Péče o trávník - krok za krokem

Péče o trávník - krok za krokem

Stejně jako u jiných rostlin má i trávník své vegetační období, kdy vyžaduje zvýšenou pozornost a pravidelnou péči. Častokrát mu tento čas také věnujete, avšak nepřicházejí žádné nebo jen minimální výsledky. Mnohdy je důvodem špatné načasování kroků, nesprávné sečení nebo zanedbání hnojení. Dobrá zpráva je, že udržet životaschopný a hustý trávník není žádná věda, stačí vytvoříte-li si běžnou rutinu ve správném postupu v péči o trávník. Podívejme se tedy hlouběji na patoro přikázání dokonalého, téměř anglického trávníku.

1. Sečení trávníku

Ještě před prvním nastartováním sekačky, si vždy zkontrolujte ostrost nožů, popřípadě je nabruste nebo vyměňte. Tupé nože mohou mít za následek vysekávání stébel trávy is kořínkem, čímž může dojít ke zhoršení hustoty. Většinou první sečení začíná v březnu, nejpozději v dubnu, kdy už by noční teplota neměla klesat pod 5°C. Zpočátku trávník vyžaduje tuto aktivitu 1krát do týdne maximálně dvou, ale v době dnů, s dlouhým slunečním zářením a dostatečnou vláhou i 2krát. Snažte se udržovat výšku trávníku 3 až 4 cm, v horkých letních dnech to může být io 1-2cm víc. Zahrádkáři častokrát ve snaze ušetřit čas sečením, přejdou na tzv. psy. skalpování, což znamená příliš nízké nastavení sečení, a za to Vám tedy žádný trávník nepoděkuje. Vyvarujte se zkracování trávníku v hodinách nejvyšších teplot nebo krátce po závlaze či čerstvém dešti. Pokud se stane, např. v době dovolené, že Váš trávník dosáhl výšky i 10cm a více, zkracování by mělo být postupné, ale častěji. Jednorázově doporučujeme trávu posekat o maximálně 5cm, jinak se může déle vzpamatovávat a regenerovat.

2. Hnojení trávníku



Hnojivo pro trávník je hotový zázrak. Zejména pokud umíte zvolit správně navržené hnojivo pro dané roční období nebo fázi trávníku. Na každou část sezóny jsou k dispozici hnojiva se správným poměrem živin a vhodnou granulací, ale všechny mají společnou vlastnost, a to dlouhodobou a postupnou účinnost. Hustota, růst a barva trávníku je do velké míry ovlivňována živinami, které nasává z půdy, nejvíc v době, krátce po jeho zkosení. Hnojení provádějte pomocí ručních aplikátorů, u větších ploch volte spíše aplikační vozíky, které zajistí rovnoměrné rozmístění hnojiva. Pokud se přece jen rozhodnete pro rozhazování hnojiva rukou, počítejte s tím, že se Vám velmi snadno mohou vyskytnout fleky v různých zelených odstínech, čehož důvodem je, že někde se hnojiva dostane trávníku více a jinde zase méně. Důležitost pokládejte na správný výběr hnojiva zejména na podzim. Pokud si nejste jisti výběrem, raději se poraďte s prodejcem nebo zkušeným zahrádkářem. Podzimní trávníková hnojiva, na rozdíl od sezónních, obsahují zejména jiný - nižší poměr dusíku, který na podzim ve velkém množství spíše uškodí, než pomůže. Výborné a ověřené hnojivo právě na podzim je NoveTec classic 12-8-16+3MgO+TE.

NAŠE DOPORUČENÍ – Jarní startovací hnojivo na trávník

NovaTec N-Max 24-5-5 +3MgO + TE 25 kg

Vícesložkové hnojivo s vysokým obsahem dusíku, které má výborné uplatnění, jak jarní startovací hnojivo, tak sezónní letní hnojivo a všude tam, kde je potřeba rychlé zelenění a zhuštění trávníku.

Výsledek našeho testu:

  PŘED                                                                                                                PO

                                                     

3. Zavlažování trávníku

Pokud plánujete trávník zakládat, dobře zvažte instalaci automatického zavlažovacího systému, který zejména na větších plochách zajistí rovnoměrný, ekonomicky a časově efektivní přísun vody na každý cm2. Z časového hlediska, ať už zvolíte hadicové nebo automatické zavlažování, je vhodné zalévat každý den v ranních hodinách, popřípadě v pozdějších večerních. Dbejte na to hlavně v silných letních dnech, kdy by zavlažení trávníku v polední době mohlo vyvolat šokovou reakci a následné spálení zelené plochy. Pamatujte, pokud nezajistíte dostatečný přísun vody Vašemu trávníku, kořenový systém bude namáhán, suchý, a tedy jen stěží dosáhnete výsledku dokonalého anglického trávníku.

4. Ochrana trávníku


Pokud se o trávník staráte pravidelně a zodpovědně, tak odměnou pro Vás bude silný a odolný trávník vůči škůdcům a chorobám. Avšak iv tomto případě existují a můžete sáhnout po různých preventivních přípravcích, kterými umíte předejít výskytu nežádoucích plevelů, plísní či trávníkové rzi. Ovšem zmíníme selektivní herbicid Bofix, který by měl být po ruce v každé zahrádce. Jeho aplikací na trávník se zbavíte jen nevítaných dvouděložných plevelů tak, aby to nijak neovlivnilo zdravý vývoj trávníku. Pozor, vždy se řiďte a postupujte podle návodu, který je uveden na konkrétním obalu přípravku. Chcete-li se vyhnout z nějakého důvodu použití postřiků, vždy si víte, minimálně s plevelem, poradit ručně stručně s vypichovačem plevelů.

5. Vertikutace trávníku

Před vertikulací je lepší, pokud je trávník posečený a zároveň půda je jemně vlhká. V prvním momentě bude Vaše zelená plocha vypadat zničeně a řídce, ale není třeba zoufat, tráva bude už za pár dní až týdnů, než znovuzrozená. Samotnou vertikulaci doporučujeme provést v posledním letním nebo prvním podzimním měsíci, a to v obou směrech (vertikální i horizontální). Tímto procesem se zbavíme staré trávy – plsti, která často způsobuje náchylnost k nemocem nebo vyschnutí. Mnoho zahrádkářům se osvědčilo i předjarní vertikulování, které dobře povzbudí k růstu a zajistí lepší průsak vlhkosti.


← Previous Next →
Comment(s)