Proficlear premium MIDORI test

Proficlear premium MIDORI test

PROFICLEAR PREMIUM TEST

Renomovaný německý časopis MIDORI, který se zabývá problematikou KOI kaprů a zahradních jezírek. V roce 2011 provedl test novinky na trhu Proficlear Premium od společnosti Oase. V roce 2006 vstoupila Německá firma Oase na trh s první modulovou sestavou Proficlear Classic. Za několik let inovací vyšel z dílny Oase nejpropracovanější systém na trhu Oase Proficlear Premium. Jedná se o novou řadu modulových filtrací. Systém se plně opírá o uznávané technologie zavedené v oblasti jezírkových a bio - bazénových filtrací. Filtr pracuje na etapy, skládá se z biologické a mechanické filtrace. Biologický filtr s „moving bed“ poskytuje vysoký stupeň biologické filtrace. Biologickou filtraci dokonale doplňuje mechanický mikronový bubnový předfiltr. Tato sestava tak garantuje ultra čistou vodu pro nadšence KOI.


text a fotografie Paul Bless
časopis MIDORI 12/2011

 

 

                         Modul: Bubnový filtr                                                                                           Modul s médi i


V mnoha oblastech je běžné, že se spotřebitelé snaží získat informace o produktech prostřednictvím nezávislého testu na internetu a v tištěných médiích, nad rámec informací poskytnutých výrobci. Tak proč ne pro ty, v oblasti koi a zahradních jezírek? To byla základní myšlenka a výsledkem je, že i do budoucna budeme testovat a zveřejňovat výsledky našich testů v oblasti filtrační techniky, zejména chybí možnost přímého porovnání různých koncepcí.

Funkce ProfiClear Premium filtru při gravitačním zapojení

Při gravitačním zapojení, které simulujeme v testu, voda dotéká do bubnového filtru třemi vstupy DN110. Tok vody je ve směru z bubnu ven, takže je voda nucena protékat přes mikronovou tkaninu která zachytí nečistoty, které jsou větší než 60 um (0,06 mm). Jelikož čerpadlo v poslední komoře (individual modul) čerpá vodu konstantním průtokem, hladina za bubnovým filtrem klesá kvůli zanášení tkaniny nečistotami. Klesne-li hladina vody pod úroveň, která je určena polohou plováku , regulátor automaticky aktivuje proces čištění. V procesu čištění čerpadlo dodává vodu s tlakem cca. 5,5 bar z části bubnového filtru, kde je voda již zbavena mechanických nečistot do trysek, které za pomoci rotování bubnu vyčistí mikronovou tkaninu. Nečistoty z tkaniny a špinavá voda padají přímo do odpadového žlabu a odtud mohou být napojeny na kanalizaci. Pročištěním tkaniny se hladina ve filtru zvýší opět na normální úroveň. Čistící cyklus začíná znovu, jakmile plovákový spínač opět signalizuje pokles hladiny ve filtru. Proces čištění neovlivňuje průtok vody ve filtru, daný výkonem čerpadla v poslední komoře. látky.

Tyto plastové prvky s usazenými bakteriemi, se plynule pohybují v průtoku vody (princip moving bed), a za pomoci provzdušnění kompresorem zpracovávají sloučeniny dusíku jako čpavek a nitrit. Vzhledem k tomu, že celý biologický proces je předmětem velkého počtu ovlivňujících faktorů, nemůže být hodnocen. Tento proces nelze zjistit jednoduchým testem, proto dále nebude brán v úvahu.

 

Řídící jednotka                                                                                         Individual modul

 

