Jezírková fólie

Jezírková fólie

Poměrně často se stává, že po výkopu jezírka majitel zjistí, že už samotná investice do jezírkové fólie přesahuje jeho finanční možnosti, a tak se bude muset spokojit s levnější fólií (např. tenčí), která není vhodná do jeho jezírka.

 

Typy jezírkové fólie

Nejčastěji jsou používané jezírkové PVC fólie. Doporučujeme použít tloušťku od 1 mm. Tato jezírková fólie je vhodná pro malá i středně velká jezírka. Výhodou 1mm PVC fólie je výhodná cena. Z toho důvodu nedoporučujeme použít 0,5mm fólii, protože při malém cenovém rozdílu je rozdíl v kvalitě velký.
U větších děl používáme EPDM fólii, která má životnost až 40 let. Nevýhodou EPDM je vyšší cena. Stejně důležité je použití ochranné geotextilie, která fólii ochrání a prodlouží její životnost. Standardem je použití alespoň 300g textilie kvality A.

Více o typech jezírkových fólií se dozvíte v našem předchozím článku. Přečtěte si více o typech jezírkových fólii.

 

Jak změřit jezírkovou fólii

Rozměr jezírkové fólie můžete přibližně zjistit již před samotným výkopem. Existuje na to jednoduchý postup. Stačí určit délku, šířku a hloubku jezírka a dosadit rozměry do vzorce.

 
  • Šířka fólie - šířka jezírka v půdorysu + 2 x hloubka jezera + 1 metr rezerva
  • Délka fólie - délka jezera v půdorysu + 2 x hloubka jezera + 1 metr rezerva

Samozřejmě zcela přesně dokážeme rozměr fólie, případně geotextilie, zjistit až po výkopu. Pásmem změříme výkop jezírka v největší šířce a délce. POZOR jezírko měříme přes největší hloubku. I v tomto případě platí, že jako rezervu připočteme k šířce i délce 1 m jako rezervu na ukotvení fólie. Tedy 50 cm na každou stranu jezírka.

  • Celková šířka fólie - naměřená největší šířka + 1 metr rezerva
  • Celková dĺžka fólie - naměřená největší délka + 1 metr rezerva

Pokud nemáte k dispozici pásmo, můžete použít šňůru, kterou následně změříte metrem.

 

Uložení jezírkové fólie

U větších jezírek si zajistěte dostatečný počet pomocníků. Váha jezírkové fólie je cca 1,3 kg na 1 m2, např. fólie rozměru 8x8 m váží až 83 kg. Jezírkovou fólii ukládáme na již nataženou geotextilii. Zejména v letních měsících doporučujeme použít černou jezírkovou geotextilii, která “netahá“ oči a uložení fólie tak bude jednodušší. Přečtěte si také náš test jezírkových geotextilií.

PVC fólii pokládáme lesklou stranou dolů. Obvykle ji odmotáme středem jezera a postupně rozbalujeme jednotlivě zabalené vrstvy. Fólii následně po jednotlivých zónách modelujeme. Jelikož jezírka mají nepravidelný tvar, vniknou nám zbytky, které soustředíme do listů. Ty přehneme a snažíme se maskovat. Při modelování je důležité, aby fólie nebyla na žádném místě pověšená a napnutá. Musíme myslet na to, že po napuštění jezírka voda fólii stáhne.


Jezírkovou fólii modelujeme vždy zdola směrem ke břehu jezírka. Dáváme pozor, aby nebyla na žádném místě natažená.
Zvlněnou fólii “schováváme“ do listů. Ty můžeme slepit a zamaskovat kamenivem.

 

Způsoby ukotvení jezírkové fólie

Existuje více způsobů, jak ukotvit jezírkovou fólii o břeh jezírka. Hlavní podstata spočívá v tom, aby nám fólie neklouzala, případně aby nám voda z jezírka kapilárně neodtékala. V naší praxi se nám nejlépe osvědčily 2 techniky ukotvení jezírkové fólie.

1. Ukotvení pomocí dřevěných kůlů a HDPE hadice.

Dřevěné kůly zatlučeme do země po obvodu jezírka. Doporučujeme vzdálenost kůlů na cca 50 cm. HDPE hadice, kterou následně na kůly upevníme, nám bude určovat budoucí maximální hladinu jezírka. Je proto třeba, aby byla hadice v rovině. Rovinu kontrolujte pravidelně již při zatloukání kůlů. Doporučujeme použít kůly z tvrdého dřeva.

Po přeložení geotextilie, jakož i jezírkové fólie přes obvodovou hadici, nám vznikne žlab, který naplníme kamenivem. Žlab bude plnit funkci “zachytávacího kanálu“ a je proto dobré, aby byl co nejširší. Při silnějších srážkách by měl žlab zachytit vodu z okolního terénu jezírka tak, aby netekla do jezírka.

2. Ukotvení pomocí plastového pásu a plastových kůlů

Na ohraničení jezírka se využívají plastové kůly a hraničící plastový pás. Postup je v tomto případě podobný jako s HDPE hadicí. Výhodou je, že plastové kůly časem neshnijí a budou sloužit navěky. Práce s plastovým pásem je jednodušší než s hadicí.

Na uchycení pásu o kůl použijeme nerezové šrouby. 

Příslušenství na zhotovení okraji jezírka najdete také v našem eshopu.

 

Užitečné doplňky při pokládce fólie

Oase Tradux - přechodka na hadice a kabely

Stěnová přechodka je určena na přechod hadice a elektrického kabelu přes zeď fólie.

 

Touch 'n Foam - Landscape - montážní pěna

Ověřený produkt při zhotovování vodopádů či ukládání kameniva v jezírku. Montážní pěna černé barvy vhodná pro spojování kamenů, betonu, dřeva či tkanin v exteréri nebo v jezírku. Použití této pěny v jezírku neškodí rybám ani rostlinám.

 

Na naší stránce najdete vše potřebné na stavbu jezírka (jezírková fólie, technologie od mnoha výrobců, vodní rostliny, ryby importované přímo z Japonska). Kontaktujte nás a využijte naše zkušenosti při budování jezírek. Naceníme Vám vše potřebné na stavbu jezírka a pomůžeme vybrat různé alternativy produktů za garantované nejnižší ceny! Stačí nám napsat na petomar@zahradnejazierka.sk nebo navštivte naši prodejnu v Dolní Stredě při Seredi hned u dálnice R1.

 

Navštivte náš specializovaný jezírkový eshop s dopravou produktů přímo k Vám domů.