Kapková závlaha - zapojení

Kapková závlaha - zapojení

Zdroj vody

Na kapkovou závlahu je možné použít různé zdroje vody - veřejný vodovod, vlastní studna, nádrž s dešťovou vodou. Základním prvkem k použití různých zdrojů vody je kvalitní filtrace, která přefiltruje všechny drobné nečistoty - částečky zachycené ve vodovodním potrubí, jemný písek atd. Dokáže zabránit znečištění kapkovačů, které se po zanesení nedají propláchnout a je nutné je vyměnit za nové. V případě použití kapkovací hadice je nutné vyměnit nefunkční část, v nejhorším případě celou hadici, což je z ekonomického hlediska neefektivní.

  • Veřejný vodovod - stálý zdroj vody. Při použití vodovodu na kapkovou závlahu je nutné nainstalovat filtraci a redukci tlaku, jelikož optimální tlak v kapkovací hadici je 1,1 - 2 bar. Z ekonomického hlediska jde o komfortní, avšak dražší řešení zavlažování. Lze jej využít všude tam, kde není k dispozici vlastní studna.
  • Vlastní studna - nejpoužívanější způsob napájení kapkové závlahy. U tohoto typu je potřebné čerpadlo (samonasávací případně hlubinné), které nám vodu dopraví do kvapkovacího potrubí. Čerpadlo na vodu je vždy závislé na konkrétním typu studny (kopaná, vrtaná, ražená). V našem krátkém článku - Sedm otázek předtím, než se rozhodnete koupit samonasávací čerpadlo - se dočtete na co si dát pozor a jak postupovat s výběrem čerpadla.
  • Nádrž s dešťovou vodou - nejekonomičtější způsob napájení kapkové závlahy. Pro tento účel je možné použít ICB kontejnery 1 m3. Nádrž je nutné umístit na podstavec o výšce minimálně 0,5 m nad úroveň terénu, aby se zvýšil tlak. Z dlouhodobého hlediska může nastat problém s dodávkou vody do nádrží - pokud neprší. V takovém případě je nutné do nádrží dopouštět vodu za pomoci čerpadla, čímž se snižuje ekonomická výhodnost. Jelikož dešťová voda zachycuje částečky prachu a jiných drobných nečistot, musíme častěji dělat údržbu filtrace a čistit filtrační vložku.

Popis produktů: 1. Ovládací sestava 1a: nízkoprůtokový ventil 2b: filtr s tlakovou kompenzací 2. Adaptér easy fit 3. Kapkovač XB 4. BF-3 T-kus pro spaghetti potrubí 5. Montážní nářadí: XM-Tool 6. Bodec TS-025 pro 6 mm spaghetti 7. DT-025-1000 spaghetti potrubí 8. XB potrubí bez kapkovačů 9. Zajišťovací bodec pro potrubí 16 mm 10. Koleno ke kapkovacímu potrubí 11. Difuzér na 6 mm spaghetti potrubí 12. Modul s kompenzací tlaku PC 13. Adaptér s nástavcem Polyflex 14. Samonapájecí konektor: SP8-025 15. Tryska SQ 16. Mikrorozprašovač Xeri-Pop 17. Mikrorozprašovač XS-360TS-SPYK 18. Zavzdušňovací ventil 19. Ventilová šachta 20. Kapkovací potrubí 21. Nůžky na potrubí: T135SS 22. Multikapkovač EMT-6XERI 23. Adaptér pro trysku SQ 24. T-kus pro kapkovací potrubí 25. Uzávěr 700-CF-22 pro 13-16 mm 26. BF zátka ke kapkovacímu potrubí 27. BF-1 Spojka pro spaghetti potrubí 28. Koleno BF-2 pro spaghetti potrubí 29. Rozprašovač XS-090, XS-180, XS-360 30. Mikrorozprašovač SXB-180, SXB-360 31. Mikrorozprašovač Jet Spike 33. Sestava s bodcem PFR/RS


Filtrace

Jak jsem již zmínil, filtrace je velmi důležitá součást kapkové závlahy. Na filtraci vody do systému se používají sítkové nebo diskové filtrační vložky. Doporučená filtrační schopnost je 120 mikronů. Standardní filtrace používané jako předfiltry pro samonasávací čerpadla nebo jako filtry pro hlubinná čerpadla mají čistící schopnost 80 mikronů. Velikost filtrace volíme podle průtoku vody, který budeme potřebovat na napojení kapkové závlahy.

Přívodní hadice

Od zdroje vody po místo napojení kapkové hadice se používá přívodní hadice. Standardně se využívají HDPE nebo LDPE hadice o rozměru 20, 25 nebo 32 mm. Větší průměr hadice není vhodný, protože průtok vody v kapkovací hadici je velmi malý.

Připojení na kapkovací hadici

Pro připojení kapkovací hadice se používá přechodka na LDPE nebo HDPE hadice se závitem. Velikost průchodky volíme podle velikosti použité hadice. Přechodky e standardně používají na 1/2" nebo 3/4" vnější závit, na který je možné našroubovat přechodku s 3/4" vnitřním závitem a vývodem na 16 mm kapkovací hadici

Kapkovací hadice

Jako kapkovací hadice se používá LDPE hadice o průměru 16 mm s kapkovači nebo bez kapkovačů. Pro více informací si můžete přečíst článek (link kapkovací hadice)

Plastové fitinky

Abychom rozdělili kapkovací hadici do více linií, používáme t-kusy, spojky, kolínka. Na trhu jsou dostupné od jednoduchých plastových nasouvacích až po kvalitní šroubovací. Na ukončení každé linie kapkovacího potrubí se používají ukončovací zátky nebo kroužky.

Náčrt jednotlivých komponentov pripojiteľných ku kvapkovej závlahe: