Co je UV lampa?

Co je UV lampa?

Toto zařízení má za úkol zajistit průhlednost Vašeho jezírka až na dno. Jen tak budete moci pozorovat život ve Vašem jezírku a těšit se z Vašich ryb. UV lampa vyzařuje vysokoúčinné ultrafialové záření, které proniká do vody, ničí všechny zelené jednobuněčné organismy (řasy), ale i bakterie a choroboplodné zárodky nacházející se ve vodě. Tím omezuje i nemoc ryb. UV záření plní při čištění jezírka velkou a důležitou roli, bez této technologie by nebyla voda v jezírku průzračná.

Zářivka UV lampy má životnost cca 1 až 2 sezóny. Zářivka sice svítí i po tomto čase, její intenzita svítivosti je však viditelně nižší, a proto jezírko zazelená. Při výměně zářivky je třeba se řídit pokyny výrobce, zářivku nechytejte přímo rukama za skleněnou část.

UV lampa se dá zakoupit integrovaná ve filtru, ať už v tlakovém nebo v průtokovém, nebo se dá koupit samostatně a zapojit do filtračního systému před filtr. Navržení UV lampy doporučujeme nechat na odborníkovi s praktickými zkušenostmi z realizací jezírek, protože při návrhu se nelze vždy orientovat pouze podle doporučení výrobce. Kromě velikosti jezírka je třeba brát v úvahu i druhy rostlin v jezírku, počet a druhy ryb a také filtraci. UV záření neškodí rybám.

Zásady správně navržené UV lampy

  1. Při správně fungující UV lampě jsou ryby vidět i v metrové hloubce jezírka
  2. Navržení UV lampy přenechte odborníkovi s praktickými zkušenostmi.
  3.  Doporučujeme výkon UV lampy minimálně 2W na m3 vody v jezírku.
  4. UVC Zářivka má životnost cca 1 až 2 sezóny
  5. Pro správný výkon doporučujeme mít ji zapnutou 24/7
  6. UV lampy Profi kategorie umožňují seřízení průtoku

UPOZORNĚNÍ !!!
UV zářivka v lampě je chlazená vodou. Proto je nutné při vypnutí čerpadla vypnout i UV lampu, aby nedošlo k jejímu přehřátí a tím ke znehodnocení UV zářivky.


PRAKTICKÁ UKÁZKA


PŘED...


Majitel jezírka se na nás obrátil s žádostí o pomoc. Po vybudování jezírka zahradnickou firmou se jeho stav každoročně zhoršoval. K jezírku mu firma doporučila filtraci, která však plnila svou funkci pouze částečně. Prvních pár měsíců byla voda průhledná, postupně však zazelenala a nebylo vidět ani do 20 cm od hladiny jezírka.

jazierko bez uv lampy jazierko bez uv lampy


      V jezírku bylo i několik ryb, které však majitel viděl velmi zřídka. Obvykle pouze při krmení, když ryby chytaly potravu.


STAV PO...

Zahradnickou firmou navržená technologie byla značně poddimenzovaná. UV lampa nebyla vůbec vhodná na takto velké jezírko. Jezírko jsme důkladně osázeli, zapojili novou technologii a do vody nalili startovací bakterie. Do 5 dnů od zapojení UV lampy a filtrace se voda krásně vyčistila.

jazierko s uv lampou jazierko s uv lampou

Majitel jezírka si tak konečně mohl užít pohled i na ryby v jezírku. Jesetery, kteří plavou pouze po dně jezírka, dosud vůbec neviděl.

Ačkoli jezírko bylo zahradnickou firmou vybudováno pěkně, jezírku chyběla správně navržena filtrace. Bohužel na to doplatil majitel, protože byl nucen investovat do filtrace ještě jednou.