Pokud jde o provozní nastavení, je zřejmé, že ProfiClear Premium filtrační systém stanovil zcela nové standardy. Celkové nastavení a připojení jednotlivých filtračních modulů vč. potrubí z výstupu a připojení přítoku, trvalo přibližně 45 minut. Všechny díly potřebné pro instalaci a montáž jsou již zahrnuty v balení konkrétního modulu. Dokoupit musíte pouze potrubí, kterými propojíte filtraci s jezírkem, podle konkrétní situace. Vývody z poslední čerpadlové komory jsou navrženy DN 110, takže i zde můžeme použít levné kanalizační potrubí. Jako výstup můžete použít i dva menší výstupy na hadici 38mm na různé efekty s menší tlakovou ztrátou. Práce na zapojení čistícího čerpadla Ebara zcela odpadá, protože je zapojeno z výroby spolu s čistícími tryskami. Toto zmiňujeme proto, že u jiných výrobců toto není častou samozřejmostí a je to často příčinou dalších komplikovaných zapojení a dodatečných nákladů. Všechny filtry jsou vyrobeny ze zpevněných vláken Novodur – špičkový materiál používaný pro nádrže na vodu. Všechny instalované kovové části i buben jsou vyrobeny z nerezové oceli. Naštěstí nemusíme moc mluvit o elektrickém zapojení. Tři konektory mezi bubnem a řídící jednotkou jsou vodětěsné a chráněné proti přepólování, takže konektor nelze zapojit špatně. I v tomto případě předvedl výrobce ukázkovou práci a neponechal nic náhodě. Je to dokonalá ukázka systému Plug and Play (Zapojíte a spustíte). Čerpadla i UV lampy Bitron Gravity 55W jsou umístěny v poslední komoře (individual modul). která nabízí ideální podmínky instalace. OASE poskytla na test kompletně vybavený filtr, takže jsme mohli zahrnout do měření výkonu a měření tlakové ztráty i UV lampy Bitron Gravity.

Nastavení testu

Bubnový filtr byl připojen do nádrže s vodou, která má objem 1.000 l, přes tři DN 110 potrubí, každé přibližně 1 m délky. Dvě čerpadla Aquamax Gravity Eco 20000, každé s čistým výkonem 18 m³/h, slouží jako čerpadla, která přečerpávají vodu z jednotlivých komor zpět do testovací nádrže, proto byla spojena s poslední komorou přes 45° T-kus DN 110. Volumetrický průtok byl měřen jako obvykle ultrazvukovým průtokoměrem Portaflow C od Fuji Electric.

Testovaná sada s ultrasonickým průtokoměrem

 

Zkouška maximálního průtoku

Nejprve jsme se věnovali úloze určit maximální možný průtok s pitnou vodou. Čistá voda byla použita protože hlavním cílem bylo dosáhnout základního výsledku pro srovnání s předchozím testem a testy které budou následovat. Simulovaná „voda ze znečištěného jezírka“ svým složením pokrývá varianty kvality různých jezírkových vod a ve stejnou dobu může být obnovena se stejným složením, jelikož se zdá být relativně čistá pro účely mechanického testu. Jezírková voda  obsahuje částečky, které jsou přechodem přes mikronovou tkaninu odfiltrovány tak, že voda je následně považována za vodovodní. Navíc různí výrobci specifikují maximální stupeň znečištění vody (TSS) vlastními zjištěními.

Výrobce udává hodnotu maximálního průtoku testovaného filtračního systému 25 m³/h. První měření bylo provedeno s čerpadly Aquamax Eco Gravity, dvěma UV-lampami bez biologického média a volumetrický průtok dosáhl 28,5 m³/h. Naštěstí se celé zapojení ukázalo zcela nedotčené tímto průtokem. Rozdíl vodní hladiny mezi první a poslední komorou byl pouze 4,5 cm a časový interval pročišťování síta >15 min také prokázal, že aktuální maximální průtok zdá se, musí být prokazatelně nad údaji výrobce 25 m³/h, který jej odhadl. Následný test s biologickými náplněmi nezměnil nic na výsledcích průtoku. Jen rozdíl vodní hladiny narostl na 5 cm. Jelikož jsme již byli schopni potvrdit údaje výrobce o maximálním průtoku, oficiální část této verifikace byla ukončena.

Byli jsme zvědaví a zjišťovali jsme maximální možný průtok filtrem. Proto jsme místo původních čerpadel Aquamax nainstalovali stacionární čerpadlo Linn 01. Protože toto čerpadlo má kapacitu 65 m³/h, připojili jsme jej na frekvenční měnič, abychom mohli plynule regulovat přiměřený průtok. Abychom to zkrátili – maximálního průtoku bylo dosaženo na hodnotu úctyhodných 31 m³/h. Dokonce pro samotný bubnový filtr bylo možné dosáhnout ještě vyšších hodnot, kvůli velkému rozdílu hladiny se to ukázalo jako nepraktické. Informace výrobce je tak bez ¦pochyb pravdivá. Informace výrobce o filtrační jemnosti tkaniny Mikronová tkanina (60 um) byla zkontrolována a potvrzena speciálním počítadlem.


