahovými komponenty jako kapkovací hadice, postřikovače a podobně. Přes tyto komponenty nejdříve uniká voda a následně mlha (voda + vzduch). Pokud již vychází ze systému pouze vzduch, nepřefukujte déle než 20-30 sekund.
  8. Opakovaně profukujte všechny sekce, dokud ze všech sekcí nevychází jen vzduch. Ventily lze otevírat manuálně (při změně sekce mějte na paměti, že vždy musí být otevřený jeden ventil, kterým bude vzduch unikat) nebo elektronicky (doporučujeme). Při elektronickém ovládání ventilů třeba vždy před zavřením právě profukované sekce uzavřít přívod vzduchu do systému a po elektronickém spuštění další sekce ho opět otevřít, a takto to stále opakovat (aby se nestalo to, že kompresor bude "tlačit" vzduch do uzavřeného systému).
  9. Odpojte kompresor.
  10. Zazimujte filtr, popřípadě čerpací techniku, pokud jsou v zamrzajícím prostoru.
  11. Všechny kulové ventily nechte "polootevřené" v poloze 45°.
  12. Na ovládací jednotce nastavte krátké startovací časy dvakrát za týden.
  13. Systém je zazimovaný


 


 

Sada na zazimování závlahového systému s připojením na 1" vnitřní závit Sada na zazimování závlahového systému s připojením na 32 mm HDPE/LDPE hadici

 

Produkty na zazimování zahrady naleznete zde