Proficlear Premium Oase - PETOMAR test

Proficlear Premium Oase - PETOMAR test

Proficlear Premium v areálu Jezírkového centra PETOMAR

 

Pro naše jezírko jsme si zvolili tlakovou variantu. Obsahuje pouze Oase komponenty:

  • 1x Bubnový filtr Oase Proficlear Premium (Drum filtr modul)
  • 2x Modul s filtračními médii (moving bed modul)
  • 1x Koncový modul (individual modul)
  • 1x UVC Bitron 110W
  • 1x Aquamax Eco Premium 20000
  • 1x Aquaskim Gravity
  • 1x Dnová vpust DN110

 

Montáž filtrace proběhla hladce, protože jsme už "několik" filtrací zapojili. Musím říci, že jediný ze všech výrobců pouze OASE dbá na to, abyste při montáži měli vše v balení. Příruby, spojky, Sk-pásky. Nemůže se Vám stát, že Vás při realizaci zaskočí nedostatek příslušenství. Po předpřípravě k osazení (montáž přírub) jsme umístili moduly na své místo, které jsme předpřipravili tak, že jsme navezli makadam, zhutnili jsme ho a jako zpevněnou plochu jsme použili betonové zatravňovací tvárnice. Jelikož byla předpříprava udělaná kvalitně, pospojování samotných modulů byla už hračka. Dalším krokem byla montáž UVC lampy. K filtračnímu systému jsme připojili UV lampu BITRON 110C, je to lampa o výkonu 110W. Rozteč vstupních otvorů je kompatibilní se vstupy na bubnovém filtru, proto nedoporučujeme používat jiné typy UV lamp. Po odstranění záslepek jsme lampu namontovali jednoduše. Po osazení čerpadla Aquamax eco Premium 20.000, osazení vzduchovadla AquaOxy 4800 o výkonu 4800 l/h jsme byli připraveni na spuštění filtrace. U tlakové variantě filtrace funguje filtrační sestava (Plug & Play), zastrčíte do zásuvky a jede bez dalších nastavení.

 

Jelikož jsme dnové vpusti dodělali na podzim, měli jsme pro ProfiClear přichystanou velmi znečištěnou vodu, takže ProfiClear podstoupil test i u nás. Jak můžete vidět, voda byla velmi znečištěná s přemnoženou jednobuněčnou řasou, která se vysrážela do shluků na hladinu. Voda doslovně připomínala hrachovou kaši a působila dojmem husté polévky. Po nainstalování a spuštění filtrace se začala hladina okamžitě čistit od shluků jednobuněčné řasy prostřednictvím sběrače povrchových nečistot skimmeru. Skimmer je neodmyslitelná součást každého dobře fungujícího systému, při správném osazení zajišťuje dokonalé vyčištění vodní hladiny od všech nečistot. Skimmer obsahuje sběrný koš, který se dá jednoduše vyjmout a nečistoty z něj odstranit, proto je vhodné instalovat skimmer na dostupná místa.

 

         

Voda v KOI jezírku před zahájením filtrování, Po spuštění se okamžitě začaly nečistoty zachycovat ve skimmeru

 

Filtraci jsme nechali běžet bez zapnuté UVC lampy, kvůli namnožení aerobních (startovacích) bakterií. Už druhý den byl vidět velký rozdíl v kvalitě vody. Veškeré povrchové znečištění zmizelo z hladiny a voda vypadala mnohem zdravější a provzdušněnější. Dokonce se náš Benikikokuryu odvážil přijít pro krmivo až k ruce. Od spuštění filtrace se automatické čištění bubnu spouštělo často. Není divu, protože jsme mu naservírovali hrachovou polévku. Síta v bubnovém filtru dokáží odfiltrovat nečistoty od 0,06 mm a hodnota TSS (obsah nerozpustných látek ve vodě) je po přefiltrování 44,8 mg/l vody. Norma WHO (světové zdravotnické organizace) uvádí množství TSS pro pitnou vodu 30 mg/l. To dokazuje, jak výkonný je filtrační systém Proficlear Premium.

Průhlednost vody se zlepšovala každým dnem, protože filtr zbavoval vodu velkého množství nečistot. Po pěti dnech jsme zapnuli UV lampu. Po cca 6 dnech se voda začala radikálně měnit. Během dalších 20 dnů se naše extrémně znečištěná voda změnila na křišťálově čistou. Je možné ostře vidět deseticentovou minci v hloubce 1,5 m. Konečně si můžeme vychutnat pohled na naše KOI kapry, jesetery a veslonose. Pokud máte zájem přijít si prohlédnout filtrační systém Proficlear Premium k nám na prodejnu, neváhejte se zastavit a přesvědčte se na vlastní oči. Jsme první jezírková prodejna, která namontovala tento systém na Slovensku.

 

Voda v KOI jezírku po 24 hodinách od spuštění filtrace.

 

Voda v KOI jezírku po 30 dnech. Jeseter na fotografii plave v hloubce 1,3 m.