Nejčastější dotazy - Údržba jezírka

Nejčastější dotazy - Údržba jezírka

Naměřil jsem v jezírku 30 stupňů Celsia, co mám dělat?
Teplota vody v jezírku by se měla pohybovat do 30 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách dochází k přehřívání vody, čímž se velmi zvýší výskyt řas, a taková voda je také nevhodná pro ryby. Teplotu si snadno změříte pomocí jezírkového teploměru. Máte dvě možnosti jak tento problém vyřešit: 1. Dočasné řešení je, že vypusťte maximálně třetinu vody z jezírka a nahradíte novou. 2. Pro dlouhodobé řešení je třeba pokrýt co nejvíce hladinu jezírka, aby ....

Jak často mám měnit vodu v jezírku?

Ideální je, aby se voda v jezírku neměnila vůbec. Tak vybudujeme rovnováhu v jezírku, a tedy omezíme výskyt řas. Jezírko je samozřejmě třeba čistit zejména od kalu, který se v jezírku usazuje na dně. Aby se jezírko nemuselo celé vypustit, protože se naruší celé jeho klima (škodí to i rybám), a také vypouštění a napouštění jezírka 2x za rok je i finančně náročné  používáme jezírkový vysavač. Mezi nejlepší produkty na trhu patří Pondovac 4 a Pondomatic pro menší jezírka.

Existuje něco na odpuzení koček, které mi loví ryby z jezírka?

Existuje polévací tryska na senzor. Případně lze použít síťku nebo dobrý pes:), Novinkou na trhu je přístroj CatStop, který kočku vyplaší vysláním utrazvukového signálu.
Přístroj najdete v našem eshopu

Proč mám zelenou vodu v jezírku?

Důvodem je váleč kulatý (Volvox globator). Obrovská množství tohoto jednobuněčného způsobují zazelenění vody. Vyměnit vodu Vám v tomto případě nepomůže. Pomoci může vysazení většího množství podhledinových rostlin, které budou dodávat velké množství kyslíku. Na 100% zabírá správně nadimenzovaná filtrace s UV lampou, která likviduje tohoto jednobuněčce a voda zůstává čistá.

Naměřil jsem v jezírku 30 stupňů Celsia, co mám dělat?

Teplota vody v jezírku by se měla pohybovat do 30 stupňů Celsia. Při vyšších teplotách dochází k přehřívání vody, čímž se velmi zvýší výskyt řas, a taková voda je také nevhodná pro ryby. Teplotu si snadno změříte pomocí jezírkového teploměru. Máte dvě možnosti, jak tento problém vyřešit:


1. Dočasné řešení je, že vypusťte maximálně třetinu vody z jezírka a nahradíte novou.

2. Pro dlouhodobé řešení je třeba pokrýt co nejvíce hladinu jezírka, aby se voda nepřehřívala. Poslouží vám k tomu rostliny, které mají na hladině listy a tím ji zakrývají. Doporučuji, proto nasadit do jezírka více leknínů, připadne cenově dostupnější leknice, plovoucí rostliny jako vodní salát a hyacint či stolistek.

Ahojte. Dostal jsem se k věci s názvem EXTERMINÁTOR a moc tomu nerozumím. Chci se informovat, pokud s tím máte zkušenost, jak se to používá, zda je to nutné mít stále zapnuto a zda je to náhrada za UV lampu? DĚKUJI

Exterminátor jsem dosud na našem trhu nezaregistroval, takže jsem ho musel vygooglit. Našel jsem o něm pár informací. Exterminátor je obdoba našeho I-tronic, což znamená, že je to přístroj na likvidaci vláknitých řas. Vláknitá řasa je tzn. okřehek. Exterminátor pracuje na principu uvolňování mědi do vody a tím zabraňuje růstu řas. V zahraničních obchodech píší, že garantují vrácení peněz pokud přístroj řasy při správném používání nezlikviduje. UV lampa má za úkol likvidovat jiný druh řas. Ten to druh se jmenuje volvox globátor a je to jednobuněčný, který v milionových uskupeních způsobuje zazelenění vody, tedy její neprůhlednost.

Věta na závěr. Extreminátor jako likvidátor vlaknitých řas, ano. Jako náhrada UVlampy, ne. Je to spíše doplněk technologie.

Umíte mi poradit jestli je možné, že se roztrhla fólie v jezírku? Proč? Zjistili jsme to neustálým poklesem vody a nyní kvůli rybkám musíme napouštět vodu každé dva, tři dny. Děkuji

Je možné, že se fólie poškodila? Jakým způsobem Vám bohužel sdělit neumím. Zkuste vodu nechat klesnout, když se ustálí začněte po obvodu hledat dírku. Pokud ji najdete, lze zalepit lepidlem na PVC a kouskem další fólie. Horší bude, bude-li fólie poškozena na dně jezírka. V tomto případě bude třeba jezírko úplně vypustit a najít díru, přes kterou voda uniká. Setkáváme se s případy, kdy hlodavci prokousnou fólii z vnější strany a vytvoří více miniaturních děr. V tomto případě je třeba fólii vyměnit. Miniaturní dírky se v podstatě nalézt nedají. K ochraně proti hlodavcům se používá plastová síť, která se klade pod geotextilii z vnější strany jezírka. Zkuste jezírko sledovat a dejte nám vědět, jak to pokračuje.

Mám plovoucí řasu v jezírku a neprůhlednou zelenou vodu, mohli byste mi poradit co s tím?

Začnu neprůhledně zelenou vodou. Důvodem je váleč kulatý (Volvox globator ). Obrovská množství tohoto jednobuněčného způsobují zazelenění vody. Vyměnit vodu Vám v tomto případě nepomůže. Pomoci může vysazení většího množství podhledinových rostlin, které budou dodávat velké množství kyslíku. Na 100% zabírá správně nadimenzovaná filtrace s UV lampou, která likviduje tohoto jednobuněčce a voda zůstává čistá.

Při odstraňování vláknitých řas budeme ve 100% tvrzení opatrnější. Jezírko je tvořeno na přírodním principu bez chemických přísad jako je chlór, proto nemůžeme čekat, že se nám řasy v jezírku nebudou absolutně tvořit. K zredukování počtu vláknitých řas vám dopomůže správně nadimenzovaná filtrace s uv lampou, vysazení většího počtu podhladinových filtračních rostlin, skimmer, a námi doporučený přípravek na odstraňování vláknitých řas z kamenů a ze dna jezírka BKF.

Na jakém principu pracuje filtrace s uv lampou a popis přípravku na odstraňování řas BKF naleznete na naší stránce www.zahradniazierka.cz v sekci O technologii

Jak se zabrání "líhnutí" komárů v koupacím jezírku?

Komáři se vám v BIObazénu nebudou nadměrně množit, protože jsou loveny svými přirozenými nepřáteli a to larvami vážek a vodoměrkami.

Co s žábami a potápníky v jezírku?

Když nechcete, aby se žáby dostaly do Vašeho jezírka použijte síťkové zábrany, které je třeba natáhnout kolem jezírka.
Pomoci Vám ještě mohou i ryby, které budou požírat pulci a potápníky. Karas, jelec.