Testování filtrace - kapacita

Část, která nám dala nejvíc zabrat. Jak porovnat filtrační schopnost s jinými filtračními systémy? Jak nasimulovat znečištění jezírkové vody tak, abychom to stejně dokázali i v jiných testech?

                       Nečistoty pro provedení testu                              Voda ve 1000L nádobě smíchaná s nečistotami

 

Díky dobrým kontaktům se v blízkosti městské čistírně odpadních vod a rozsáhlé diskusi se zaměstnanci v laboratoři jsme přišli na to, že řešení je docela jednoduché. Nakonec jsme se začali zajímat o pevné částečky ve vodě, mají svou hmotnost, takže mohly být zváženy. Potřebovali jsme k tomu velmi přesnou váhu na 4 desetinná místa. Rozsah gramů (0,0001 g = 0,1 g). Jelikož jsme byli v laboratoři nabídli nám takovou váhu a my jsme nabídku s radostí přijali. Byli jsme pak schopni určit obsah pevných látek v určitém množství vody.

Otázkou však zůstávalo, jaký druh znečištění použijeme? Uměle nasimulované znečištění vody například rašelinou nebo podobnou látkou by nebylo autentické, čili by neodpovídalo realitě. Koneckonců test by měl být proveden tak, aby neodpovídal pouze laboratorním podmínkám, ale i realitě. Proto jsme se rozhodli, že budeme brát v úvahu pouze nečistoty, které se vyskytují v jezírkách každý den. Ale kde je sehnat? Ukončení tohoto hlavolamu bylo nakonec velmi jednoduché. Využili jsme toho, co bubnový filtr odfiltroval ze 60 m3 jezírka po dobu 24hodin.

Jednoduše jsme zachycovali znečištění předtím než zmizelo v kanalizaci. Zachycené znečištění obsahuje vše, co by mělo být z rybníka odstraněno. Vláknité řasy, jednobuněčné řasy, zbytky potravy pro ryby, listí, rybí výkaly a mnoho dalších nečistot. Nic reálnějšího se použít nedalo. Nečistoty jsou nakonec ještě jemnější než v jezírku, protože prošly celým procesem filtrace a rozdrobily se na menší části působením čerpadla a čistícími tryskami. Navíc složení nečistot se mění v jezírku jen nepatrně, takže máme zdroj nečistot i pro další testy.

Konečně jsme byli schopni zahájit test. Jako první jsme odebrali vzorek 500ml čisté vody z nádrže. Vzorek byl přefiltrován přes kávový filtr a tím byla dána hodnota čisté vody. Následně jsme do nádrže přidali nečistoty a ručně jsme je promíchali tak, abychom uměli odebrat vzorek 500ml. Přefiltrovali jsme ji přes kávový filtr a tím byla dána hodnota znečištěné vody. Spustili jsme filtrační systém a čekali jsme na interval mezi dvěma filtračními procesy, který trval asi 20 minut. Voda v nádrži byla k našemu překvapení v té době mnohem čistší. Filtrování jsme ukončili. Mokré filtrační papíry jsme vysušili v mikrovlnné troubě při stejné teplotě, abychom odstranili vlhkost a následně jsme je odvážili.

                              1000L nádoba po testu                            Na levo voda z vodovodu, vpravo voda s nečistotami před čištěním        

 

     

                      Porovnání vody z vodovodu a přefiltrované vody

 

Vzorek čisté vody obsahoval TSS 0 mg/l, byla to voda z vodovodu. Po přidání nečistot hodnota TSS vzrostla na ​​123,0 mg/l Po filtrování se hodnota TSS opět snížila na 44,8 mg/l. Z toho vyplývá, že filtrační systém odfiltroval přibližně 63,5% znečištění.

S vysokou pravděpodobností lze předpokládat, že při delším filtrování by se odfiltrovaly i částečky menší než 60 um. Každopádně toto není dlouhodobý test a jde nám o porovnání výsledků. Je třeba poznamenat, že normy WHO (světové zdravotnické organizace) pro pitnou vodu uvádějí množství 30mg/l TSS. To dokazuje, jak výkonný je filtrační systém Proficlear Premium.

