Srovnání jezírkových vysavačů

Srovnání jezírkových vysavačů

To výrazně šetří nejen prostředky na nově připouštěnou vodu, ale i čas strávený údržbou. Kompletní obměna vody není také dobrá pro biologii samotného jezírka. Voda v jezírku je průběžně čištěná filtrací, jakož i činností vodních rostlin. U nově napuštěné vody je třeba, aby byla před násadou ryb okysličená (voda ze studny či vodovodu je neokysličená) a zbavená nitritu či nitrátů. Nutností je proto aplikace startovacích bakterií. Také pro tyto důvody doporučujeme vodu raději průběžně vysávat než kompletně měnit celý objem jezírka.
Na trhu je dostupných několik typů jezírkových vysavačů. Často se nám stává, že zákazník po koupi jezírkového vysavače zjistí, že model, který si zvolil, není pro jeho jezírko vhodný. V našem srovnání jsme se podívali na nejpoužívanější typy určené pro malá až středně velká jezírka 1 – 25 m3. Porovnali jsme základní atributy, podle kterých je vhodné vybrat vysavač i pro Vaše jezírko. Modelům pro vysávání biobazénů a koupacích jezer se budeme věnovat v dalším článku.

Spotřeba a délka přívodního kabelu
Elektrická spotřeba vybraných jezírkových vysavačů začíná na 1400 W, protože jezírko nevysáváme denně a při rozhodování spotřeba nehraje velkou roli. Vysavače zapojujeme do klasické elektrické zásuvky 220 - 240V/50Hz. Přívodní kabel je u všech porovnávaných typů 4 m, u větších jezírek se tak neobejdeme bez prodlužovačky.

Váha a manipulace
Během vysávání je nutné jezírkový vysavač několikrát přemístit. Váha vysavačů se pohybuje v rozmezí 9 až 13 kg. Lépe vybavené typy mají proto kolečka, která velmi usnadňují manipulaci. Pro lepší efekt vysávání a odtoku znečištěné vody doporučujeme vysavač umístit na podstavec. Z bezpečnostního hlediska výrobci doporučují vysavač umístit 2 m od břehu.

Sací hloubka a maximální průtok
Tento atribut je při výběru vysavače velmi důležitý. Sací hloubku nelze oklamat, a proto musíme přesně znát rozměry jezírka. Je třeba vědět, že čím z větší hloubky vysavač táhne, tím se snižuje jeho výkon. Výrobci však rádi uvádějí u sací hloubky co největší číslo, např. pokud má vysavač uvedenou sací hloubku 2 m, ideálně pracuje v hloubce cca v 1,5 m, nikdy neberte v úvahu krajní hodnotu. Doporučení výrobce je třeba brát s rezervou a nekupovat jezírkový vysavač, který má sací hloubku uvedenou na hraniční hodnotě.

Délka sací a výtokové hadice
Delší hadice je výhodou při vysávání jezírka. Vysavač tak nebude nutné často přesouvat z místa na místo. Důležité je si také před koupí vysavače uvědomit, kam budete při vysávání odvádět špinavou vodu z jezírka. U vysavačů Pondovac je možnost dokoupení prodlužovací vypouštěcí hadice.


Díky kolečkům, které jsou standardem u dražších modelech, je manipulace s vysavačem velmi snadná a zvládne ji každý.. Délka sací a odtokové hadice je velmi důležitá, abyste se nemuseli během vysávání často přemisťovat.

 

Počet komor
Základní typy jezírkových vysavačů určených pro menší jezírka mají obvykle 1 nebo 2 komory. Od počtu komor se odvíjí, jak rychle se dá s vysavačem pracovat. Jednokomorový vysavač se při sání naplní, voda z něj gravitačně odteče a až poté začne znovu sát. Dvoukomorový systém pracuje neustále. Jedna komora se naplňuje a mezitím se druhá vyprazdňuje. Na vysávání tedy potřebujete o polovinu méně času. Profi jezírkové vysavače mají sice pouze jednu komoru, ale obsahují kalové čerpadlo, které při nasávání zároveň špinavou vodu odvádí z vysavače ven. Není třeba proto čekat, než voda gravitačně odteče, ale je tlačená čerpadlem.

Příslušenství
Pod tímto pojmem rozumíme zejména nástavce na vysávání, kapsy, které lze použít pro suché vysávání, kapsy na odfiltrování řas či nasávací trubice. V počtu doplňků jednoznačně vede vysavač Pondovac 4. Díky velkému množství nástavců jej můžeme využít nejen při údržbě jezírka, ale například i při vysávání bazénu či vířivky. U Pondomatic chybí velmi důležitá věc, jakou je průhledná sací trubice. Ta dokáže velmi pomoci při vysávání. Při jejím použití dokážeme posoudit, zda vysavač bere z jezírka nečistoty nebo jen čistou vodu.

