Jezírko: sledování důležitých parametrů vody

Jezírko: sledování důležitých parametrů vody

Měnící se parametry jezírkové vody mají významný vliv např. pro výskyt řas či zdraví ryb. Abyste lépe porozuměli jevům v jezírku, doporučujeme sledovat základní hodnoty. Díky existujícím testům máte možnost ověřit nejdůležitější parametry vody prakticky okamžitě. V tomto článku se podíváme na základní parametry, které je třeba v jezírku sledovat, a zároveň jsou snadno měřitelné.

Chlor (Cl2)

Vodohospodářské firmy přidávají do vodovodní vody chlor kvůli dezinfekci. Ryby a další obyvatelé jezírka špatně snášejí chlor již ve velmi malých množstvích, proto je nutné ho před násadou ryb odstranit. Chlor můžete rychle a pohodlně odstranit přípravkem na úpravu vody Optipond od Healthy Pond. Případně počkáte, než chlor z vody sám vyprchá cca do 7 dnů. 


pH

Hodnota pH udává stupeň kyselosti vody. Hodnota pH 7 je neutrální. PH pod 7 znamená kyselou vodu a u hodnot nad 7 se hovoří o alkalické nebo zásadité vodě. Optimální hodnota pH pro Vaše jezírko by se měla pohybovat mezi 6,8 a 8,0. Chcete-li měnit hodnotu pH, měli byste vždy postupovat velmi opatrně, abyste se vyvarovali velkých skoků hodnot pH. Časté kolísání pH působí na organismy v jezírku velmi negativně. Hodnota Ph se mění po celý den. Přes den stoupá a nejvyšší úrovně dosahuje kolem čtvrté hodiny odpoledne, pak se opět snižuje. Pro snížení vysokých hodnot pH vody se doporučuje použití přípravku BioTorf nebo Aquavital Gartenteichtorf. Dlouhodobou stabilizaci hodnoty pH dosáhnete s optimalizačním přípravkem pro jezírko Optipond od Healthy Pond.

Celková tvrdost (GH)

Při určování celkové tvrdosti se měří obsah solí vápníku a hořčíku rozpustných ve vodě. Většina jezírkových rybek se dobře cítí ve středně tvrdé vodě (10 – 15 °dGH). Pro snížení tvrdosti doporučujeme použití přípravku Aquavital Gartenteichtorf.

Uhličitanová (Karbonátová) tvrdost (KH)

Uhličitanová tvrdost ukazuje schopnost vody udržet hodnotu pH. Stabilizuje hodnotu pH. Při nízké uhličitanové tvrdosti je hodnota pH nestabilní a může se tak stále často měnit. Optimální uhličitanová tvrdost pro zahradní jezírka je mezi 5 - 8 °dKH. Pro snížení tvrdosti doporučujeme použití přípravku Aquavital Gartenteichtorf.

NH4, NH3 a NO2, NO3

Sloučeniny dusíku nitrit (NO2 Dusičnan amonný) a nitrát (NO3 Dusitan amonný)
Výskyt nitritu (dusitan) a nitrátu v jezírkách je velkým problémem, ale není ničím výjimečným. Tyto plyny zapříčiňují nejen bujení vláknitých řas, ale představují velké riziko pro ryby v jezírku. Odbourávání organických sloučenin dusíku z výkalů ryb, odumřelých částí rostlin, zbytků potravy atd. probíhá ve více stupních.

1. Z organických odpadů vzniká amoniak NH3 a v zředění s vodou se z něj vytváří čpavek NH4. Přeměna amoniaku nebo čpavku je závislá na hodnotě pH. Pokud naměříte ve vodě čpavek NH4 více než 5 mg/1 l, měli byste udělat výměnu 2/3 vody a zjistit příčiny. 5mg/l je hodnota, která je při dlouhodobém působení na vodní organismy pro ně toxická.

Najpravdepodobnejšie príčiny sú:-

Filtrace není dostatečně zaběhnutá
Řešení: NH4 třeba měřit každý den a pokud naměříte více než 5 mg/1 l, je nutné vodu vyměnit. Toto je třeba opakovat denně, dokud filtrace naběhne do režimu, že dokáže NH4 zpracovat, čili ho snížit.

Filtrační plocha ve filtru je příliš malá

Řešení: Je třeba zvětšit množství filtračního materiálu. Nejideálnější je bioakvacit nebo kaldnes média.

Zdroj vody obsahuje vysoké hodnoty čpavku NH4 10 mg/l a více.

Řešení: Změňte zdroj vody.

2. Z čpavku NH4 vzniká pro ryby jedovatý nitrit NO2.

3. V první fázi se za pomoci startovacích aerobních bakterií ve filtru mění čpavek NH4 na méně toxický nitrit NO2, který je ale stále pro ryby toxický. Pro vytvoření a zachování životaschopné kultury mikroorganismů doporučujeme použití přípravku Startovací bakterie, FiltrStarter nebo Filtr Gel.
Okrasné rybky špatně snášejí nitrit již v malých koncentracích. Když na výstražném poli pro nitrit zjistíte zbarvení (ideální je měřit nitrit přesnějším kapkovým testem), měli byste zakročit. Jako prevenci před udušením ryb nitritem NO2 aplikujte produkt Jezírková sůl v množství 2 kg/1m3, který zabraňuje vázání nitritu NO2 na hemoglobin v krvi ryb, který má za úkol vázat kyslík a dopravovat ho z plic do orgánů a zpět.
Ve druhé fázi aerobní bakterie mění NO2 na relativně bezpečný NO3.
Obsah nitrátu by zpravidla neměl překračovat 50 mg/l. Vodní rostliny přijímají nitráty jako živiny. Už od 10 mg/l je nutné počítat se zvýšeným růstem řas. Pokud proces snižování čpavku nefunguje, je nutné hledat chybu v biologické části filtrace.

Problémy s řasami:Pokud máte problémy se zvýšeným růstem řas, měli byste provést ošetření ve dvou krocích. Nejprve se doporučuje stabilizovat hodnoty vody pomocí OptiPond. Řasy můžete likvidovat přímo příslušným přípravkem BKF- Přípravek proti vláknitým řasám. Pro dosažení dlouhodobého úspěchu byste měli pravidelně v jezírku provádět údržbu jezírkovým vysavačem (např. Pondovac 3, Pondovac 4 nebo Pondomatic).

Doporučené parametry jezírkové vody

 
Parametr Značka Ideální hodnota
Chlor Cl3 0
Kyselost pH 7 – 8
Karbonátová tvrdost KH 6 – 14˚dH
Celková tvrdost GH 7 – 14 ˚dH
Nitrity NO2 méně než 1 mg/l
Nitráty NO3 25 – 100 mg/l

Ako testovať vodu v jazierku ?

Pro hobby chovatele doporučujeme na test vody použít jednoduché testovací proužky. Po ponoření testovacího proužku do vody se Vám naměřené hodnoty zobrazí do 1 minuty. Pomocí jednoduché stupnice z proužku hodnoty odečtete. Pro profi chovatele doporučujeme použít kapkové testy. Pomocí tohoto druhu testů dokážete změřit více parametrů. Nejpřesnější jsou digitální testy.

 

 

Podívejte se na naši nabídku produktů na úpravu a analýzu vody v jezírku