Koi v jarním období

Koi v jarním období

Jarní měsíce jsou pro Koi a ostatní ryby v jezírku nejtěžší, v případě že bylo jezírko před zimou dobře zajištěno, neměly by pod ledem uhynout. Pokud vaši mazlíčci zvládnou zimní měsíce, stále však nemají "vyhrané". Zpomalený metabolismus má za následek sníženou imunitu, případně ztrátu zbarvení. S oteplením se začnou množit viry.

S oteplením se začnou množit viry, cizopasníci a plísně začínají napadat pokožku ryb a žábry.

První pomocí při teplotě vody 8 stupňů a více je přidání soli do jezírka. Jezírková sůl je speciální přírodní sůl bez jakýchkoli chemických přísad. Má pozitivní vliv na zdraví ryb a život v jezírku. Používá se jako prevence onemocnění ryb při podezření napadení parazity, karanténování nových ryb, při velkých osádkách ryb. Sůl působí částečně antisepticky, ryby produkují na povrchu pokožky více slizu, což ztěžuje cizopasníkům přichytit se na pokožku a žábry. Sůl, nebo zastavuje vývoj některých onemocnění. Ideální je udržovat koncentraci celosezónně na úrovni 2-3 ‰ = 2-3Kg /1000L jezírkové vody. Tato koncentrace je pro ryby dlouhodobě prospěšná, napomáhá totiž naplnění prostředí volnými ionty. Ryba je v tomto prostředí aktivnější a je schopna do těla přijímat větší množství stopových prvků. Ochranu zdraví KOI lze podpořit i přípravky s obsahem Vitaminu C či výtažky z aloe vera.

Koi kapor v jazierku

S krmením začínáme při teplotě vody nad 10°C, většinou zpozorujeme zvýšenou aktivitu ryb. Pokud začneme krmit dříve, ryby nemusí potravu přijmout a ta může následně v jezírku způsobovat destabilizaci rovnováhy v důsledku hnití nespotřebovaného krmiva. Na jaře krmíme peletami, které mají větší obsah tuku a menší podíl bílkovin. Při teplotě 10-13°C krmíme dvakrát týdně výživnějším krmivem obohaceným o řadu vitamínů, spirulinu, paprika extrakt či ß-karoten. Při teplotě vody 15-20 °C můžeme krmit pravidelně 1-2krát denně. Krmivo dávkujte tak, aby jej ryby zkonzumovaly do 5 minut. Pokud Koi kapři přijímají několik týdnů potravu bez problémů, můžeme jim na podporu imunity přidat do jídelníčku list hlávkového salátu, nebo pomeranč pokrájený na kolečka. Občas se stane, že pomeranč plave na hladině i celý den, než si ho hlavně starší Koi všimnou. Pokud teplota vody stoupne nad 20°C, můžete začít krmit v podstatě tolik, kolik ryby sežerou. Doporučené množství pro krmení koi je 0.5 - 3% hmotnosti osádky ryb. Krmivo rozdělíme do několika krmných dávek.

 

Na ochranu zdraví ryb v jarních měsících doporučujeme:



Jezírková sůl se používá:

 

jazierková soľ

  • při podezření napadení parazity
  • při karanténování nových ryb
  • u velkých osádek ryb
  • působí částečně antisepticky, ryby produkují na povrchu pokožky více slizu, což ztěžuje cizopasníkům přichytit se na pokožku a žábry
  • zastavuje vývoj některých onemocnění
  • Ideální je udržovat koncentraci celosezónně na úrovni 2-3 ‰ = 2-3Kg /1000L jezírkové vody


 

 

Aquavital stress protect

Používejte pravidelně k posílení imunity ryb. Speciálně při stresových situacích jako: přeprava ryb, nasazení ryb do jezírka, po překonání nemocí, pro léčbu ran a v podzimním období. Imunní systém u okrasných ryb je často oslaben vlivem různých stresových faktorů. Často je to příčina infekčních onemocnění ryb. Onemocnění může být způsobeno přepravou ryb, špatnou kvalitou vody nebo špatnou stravou. Oslabený organismus ryb je tak více náchylný podlehnout patogenním. Přípravek je přírodní produkt, obsahuje 40% extraktu z aleo vera, jód a Vitamin C, což posiluje imunitní systém okrasných ryb čímž se ryby stanou více odolné vůči patogenním.


  • posiluje imunitu ryb a podporuje jejich léčbu
  • chrání ryby před stresem
  • jako prevence vůči patogenním
  • 5L na 25m3

 

Extrakt z aleo vera značně podporuje regeneraci pokožky ryb a posiluje jejich odolnost vůči vnějšímu stresu. Jód podporuje tvorbu hormonů hypofýzy, čímž Vitamin C podporuje celkovou imunitu okrasných ryb. Nedostatek vitamínu C se odrazí v pomalém růstu, zda může vést až k vnitřnímu krvácení. Dávkování: 1l na 5 000 litrů jezírkové vody, každé 2 týdny nebo po stresové situaci.

 

Aquavital conditioner +T

  • Přemění vodu z vodovodu nebo studny na ideální vodu pro jezírkové ryby a rostliny
  • Ideální použít při napouštění jezírka, nebo při každé výměně vody
  • 5L na 25m3

 

Ve většině případů je voda z vodovodu příliš agresivní, neboť obsahuje množství látek, které nejsou vhodné pro okrasné ryby. Aquavital kondicionér + váže a neutralizuje škodlivé těžké kovy a umožňuje ideální podmínky životního prostředí v jezírku či akváriu. Aquavital stabilizuje pH a brání škodlivým výkyvům pH. Cenné bio-koloidy chrání sliznici ryb. Aquavital conditioner+ neutralizuje škodlivý chlór během několika vteřin.