 

Porovnání nejprodávanějších modelů jezírkových vysavačů

 
Model

Pondomatic

Jezíerkový vysavač 3v1

Pondovac Classic 

Pondovac 3

Pondovac 4

Spotřeba  1400W 1400W 1400W 1600W 1700W
Délka přívodního kabelu 4m 4m 4m 4m 4m
Váha 9kg 6kg 9,5kg 12,6kg 13,1kg
Sací hloubka (deklarovaná výrobcem) 2m 2m 2m 2,1m 2,4m
Max Průtok 3000 l/h 3000 l/h 3000 l/h 4000 l/h 5000 l/h
Délka sací hadice 4m 4m 4m 4m 5m
Délka výtokové hadice 2m 1,5 2m 2,5m 2,5m
Počet komor 1 1 1 2 2
Příslušenství: 1. 3 druhy sacích nástavců, plastové nasávací trubice 2. 1 x papírový filtrační sáček, 1 x filtrační sáček na zachytávání nečistot, 1 x filtrační houbička na motor, 1 x štěrbinový nástavec, 1 x nastavitelný nástavec na řasy 2 - 10 mm, 1 x univerzální nástavec 3. 4 druhy nástavců, sáček na suché vysávání, kapsa na separaci nečistot, plastové nasávací trubice, 1 ks průsvitné nasávací trubice 4. 4 druhy sacích nástavců, kapsa na separaci nečistot, plastové nasávací trubice, 1 ks průsvitné nasávací trubice 5. 5 druhů sacích nástavců, kapsa na separaci nečistot, kovová nasávací trubice, 1 ks průsvitné sací trubice
Naše doporučení 1. Pondomatic od Pontecu doporučujeme použít na menší jezírka do velikosti cca 5 m3 s max. hloubkou do 1,5 m 2. Velmi dobrá volba pro menší jezírka. Vysavač má větší nádobu než např. Pondomatic, tím pádem je práce s ním rychlejší. Kolečka usnadní přesun vysavače 3. Pondovac Classic nabízí na rozdíl od Pondomatic širší množství doplňků pro usnadnění vysávání jezírka. Tento vysavač doporučujeme použít na jezírka do velikosti cca 5 m3 4. Pondovac 3 od Oase je ověřenou klasikou. Doporučujeme ho použít na středně velká jezírka s hloubkou do 1,8 m. Díky 2 komorám pracuje nepřetržitě. Pondovac 3 doporučujeme na jezírka cca do 20 m3. Prodloužená záruka 2+1 rok 5. Nejvýkonnější dvoukomorový jezírkový vysavač na trhu. Pondovac 4 se hodí na jezírka cca do 25 m3 s hloubkou do 2 m. Prodloužená záruka 2+1 rok. Přečtěte si naši recenzi na Pondovac 4
 

koupit v našem eshopu

koupit v našem eshopu

koupit v našem eshopu  

koupit v našem eshopu     

koupit v našem eshopu

Garancia najnižšej ceny na trhu - Ceny jazierkových vysávačom udržujeme na trvale najnižších cenách. Ak nájdete na slovenskom internete eshop, ktorý bude mať lacnejšie výrobky OASE a PONTEC ako my, rozdiel cien Vám dorovnáme a ako BONUS od nás dostanete zľavu 3% na cenu lacnejšieho eshopu. Čiže Vám ponúkame výrobky OASE a PONTEC o 3% lacnejšie, ako ktorýkoľvek eshop na slovenskom internete! Pri objednávke vpíšte web adresu lacnejšieho eshopu do poznámky.

 

Proč zakoupit jezírkový vysavač u nás?

  • Poradíme Vám nejvhodnější typ vysavače pro Vaše jezírko
  • Produkt přímo od výrobce
  • Možnost osobního odběru v jezírkovém Centre Petomar
  • Dlouholeté zkušenosti s jeho prodejem
  • Vysavače máme vždy skladem
  • Nabídka náhradních dílů na vysavače značek Oase a Pontec
  • Možnost nákupu online na splátky přes společnost Quatro
  • Bezproblémové reklamace (od nás jde produkt přímo do servisu výrobce, bez žádného prostředníka)
  • Možnost dokoupení přípravku BKF, který znásobí účinek vysávání
  • Vysavač Pondovac 4 je možné na vyzkoušení půjčit
  • K vysavačem Pondovac 3 a 4 dostanete automaticky prodlouženou záruku 2 + 1 rok