Shrnutí

Systém OASE ProfiClear Premium byl přesvědčivý bez jakýchkoli kdyby, nebo ale. Kromě mnoha praktických řešení detailů jako například manuálně se otáčející buben, snadno vyměnitelné filtrační tkanina, odkanalizování nečistot uvnitř bubnu, snadno ovladatelná řídící elektronika se jedná o promyšlený produkt, který navíc vykonává svou práci velmi tiše.

                              Filtrační tkanina                                                                                                      Odpadový kanál

Firma OASE zde zjevně splnila svůj domácí úkol. Je zcela zřejmé, že se vysloveně zaměřili na nedostatky konkurenčních modelů a patřičně a konstruktivně je odstranili. Zbytky podlouhlých rostlin a vláknitých řas leží často na okrajích žlabu, dokud je ručně neodstraníte během údržby. Často se také nečistoty nedostanou do žlabu pro odvod odpadu, ale usazují se zevnitř bubnu. OASE tento problém vyřešila vhodným způsobem. Elementy tkaniny mají dopravníky znečištění, které během procesu proplachování spolehlivě převezmou zelené vláknité řasy a zbytky rostlin a přesunou je do odpadového žlabu. Firma OASE si toho byla evidentně vědoma a následně vyvinula systém, se kterým má uživatel kdykoli snadný přístup ke odpadovému žlabu a také k interiéru bubnu zvenčí.

Přiložené obrázky dokazují, jak snadné je vyjmout a opět vložit filtrační tkaninu zpět. Celkově filtr nevykazoval slabou stránku ve filtrování různých nečistot, které se mohou v jezírkách vyskytnout. Problém vláknitých řas spojený s bubnovým filtrem byl vyřešen bezvadně iz pohledu designu, můžeme tomuto filtru udělit pouze tu nejvyšší známku. Za zmínku stojí také řídící elektronika. Uživatel není ponechán napospas nastavení optimálních hodnot, ale tyto hodnoty jsou již v elektronice uloženy. Nemusíte měnit dobu úspory denního světla nebo přepínat mezi proplachovacími cykly řízenými hladinou nebo časem. Automatizace spínačů to ovládá sama.

Celkem existují tři nastavitelné parametry:

1. Doba trvání aktuálního procesu čištění (10 - 30 sekund)
S tímto parametrem může uživatel přidávat více vody, jsou-li k dispozici delší části odpadních vodovodních trubek, čímž zajistí jeho přemisťování částic do odpadu.

2. Nastavení času proplachování (10 - 60 sekund), které bude aktivní při každém 20. procesu čištění.

3. Časové rozpětí pro vynucené čištění (0 - 60 min., 0 = deaktivováno)
V případě, že regulace hladiny nepřeskočí předtím, než vyprší čas; to znamená, že potrubí pro odpadní vodu může být přidáním více vody vyčištěno od jakýchkoli usazenin.

Biomoduly jsou autentickými komorami s pohyblivými složkami a jsou adekvátně dimenzovány s objemem až pro 75 l BioMedia (informace výrobce). Následně na základě zkušeností obvykle postačí dva takové moduly pro jezírka s chovnými rybami až do objemu 50 m³. Do modulu můžete ovšem naplnit i více než 75 l BioMedia. V průběhu testu bylo prokázáno, že ve filtru je více místa než pro 75 L. Dokonce, i když může být díky tomuto objemu navíc částečně omezen pohyb jednotlivých médií, nemělo by to omezit kapacitu biologického rozkladu.

Jednotka UVC zařízení »Bitron Gravity« byla navržena speciálně pro řadu ProfiClear Premium, dokonale pasuje do poslední komory(individual modul) a působí vysoce kvalitně. Do filtru lze nainstalovat dvě takové lampy, takže maximální výkon UV záření na jeden individual modul je 110W.. Pouzdro z nerezové oceli je navrženo takovým způsobem, aby nebylo bez ohledu na pozici, v jaké se nacházíte, nemožné vidět přímo žárovku, která může při přímém pohledu působit škodlivě na váš zrak. To je velká výhoda v porovnání s otevřenými systémy ponorných lamp.

Dokonce i když několik komponent dostupného bubnového filtru, jako například upevnění trysek, bylo zatím experimentálními díly, je tato kombinace filtrů naprosto přesvědčivá. Firma OASE uspěla ve vybudování filtru, který může být použit pro jezírka s chovnými rybami.

 

 

Chcete vidět, jak jsme Proficlear testovali u nás na prodejně? Test naleznete ZDE.