Jak vytvořit jezírko - krok za krokem

Jak vytvořit jezírko - krok za krokem

Zhotovenie záhradného jazierka nie je také ľahké ako sa môže zdať. Aj menšie jazierko si vyžaduje presné plánovanie. V prvom rade je potrebné mať predstavu o celkovom rozpočte stavby. Keď do jazierka plánujte nasadiť ryby, preštudujte si najprv, aké podmienky sú pre ne najvhodnejšie a akú filtráciu si jazierko bude vyžadovať.

 

Príprava na stavbu jazierka

 

 

1. Jezírko lze vybudovat prakticky skoro na každém místě ve Vaší zahradě. Nemělo by být umístěné pod většími stromy. Ideální je však místo, na kterém se během dne střídá stín (3-5 hod.) se slunečním zářením. Pokud se rozhodneme pro místo na přímém slunci, vysadíme u jezírka neopadavé stromy.

 

 výkop jazierka

 

2. Tvar jezírka znázorněte na místě jeho budoucí výstavby pomocí hadice nebo písku. Na jezírko se pak podívejte z domu nebo terasy a v případě potřeby proveďte konečné úpravy. Tvar a velikost určují celkovou spotřebu fólie. Je dobré si tedy znovu přepočítat budoucí kubaturu, abychom dodrželi stanovený rozpočet, a můžeme začít s kopáním.

Tvarovanie záhradného jazierka 

 

3. Po odkopání první vrstvy naplánujeme tvar další vrstvy, nesmíme zapomenout, že na vzniklé schody budeme ukládat koše s rostlinami, proto musí být dost široké. Nevytvářejte mnoho “hluchých“ mělčin, aby se tam netvořily řasy. Všechny mělčiny by měly být vysazené.

kopanie jazierka

 

4. Hloubka jezírka by měla být minimálně 1,3 m, aby v něm bez větší újmy přezimovali i koi kapři. Nevytvářejte kolmé stěny, aby se daly obložit kamenivem.

Podívejte se na naši nabídku jezírkových fólií a potřebného příslušenství

vykopanie jazierka

 

5. Výkop dokonale vyčistíme od kamenů, kořenů a jiných ostrých úlomků. Každý metr krychlový vody váží 1 000 kg, takže na PVC fólii je velký tlak a ostřejší předmět ji může propíchnout.

Typ na článek:
Jezírkové fólie - jakou zvolit pri Vaše jezírko?

brehy jazierka

6. Okraje musíme zabezpečit před klesáním. Nejjistějším způsobem je zatlučení dřevěných kolíků a následné upevnění závlahové hadice hřebíkem nebo šroubem do dřeva.
Velmi důležité je stanovit si budoucí maximální hladinu vody v jezírku. Pak musíme zkontrolovat, zda jsou břehy jezírka v rovině a případně je upravit. Na kontrolu roviny používáte vodováhu a stavební šňůru.

Typ na článek: Uložení jezírkové fólie

 

ukladanie jazierkovej geotextílie

 

7. Podkladová geotextilie je velmi důležitá. Výrazně zvyšuje mechanickou odolnost fólie proti proražení.
V žádném případě však nepoužívejte karton nebo noviny. Papír rychle shnije a fólie tak zůstane nechráněná. Geotextilie vydrží v nezměněném stavu desítky let.

Typ na článek:
Test jezírkových geotextílií

jazierková geotextília

 

 

8. Geotextilií vyložíme celý výkop. Ideální je spojovat ji horkovzdušnou pistolí, aby se nám při ukládání pod fólií nerolovala.

