Zavlažovací systém

Zavlažovací systém

Správně vybudovaný automatický závlahový systém je nejlepší investicí, kterou můžete udělat na své zahradě. Prakticky neexistuje žádný jednodušší a ekonomicky výhodnější způsob zalévání zahrady.

Automatická závlaha šetří nejen finanční prostředky, ale i Váš čas, který můžete využít na jiné aktivity než je zalévání zahrady. Závlahový systém je tvořen z více prvků, ne jen ze samotných postřikovačů, které jsou viditelné na povrchu trávníku. Kvalita komponent a profesionální instalace jsou rozhodujícími faktory, které ovlivní výkon a životnost závlahového systému.

 

Znakem profesionálních realizátorů je předem vypracovaný návrh / projekt, kde jsou rozepsány jednotlivé položky, z nichž bude systém seskládaný. Kvalitně vypracovaný rozpočet závlahy musí také uvádět cenu instalace a cenu za materiál. Samotnému projektu by měla předcházet konzultace realizátora s investorem, v níž si vysvětlí, které plochy mají být zavlažovány i s ohledem na budoucnost výsadby okrasné zahrady. Třeba to dopodrobna zkonzultovat zejména při nově založených zahradách. Často se stává, že majitel nemá jasno v tom, kde umístí např květinový záhon, nebo i jezírko. V takovém případě je lepší se závlahou počkat, dokud investor bude mít zcela jasno s využitím okrasné závlahy. Předejde se tím zbytečným předělávkám a vynaložením extra finančních prostředků. Aby byl Váš závlahový systém co nejvíce efektivní, výrobci nabízejí celou řadu senzorů (deště, větrný, senzor vlhkosti ...), které pomohou ušetřit ještě více vody v průběhu životnosti celého systému.

Dá se vybudovat závlaha i svépomocně?

Velmi často nás zákazníci kontaktují s prosbou o pomoc při opravě ne příliš vydařené svépomocné realizace. Závlahu si můžete realizovat i svépomocí, je však třeba dodržet přesné kroky realizace. Nejčastější chybou je nedostatečný, resp. žádný projekt závlahy. Na internetu sice existují volně dostupné programy na navržení závlahy, jejich kvalita však není ideální. I firma nabízející vypracování projektu zdarma obvykle použije právě volně dostupný program. Příprava projektu zabere zkušenému projektantovi i několik hodin, tento čas musí být zohledněn v ceně projektu. Cena projektu závisí v první řadě na velikosti zavlažované plochy nebo náročností terénu (např převýšení). Hlavní výhodou kvalitního projektu je i samotná konzultace, díky které se může předejít různým problémům. Seriózní prodejce Vám totiž kromě vypracovaného projektu dopodrobna vysvětlí postup samotné realizace a zodpoví Vaše dotazy.

Pokud u firmy, kde jste si dali vypracovat projekt závlahy, nakoupíte materiál potřebný k instalaci závlahy, obvykle Vám finanční prostředky vynaložené na vypracování projektu vrátí. Tuto možnost samozřejmě nabízí i naše firma. Přečtěte si naši nabídku vypracování kvalitního projektu zdarma.
Kromě kvalitně vypracovaného projektu je nutná i zručnost samotného "realizátora". Ne vše se totiž dá naučit z internetu. :)

Proč si nainstalovat automatický závlahový systém?

  • Šetří čas: Systém bude zavlažovat automaticky jen tehdy, když je to nutné

  • Šetří vodu: Automatický systém spotřebuje mnohem méně vody než při ručním zalévání. Plocha je zavlažována rovnoměrně.

  • Šetří peníze: Účty za vodu budou nižší a rostliny budou žít déle

Aby byl Váš závlahový systém co nejvíce efektivní, výrobci nabízejí celou řadu senzorů (deště, větrný, senzor vlhkosti ...), které pomohou ušetřit ještě více vody v průběhu životnosti celého systému. Na obrázku je znázorněn senzor vlhkosti.

 

Realizace závlahy ve zkratce:

1. Vypracování projektu závlahy
2. Nákup komponentů a potřebného materiálu
3. Uvedení postřikovačů na pozemku
4. Předpříprava postřikovačů a sběrnice elektro-ventilů
5. Výkopy a uložení potrubí
6. Napojení postřikovačů
7. Napojení čerpadla
8. Umístění šachty, sběrnice a napojení sekcí
9. Připojení ovládací jednotky k elektro-ventilům
10. Naprogramování ovládací jednotky
11. Proplach potrubí
12. Umístění trysek do těles
13. Tlaková zkouška těsnosti
14. Zhotovení fotodokumentace
15. Zahrnutí výkopů

Navštivte náš eshop s komplet příslušenstvím pro provedení závlahového systému. Rádi vám pomůžeme s projektem, radami či kompletní realizací.