Nejčastější dotazy - Stavba jezírka

Nejčastější dotazy - Stavba jezírka

Uvažuji o stavbě zahradního jezírka, potřebuji k tomu stavební povolení, když bude jen fóliové o objemu 50 metrů krychlových?

Povolení k vybudování zahradního jezírka nepotřebujete, nepřesáhne-li rozlohu 25m2. Měli byste si splnit ohlašovací povinnost, kterou můžete bez poplatku podat u místního úřadu. Při budování jezírka je dobré dodržovat min. metrový odstup od sousedního plotu.


Při stavbě jezírka je třeba dát na spodek trochu hlíny nebo stačí jen kameny?

Na dně jezírka v žádném případě nesmí být hlína. Pokud se tam vyskytuje kal, tak se odstraňuje vodním vysavačem. Na dně je buď hydroizolace bez kamenů nebo s kameny. Rostliny sázíme do košíků.


Existuje fólie na které jsou přilepené kamínky do jezírka?

Tato kombinace existuje. Jmenuje se to kamínková folie nebo geotextilie. Pouzíváme ji k zakrytí filtrů, či jiných těžko maskovatelných míst. Prodávají se role šíře 40cm, 60cm, 90cm, 100cm, 120cm. Dá se řezat na celé metry. Frakce kamínků na folii je cca 4mm. O její aktuální dostupnost Vás budeme rádi kontaktovat na petomar@zahradnejazierka.sk

Chtěl bych se zeptat jestli se dá okysličovat voda v jezírku bez použití elektřiny. Pokud ano, jak to mám udělat. jezírko je velké asi tak 1m hluboké a 2 x 2m. široké a dlouhé.

Jezírko dokážou okysličit v první řadě vodní rostliny (o konkrétních druzích k tomu přizpůsobených se dočtete v sekci vodní rostliny). U malého jezírka je však jejich schopnost omezena.
K okamžité pomoci poslouží nejlepší chemické přípravky jako kyslík O2 plus kyslík stabilizátor od Healthy Pond, výrobek naleznete v našem eshopu, případně se nás zeptejte na jiné produkty.

Můžu udělat jezírko iz betonu cca 30 m3? V případě že ano, jaký bude rozdíl oproti fóliovému jezírku – hlavně v údržbě?

Co se týče údržby, je u fóliového a betonového jezírka stejná. V první řadě je třeba odsávat vzniklý kal.

Fóliové jezírko vydrží bez výměny fólie cca 10-15 let při použití EPDM folie 30 let a více.

Na betonové jezírko jsou při realizaci větší náklady a je třeba tam počítat is použitím izolace, připadne se beton lije na jezírkovou folii. Nevýhodou mohou být dodatečné úpravy, při rušení připadne rozšiřování jezírka a beton zvykne po určité dobře propouštět.

Já bych se vás chtěl zeptat jestli můžu přivést do jezírka okapovou (dešťovou) vodu? A zda by taková voda pomohla při částečné výměně vody v přírodním jezírku bez filtračních prvků, aby se jezírko nezakalovalo?

Dešťová voda ze střechy patří mezi nejméně kvalitní vody, které obsahují veškerý „střešní“ prach a je také znečištěna z ovzduší (kyselost apod.). Vyskytují se případy, že může být dokonce příčinou úmrtí ryb.

Chtěl bych vytvořit jezírko s plochou cca. 6m2 přičemž bych chtěl co nejvěrněji kopírovat přírodu. Chci vytvořit totální přírodní jezírko, kde vodní ekosystém nebude ovládat žádná elektrická hračka na filtrování, žádná UV lampa...atd. Jezírko bude bez ryb. Myslíte si, že lze vytvořit rovnováhu bez umělých prvků?

Položte si otázku naopak. Existuje v přírodě dokonalý ekosystém na šesti metrech čtverečních? Přijedete na to, že takové malé jezírko ve volné přírodě neexistuje a tím pádem nelze vytvořit jeho věrná kopie. Pokud se v přírodě setkáme s vodní plochou o takové rozloze, většinou je to tzv. vodní plocha. bačořina, nebo je jezírko ukryté v lese, kde je absolutní stín.

Do jezírka, které chcete realizovat, bych vám doporučil nasadit co největší množství rostlin do všech hloubkových zón. Je to jediná možnost jak tento ekosystém zčásti udržet.

Třeba si uvědomit, že voda bez pohybu na 6m2 bude v letních dnech permanentně přehřátá, snadno se může stát, že se porouchá. Začnou se v ní nadměrně tvořit řasy a začne smrdět. Rostliny v tomto případě určitě odvedou svůj kus práce, díky fotosyntéze vodu okysličí. Další mojí radou je, aby bylo co nejhlubší. Čím je jezírko hlouběji, tím méně se voda přehřívá. Pokud se rozhodnete pro cirkulaci vody, čerpadlo neosazujte na úplně dno! Ohřívání spodní chladnější vody, působí na jezírko nepříznivě. Píšete, že nechcete do jezírka žádnou technologii. Pokud nemáte u jezírka přístup do elektrické sítě, je možné využít čerpadlo se solárním panelem. Můžete udělat k jezírku malý potůček, přes který by voda protékala a okysličovala. Okysličená voda je očividně živější.

Mohu celé dno jezírka pokrýt kameny?

ano dno jezírka, můžete pokrýt kamenivem. Volil bych kamenivo větších průměrů 8 až 15cm z důvodu zjednodušení údržby. Pokud budete jezírko vysávat, drobné kamenivo by Vám vysavač nasával a způsobovalo by problémy. Nezapomeňte na vodní rostliny, které jsou nezbytné pro vytvoření biologické rovnováhy v jezírku.

Stačí na jezírko fólie 0,5mm o velikosti 22m2 hloubka 1,5m nebo je rozumnější investovat do 1mm? děkuji.

Fólie PVC 0,5mm je vhodná do jezírek o hloubce cca 1,0m. Více méně jde o velikost tlaku na dně jezírka, kterým musí fólie odolávat. Vzhledem k tomu, že vybudování jezírka je dlouhodobá investice se nedoporučuje příliš šetřit na fólii.
Při tomto rozměru jezírka doporučujeme fólii o tloušťce 1,0mm.