 

 

 

ukladanie fólie do jazierka

 

 

9. PVC nebo EPDM fólii rolujeme od středu jezírka, aby se nám lépe natahovala.

ukladanie jazierkovej fólie  

10. Fólii natahujeme ze středu k okrajům jezírka. Vyrovnáváme všechny záhyby.

Pro uložení fólie je nejlepší jarní počasí. V zimě je fólie křehká a může se snadno poškodit. Jelikož je fólie dost těžká, dbejte na to, abyste měli při ukládání fólie dostatek pomocníků. Fólii jemně odrolujte směrem do středu jezírka a pak “otevírejte“ jednotlivé šířky. Dávejte pozor, abyste nepoškodili vybudované plošiny. Dbejte na to, aby v okolí jezírka nebyly při natahování ostré předměty.

napúštanie záhradného jazierka

11. Na fólii napustíme první vodu, aby se vyrovnala. Pokud se chceme přesvědčit, že je na 100 % nepoškozená, můžeme udělat zátopové zkoušky - naplnit jezírko a 2 dny sledovat hladinu.

lepenie jazierkovej fólie

 

 12. Na zakrytí břehů použijeme kamínkovou fólii nebo břehy vyložíme kamenivem. Pokud se rozhodneme pro kamínkovou fólii, před jejím nalepením odmastíme podklad technickým benzínem.

ukladanie kamienkovej fólie

 

13. Kamínkovou fólii ukládáme v pásech vedle sebe a vrchní část lepíme na PVC fólii. Kraje jezírka samozřejmě můžete vyložit kamenivem až po břeh.

zalomenie jazierkovej fólie   

14. Pozor na okraje jezírka, aby voda neunikala kapilárně. Nepodceňujte proto ukotvení fólie na břehu. Ujistěte se, že máte dostatečnou délku fólie na přehybu (alespoň 50 cm). Též musíte myslet na to, že po naplnění jezírka se fólie ještě stáhne.

stavba jazierka - tvarovanie brehov    

15. Mělčí zóny můžeme vysypat vymývaným kamenivem. Doporučujeme vyložit břehy frakcí 10 - 15 cm, usnadňuje to údržbu. Tuto frakci však nepoužívejte přímo do jezírka.

 zapojenie jazierkovej UV lampy

16. Filtrační systém složíme podle návodu k použití. Obsahuje průtokový filtr, skimmer, filtrační čerpadlo, UV lampu a sací koš. Výběr je dobré konzultovat ve specializované prodejně.

 zapojenie jazierkového čerpadla

17. Komponenty filtračního systému spojte se spirálovou jezírkovou hadicí. Na nasávání duálního čerpadla napojíme sací koš nebo skimmer, což nám zajistí vhodnou cirkulaci.

jazierková filtrácia

 

18. Průtokovou filtraci je nutné umístit do dokonalé roviny a nad úroveň hladiny jezírka, protože z ní přefiltrovaná voda vytéká díky gravitaci.

štartovacie baktérie

 

19. Po napuštění necháme vodu několik dní odstát, aby se okysličila (studniční) nebozbavila chlóru (vodovodní).
Následně můžeme přímo do filtrace aplikovat startovací bakterie.

Tip na článek:

Na co slouží startovací bakterie v jezírku

    

umiestnenie jazierkovej filtrácie






20. Filtraci se snažíme zamaskovat za keř nebo ji obložíme vyššími kameny. Nezapomeňme na prostor na údržbu filtru.

koše na vodné rastliny

21. Součástí zdravého zahradního jezírka jsou vodní rostliny. Sázíme je do různých perforovaných košíků nebo jutových pytlů

Záhradné jazierko

Nové kvalitně vyhotovené jezírko nám bude dělat radost a v zahradě bude zároveň užitečné.

 

Na naší stránce najdete vše potřebné na stavbu jezírka (jezírková fólie, technologie od mnoha výrobců, vodní rostliny, ryby importované přímo z Japonska). Kontaktujte nás a využijte naše zkušenosti při budování jezírek. Naceníme Vám vše potřebné na stavbu jezírka a pomůžeme vybrat různé alternativy produktů za garantované nejnižší ceny! Stačí nám napsat na petomar@zahradnejazierka.sk nebo navštivte naši prodejnu v Dolní Stredě při Seredi hned u dálnice R1. 

 

 

 

Navštivte náš specializovaný jezírkový eshop s dopravou produktů přímo k Vám domů