Kapková závlaha šetří Váš čas i peníze

Kapková závlaha šetří Váš čas i peníze

Samotná kapková závlaha je obvykle součástí automatického závlahového systému a můžeme ji rozdělit na několik podskupin:
  • Kapková závlaha - používá se k výsadbě. Umísťuje se ke kořenovému základu nebo kmeni, čímž se voda přivádí přímo k rostlině. Přivádějící hadice se může skrýt pod mulčovací kůru nebo pod štěrk.
  • Mikrozávlaha kapkovacím potrubím - jde o šetrné a praktické zavlažování zeleninových nebo květových záhonů, keřových výsadeb a ploch, kde není vhodná celoplošná zálivka výsuvnými postřikovači. Nejrozšířenější je zálivka kapkovacím potrubím, kde jsou kapkovače již vlisované pevně uvnitř potrubí a my si můžeme vybrat vzdálenost, kterou požadujeme dle zavlažovaného místa.
  • Mikrozávlaha - slouží k zalévání skalek, skleníků a květináčů při použití různých typů mikropostřikovačů, kterými můžeme zalévat odkapáváním, mlžením nebo paprskovitě. Uvedená závlaha má své místo i v zahradnických centrech nebo pěstebních školkách či ovocných sadech. Na uvedených místech jde ve většině případů o hlavní a také jediný zdroj distribuce vody k jednotlivým rostlinám.

Automatická závlaha představuje úsporu energie a času. Závlahové systémy pracují plně automaticky, takže zalévání zahrady můžete klidně pustit z hlavy, i když pojedete na delší dobu z domu pryč. Vaše rostlinky a trávník budou vždy optimálně zalité, protože závlahový systém pomocí rozšiřovacích modulů dokáže sám vyhodnotit intenzitu srážek a určit kolik vody je ke každé konkrétní zálivce potřeba.

Kapková závlaha svépomocí?

Častou otázkou od našich zákazníků je, zda se dá kapková závlaha vybudovat svépomocí. Samozřejmě, při dodržení postupných kroků a trochu techniky zručnosti, to možné je.

Než začneme s realizací automatického závlahového systému je nutné:

  • zakreslit všechny plochy, které chceme zavlažovat (např. trávník, stromy, okrasné keře, domácí zahrádka, okrasné květiny...) Doporučujeme, aby na plánku byly zakresleny kvóty a rovněž kde se nacházejí stinná míst
  • zjistit, jakým zdrojem vody se bude zavlažovat (kopaná studna, vrtaná studna, vodovod...), tlak a průtok vody v litrech za minutu
  • při rozvržení závlahového systému na jednotlivé sekce je nutné vycházet z průtoku zdroje vody, na který se můžeme připojit. Součet průtoku vody všech postřikovačů, vodovodních kohoutků, kapkové závlahy atd. nesmí překročit naměřený průtoky vody ze zdroje. Při průtoku vody k rozstřikovačům vznikne ztráta na průtoku, proto doporučujeme odečíst 10 % z průtoku.

Jako příklad můžeme uvést: Při průtoku 100 l/min, musíme počítat se ztrátou 10 % t.j. 10 l. Čili reálný přítok bude 90 l/min. Pro okrasné dřeviny, živé ploty, skleníky a podobné výsadby můžeme použít kapkovou závlahu, která je vedena po povrchu nebo pod mulčovací kůrou. Kapkovací potrubí má v sobě umístěné dírky, např. kapkovací potrubí RB Dripline 2,3 l 33 cm od firmy Rainbird, průtok 2,3 l/hod, s kompenzací tlaku v rozmezí 0,6 - 4 baru. S těmito údaji je také nutné počítat v projektu.

  • Napájecí zdroj - elektromagnetické ventily lze napájet buď z elektrické sítě 240V - elektromagnetický ventil s napájením 24V nebo z baterií - elektromagnetický ventil s napájením 9V


Způsob zapojení závlahového systému:

Zdroj vody - studna nebo veřejný vodovod (v tomto případě bod 1 vynecháme)

