Příprava jezírka na zimu

Příprava jezírka na zimu

Před přípravou jezírka na zimní měsíce se ujistěte, že jste provedli základní kroky podzimní údržby:

  • odstranili jste řasy a odumřelé zbytky rostlin
  • pomocí vysavače jste odsáli bahno a kal ze dna jezírka
  • přikryli jste jezírko síťkou
  • podpořily jste imunitu ryb kvalitním krmivem a vitamíny
  • aplikovali zimní/podzimní bakterie


Zanedbání údržby ohrožuje zdraví ryb, což má za následek jejich úhyn, v lepším případě značné oslabení imunity. V průběhu zimy dochází v jezírku k různým hnilobným procesům, které vznikají rozkladem organického odpadu. Proto je nezbytné, aby při zamrznutí jezírka zůstal na hladině otvor. Přes tento otvor jedovaté plyny uniknou a nedojde tak k udušení ryb. Zároveň se přes otvor voda okysličuje, díky čemuž mohou ryby dýchat.

\"\\"ohrev\"

Otvor však nikdy nesekejte přímo do ledu! Otřesy mohou vážně poškodit zdraví ryb a také je vysoce pravděpodobné, že se poškodí hydroizolace jezírka (fólie). Na uchování otvoru v ledu slouží polystyrenové plováky např. Ice preventer (do -5 °C), plovák s čerpadlem Icefree 4 Seasons (až do -20 °C) nebo ohřívače Icefree Thermo 220, Icefree Thermo 300. Tyto plováky Vám zajistí otvor v ledu, což zajistí přežití osádky ryb. K zařízení Ice preventer doporučujeme použít okysličovač.


Ryby

Když teplota vody klesne pod 10 stupňů, metabolismus ryb se zpomalí a trávicí systém přestává pracovat, tehdy může krmivo začít v rybě kvasit a může způsobit její úhyn. Jesetera a veslonosa je třeba krmit i při nižších teplotách, pokud jsou v jednom jezírku s KOI kapry, ryby nepřikrmujte. V zimním období se ryby zdržují na dně jezírka, kde je voda teplejší. Pro bezpečné přezimování KOI kaprů a jeseterů je třeba, aby jezírko mělo hloubku alespoň 120 cm ideálně 1,4 m a rozměr nejhlubší části minimálně 1x1 m. Dejte také pozor, abyste v jezírku neměli příliš mnoho ryb, aby nedošlo k deficitu kyslíku. Zaměřte se na kvalitu ryb, ne kvantitu.

 

Rostliny

Po podzimní údržbě rostliny nevyžadují zvláštní pozornost. Lekníny dejte do nezamrzající hloubky. Rostliny jako pálka, různé trávy či sítina můžete před zimou ostříhat. Rostliny stříhejte pár centimetrů nad hladinou.


Technologie

Při teplotě vody pod 10 °C se značně omezí biologická aktivita. Můžete tedy z jezírka vyndat technologii. Filtr před uschováním řádně vyčistěte a uskladněte v nemrznoucích prostorách, protože mráz jej může poškodit stejně jako i UV lampu a čerpadlo. UV lampu rozeberte a skleněnou baňku očistěte od vodního kamene. Tato část UV lampy je velmi citlivá, dávejte proto pozor, abyste ji nerozbili. U čerpadla postupujte podle instrukcí výrobce. Některá čerpadla jako např. OASE Aquamax můžeme ponechat ve vodě. Všechna čerpadla je však nutné před zimou nebo na jaře zbavit vodního kamene namočením do octa nebo přípravku k tomu určenému na 24 hodin. Svou pozornost vyžaduje i skimmer. Plovoucí skimmer schovejte z vodní hladiny, ze statických schovejte vrchní část, aby ji nezdeformoval led. Pokud máte okysličovač, lze jej použít jako doplněk k plováku Icefree nebo jinému zařízení zabraňujícímu zamrznutí. S prvním sněhem odstraňte síť, kterou jste upevnili nad jezírko. Při zamrznutí do ledu by se mohla poškodit.


Zimní bakterie

Pro dosažení lepší kvality vody v podzimních a zimních měsících se používají zimní bakterie. Jejich jedinečnost spočívá v tom, že dokážou působit i při nízkých teplotách vody či dokonce bez přítomnosti slunečního světla (pod ledem). Bakterie svou činností pomáhají urychlovat rozklad organické hmoty (listí, zbytky rostlin) a sedimentů. Bakterie navíc pomáhají udržovat zdravý imunitní systém vašich ryb.

Přehled produktů potřebných k zazimování najdete ZDE...