Jak založit a vypěstovat nový trávník?

Jak založit a vypěstovat nový trávník?

V následujících krocích Vám prozradíme nejen to, jak správně provést a načasovat pokládku a výsev trávníku, jaké trávníkové hnojivo či osivo vybrat, ale také to, jak co nejefektivněji věnovat dobu přípravě, abyste se co nejdříve mohli těšit z hustého, zdravého a zeleného trávníku místo toho, abyste později napravovali chyby, které jste před samotným výsevem zanedbali. Jednoduše řečeno precizní příprava = méně času strávený údržbou a více užíváním.

Založení trávníku – cesta ke zdravému a hustému trávníku

V článku se tentokrát hlouběji budeme zabývat nejčastější a finančně méně náročnější formou založení trávníku a to výsadbou prostřednictvím travního osiva

1. Kdy a jak začít s přípravou půdy a následnou výsadbou trávníku?

Ideálním obdobím, kdy založit nový trávník je Duben-Květen, respektive tehdy, když půda není zamrzlá a zároveň je stále dostatečně vlhká. Teplota ovzduší by neměla klesat již pod 8°C. Při samotném výsevu je vhodné si vybrat den, kdy je vítr ustálený a nepředpokládají se silné nárazové větry, kdy by mohlo dojít k nerovnoměrnému roznesení travního osiva.

- Odstranění starého porostu a plevele

V případě, že na terénu se nacházejí nežádoucí plevele nebo zbytky předešlé výsadby, je třeba půdu mechanicky, za pomoci zahradního nářadí důkladně zbavit těchto porostů, doporučujeme is 3-4cm vrstvou půdy, ve které se s velkou pravděpodobností zbytky starých porostů mohou stále nacházet a později opět klíčit a potlačovat tak růst nového trávníku.

 

- Vyrovnání terénu určeného pro výsev trávníku

Tento krok vytváří prostor pro vytvoření tvaru travního porostu podle vašich představ. Pomocí obrubníků dokážete dosáhnout na pohled zajímavých obrysů a zároveň vytvoříte efektivní oddělení ploch mezi trávníkem a okrasnými záhony či užitkovou zahradou. Zároveň je nutné se ujistit, zda se na ploše nenacházejí nerovnosti, jako jsou jamky nebo hrbolky, které je třeba odstranit ještě před samotným výsevem osiva. Pokud přemýšlíte nad automatickým zavlažovacím systémem, tak také, toto je ten správný moment pro jeho naprojektování a následnou instalaci. (Objednání poradenství, projektu a cenové nabídky automatické závlahy ZDE!)



- Aplikace hnojiva a kultivace půdy

Výživná zemina je základem pro ukázkový anglický trávník. To, co předáte trávníku na začátku se Vám později odrazí na výsledku a kvalitě zasetého trávníku. Důležité je proto v této fázi přípravy aplikovat hnojivo na trávník. Ideální načasování hnojení je 5 až 7 dní před samotným výsevem trávového semene. Aby došlo k provzdušnění a zároveň ik efektivnímu rozložení hnojiva v půdě je nutná kultivace kultivátorem.

- Finální zarovnání a válcování půdy před výsevem

Po vykonaní kultivácie pôdy sa pravdepodobne vyhrabú ešte nejaké neželané korene a hrudy, ktoré je potrebné znovu hrabľami odstrániť. Následne takto celú zarovnanú  pôdu zavlažíme. Po vyschnutí prejdeme k valcovaniu tak, aby sme dosiahli maximálne možne spevnenú pôdu. Výsledkom dobre zvalcovanej zeminy  Vám ukážu Vaše stopy, ktoré  by mali byť minimálne viditeľné. V závere pôdu opätovne výdatne zalejeme. Teraz ste urobili všetko potrebné nato, aby ste prešli k samotnému výsevu.

 

2. Jak sázet trávník, a jak správně vybrat trávové osivo?

Trávník nesplňuje jen estetickou funkci, ale častokrát tvoří část zahrady určenou pro aktivní pohyb, sport nebo odpočinek, kdy je vystavován zátěži, a proto je důležité určení správného výběru travního osiva.

- Výběr trávového osiva – které je nejlepší?

Jak jsme již v úvodu načrtli, výběru travního osiva předchází definici účelu nově založeného trávníku. Nabídka osiv dnes zabírá širokou škálu od sportovních až po okrasné. Důležité si je však také uvědomit místo výsadby trávníku z pohledu přístupu slunečního záření, vlhkosti či stínivosti. Plochy kde nebude možné pravidelné zavlažování jsou vhodné travní směsi s menší náročností (Travní osivo DLF Waterless) a naopak plochy, které budou zavlažovány více, z důvodu např. sportovního užívání jsou ideálnější náročnější, se schopností rychlé regenerace (Travní osivo DLF Sport).

 

- Vysévání trávového osiva


Pokud jdete vysazovat menší plochu, zvládnete to i ručním vyšíváním, nicméně pokud jde o plochy více než 20m2 doporučujeme použít ruční aplikátor osiva, popřípadě vozík – rozmetač, který Vám zajistí rovnoměrný a efektivní výsev. V zápětí rozesetá semínka trávy zapracujete hráběmi do zeminy a finálně zaválcujete. Neodmyslitelným krokem je zalévání. Vyseta plocha se musí první dva týdny udržovat neustále vlhká, což znamená minimálně 1 až 2 polévání v rámci jednoho dne. Kvůli minimalizaci posunu travních semen nebo vyplavení je vhodné zalévat rozprašovačem (Zavlažovací pistole BRADAS), abyste dopadající jinak pevné kapky, přeměnili na jemný poprašek vody. Dejte pozor, abyste se vyhnuli polévání ve dnech, kdy venkovní teploty dosahují vysokých hodnot. Tehdy doporučujeme zalévání v dopoledních nebo večerních hodinách.

 

3. Kdy začít s prvním sečením? Co s plevelem v trávníku?

- První sečení nově založeného trávníku

K prvnímu sečení nového trávníku doporučujeme přistoupit po zhruba 7 až 9 týdnech, přičemž výška trávníku by měla dosahovat alespoň 8cm. První 4 sečení by měla být šetrná, což znamená zkracování o asi 2 až 3 cm až se postupně dopracujete k požadované výšce. Ještě před samotným sečením je dobré si zkontrolovat ostří, případně jej nabrousit, protože otupělé nože mohou vytrhávat celé kořínky trávy. Pamatujte, že ve většině druhů travního osiva je ideální výška udržování trávníku v sezóně přibližně 6cm. Na pozdější podzim je naopak lepší zvolit kratší sestřih, což zamezí tvorbě plísní pod případným napadáním sněhem.

- Likvidace plevele v trávníku

Nejšetrnější způsob, ale zároveň časově nejnáročnější je mechanické odstraňování plevele pomocí vypichovače, resp. nářadí pro vybírání plevele. Druhý způsob je sáhnutí po přípravku proti plevelům. V tomto případě si ovšem dejte pozor na výběr, abyste nezničili i semínka nové trávy. Doporučujeme selektivní herbicid (BOFIX), který útočí jen na odolné dvouděložné plevele v nově založených, ale i starších okrasných trávnících či hřištích. Nejlepší je přistoupit k aplikaci postřiku v bezvětrném počasí ve večernějších hodinách. Dávkování a způsob použití přípravků proti plevelům si vždy přečtěte v přibaleném návodu.

Věříme, že naším článkem jsme i jen malým dílem přispěli k cestě za Vaším vysněním anglickým trávníkem. Přejeme Vám co nejvíce dní a pohledů na krásné, zelené a husté travnaté plochy, kterých budete pyšnými majiteli

Celou nabídku našich travních osiv naleznete po kliknutí na tento odkaz.

PETOMAR s.r.o.