  1. Čerpadlo - před koupí čerpadla je nutné vědět, zda je možné zapojit čerpadlo do sítě na 240V nebo 400V. Čerpadlo musí mít vyšší průtok vody než je požadováno, protože dochází ke ztrátám v potrubí. V opačném případě nám automatická závlaha nebude pracovat správně.
  2. Filter na zachycování drobných nečistot (nejčastěji písek, který může vážně poškodit celý zavlažovací systém - poškození elektromagnetických ventilů, ucpání rozstřikovačů, atd.)
  3. Vypouštěcí ventil pro zazimování - neocenitelný pomocník na vypuštění vody ze systému.
  4. Při vysokém tlaku - nad 3 bary je vhodné do systému nainstalovat tlakový ventil
  5. Řídící jednotka, která ovládá elektromagnetické ventily, snímače /déšť, mráz, vítr, průtok/. Řídící jednotku je vhodné umístit na místo, kde na ni nebude pršet.
  6. Elektromagnetický ventil. Elektromagnetické ventily se instalují do speciální plastové šachty. Velikost šachty závisí na počtu ventilů.
  7. Soustava hadic, která přivádí vodu do jednotlivých sekcí rozstřikovačů
  8. Rozstřikovače
  9. Drenážní ventil - umísťuje se v každé závlahové sekci na nejnižší bod pro odvod zbylé vody po ukončení zavlažování

Jednodušší způsob zapojení automatického zavlažování

V případě, že chceme automaticky zavlažovat menší plochy, můžeme použít programovatelné jednotky, které se namontují přímo na zahradní ventil ¾ nebo ½ a jsou napájeny baterií. Tyto jednotky se dají zakoupit od jednoduchých, které se dají naprogramovat manuálně, až po digitální s dešťovým senzorem, které se dají naprogramovat na určité časové období, nebo mají předprogramované automatické závlahové programy.

Kapkovací hadice

Na trhu je několik typů. Ve zkratce je můžeme rozdělit na předpřipravené k okamžitému použití - děrované v určitých rozestupech - spon (hadice je děrovaná v přesných rozestupech, standardně 33 cm a 50 cm, jsou dostupné i jiné rozměry rozestupů) nebo hadice plné, které je nutné děrovačkou propíchnout a udělat vývod, přesně kde potřebujeme. Předpřipravené kapkovací hadice jsou vhodné do ovocných sadů nebo pro okrasné stromky, zeleninu, do skleníků. Hadice plné - vývod se musí manuálně připravit nástrojem na děrování hadic + je nutné dokoupit příslušenství - kapkovače, rozdělovače přes které je možné hadičkami s menším průměrem napojit mikropostřikovače, rosiče a jiné příslušenství.

Dále můžeme rozdělit kapkovací hadice s kompenzací tlaku a bez kompenzace tlaku. Hadice s kompenzací tlaku zajišťuje konzistentní průtok po celé délce závlahové linky a tím vysokou rovnoměrnost závlahové dávky bez ohledu na sklon terénu. U hadice bez kompenzace tlaku může dojít k postupnému poklesu tlaku v hadici ve větší vzdálenosti od místa napojení. Doporučená délka hadice - aby se předešlo velkému poklesu tlaku - je 60 m. Rovněž se doporučuje udělat okruh - čili zapojit konec hadice do místa, odkud je napájena ke zdroji vody.

Kapkovací hadici si můžete pomocí kapkovačů upravit sami, případně zakoupit hadici už děrovanou. Nejvíce používané jsou hadice s rozestupem kapkovačů 33 cm a 50 cm.

Potrubí LDPE - Low-density polyethylene (LDPE) z polyethylenu s nízkou hustotou jsou určeny pro dopravu kapalin do 30 °C. Vhodná na zavlažování, pro rozvody zavlažovacích systémů.

Potrubí HDPE - High-density polyethylene (HDPE) z polyetylenu s vysokou hustotou jsou určeny pro dopravu kapalin. Vhodná na zavlažování, pro rozvody zavlažovacích systémů.

Hlavní výhody LDPE a HDPE potrubí:

  • nízká hmotnost ve srovnání s ocelovými potrubími
  • jednoduchá manipulace a nízkonákladová pokládka (vyplývající z nízké hmotnosti a ohebnosti materiálu)
  • netoxicita materiálu
  • vynikající odolnost vůči fenoménu vodního kladiva - nárazů v potrubí při uzavření průtoku
  • imunita proti korozi a z toho vyplývající ekonomické úspory na protikorozní ochranu
  • nižší koeficient absolutní drsnosti potrubí a eliminování zarůstání (inkrustace) potrubí, typického fenoménu u ocelových potrubí
  • vysoká životnost trubek

Polyethylen (PE) patří mezi nejstarší polymery, používané pro výrobu potrubí (od padesátých let). Postupy jeho výroby se časem měnily a s nimi došlo i k postupnému zdokonalování materiálu.

Vstupte do našeho internetového obchodu, kde najdete vše potřebné na realizaci kapkové závlahy či automatického závlahového systému