Jeseter (Acipenser)

Jeseter (Acipenser)

Jesetera může popsat jako prehistorickou rybu z období dinosaurů. Má prodloužené tělo, špičatý nos, kostěné štítky na povrchu těla a asymetrickou ocasní ploutev. Zbarvení je šedavé, hnědavé nebo zelenavé. Hlava přechází v dlouhý špičatý rypec, v jehož spodní části se nacházejí ústa a čtyři knírek.

Hřbetní ploutev je posazena až za úroveň břišních ploutví. Na zádech má v řadě 11 – 17, na boku 60 – 70 a na břiše 10 – 18 kostěných štítků. Ocasní ploutev je nesouměrná. Svojí zvláštností přitahuje oči mnoha lidí, vhodně doplňuje zahradní jezírko a stává se vyhledávanou atrakcí.

Jesetere se dobře hodí do jezírka s KOI případně s karasem. Minimální velikost jezírka pro jesetere je cca 4 m3. Ideální velikost je však od 10 m3. Kvalitní filtrace jezírka by měla být samozřejmostí. Jesetere rostou poměrně rychle, a proto je nedávejte do „mini“ jezírek kde se budou trápit. Mladé jesetere nejsou zdaní plavci, a proto snadno mohou uvíznout ve flóře jezírka nebo v řasách.

Jeseter se a dožívá se až 15 let. Pohlavní dospělost jeseterů je u samců mezi 3.-5. rokem života au samice mezi 4-7 rokem života. Dorůstá délky 40 až 80cm, obvyklé maximum je do 125cm (záleží na druhu). Hmotnost se průměrně pohybuje mezi 2 – 5 kg. Obvyklé maximum je až 16kg. Pro zahradní jezírko je vhodný zejména jeseter malý, ale i jiné druhy. Jesetera jednoznačně doporučujeme do každého jezírka. Podmínkou však je, aby jezírko mělo kvalitní filtraci.

Krmení:

V přírodě se jesetr živí drobnými bezobratlými (larvy hmyzu, červi, korýši), vzácně také drobnými rybkami. Potravu většinou sbírá ze dna, ale příležitostně iz vodního sloupce a z hladiny. Trávicí soustava jesetera není uzpůsobena pro trávení krmiva s rostlinnou složkou. Proto musíme Jeseter krmit s krmivem, jehož hlavní složkou rybí moučka. Pozor na krmivo s obsahem sóji! Trávicí soustava ji nedokáže zpracovat. Tak jako ostatní ryby i jeseter krmíme vícekrát denně v malých množstvích. Denně jeseterům dávejte krmivo v množství cca 3% jejich váhy. Musíme si uvědomit, že ústa jesetera jsou na spodní části těla, a proto tato ryba sbírá potravu ze dna jezírka. Je proto nutné kupovat krmivo, které klesá ke dnu jezírka. V našem eshopu naleznete krmivo s ideálními hodnotami a bez sóji. Krmivo zaručuje vysoké přírůstky a optimální obsah vitamínů.

Péče:

Ideální hodnoty vody v jezírku pro chov jesetera jsou: Amoniak 0.0mg/l, Nitrity méně než 0.25 mg/l, Nitráty méně než 150 mg/l, Ph v rozmezí 7 až 9. Hodnota kyslíku cca 6 mg/l, teplota vody do 28 stupňů. Tak jako ostatní ryby, i jeseter je na jaře poměrně dost aktivní. Po zimě je třeba jesetera začít znovu a často krmit. Podávejte jeseterům malé množství krmiva vícekrát denně. Jesetere jsou nejaktivní ráno a večer. Tento čas je proto nejvhodnější pro jejich krmení. Při jeho chovu spolu s Koi nebo karasem, nejprve nakrmte jiné druhy, protože sežerou i jeho potravu. Na podzim jesetera krmíme až dokud teplota vody nedosáhne 4 stupňů. Spousta chovatelů je přestane na podzim krmit příliš brzy, což má za následek jeho „vyhledávání“ a úhyn.


Jesetere jsou háklivé na používání jezírkové chemie. chemie ke zničení jednobuněčných řas nebo léčiv. Proto se před aplikací podobných přípraků praďte s prodejcem.

Celkově rozeznáváme asi 20 druhů jeseteru.:

  • Jeseter hvězdnatý - Acipenser stellatus
  • Jeseter sibiřský – Acipenser Baerii
  • Jeseter bílý - Acipenser transmontanus
  • Jeseter malý - Acipenser ruthenus
  • Jeseter velký - Acipenser sturio
  • Jeseter amurský - Acipenser schrenckii
  • Jeseter čínský - Acipenser sinensis
  • Jeseter hladký - Acipenser nudiventris
  • Jeseter jihočínský - Acipenser dabryanus
  • Jeseter perzský - Acipenser persicus

Atrakcí v každém je zírku je Jeseter Malý Albín - Acipenser baeri Albino