Testovali jsme: Není geotextilie jako geotextilie

Testovali jsme: Není geotextilie jako geotextilie

Je třeba si uvědomit, že je to velmi důležitý komponent při stavbě jezírka nebo biobazénu. Vždyť jen u jezírka s objemem 10 m3 pracujeme s hmotností vody 10 tun, při takové váze vody je vaším nepřítelem i drobný ostrý kamínek, který může při špatně zvolené geotextilii napáchat velké škody.

Připravili jsme pro vás malého průvodce geotextiliemi, protože víme, že se zákazníci mezi různými geotextiliemi hůře orientují, nemluvě o tom, že množství prodejců neoznačuje geotextilie pořádně a zákazník kupuje zajíce v pytli.

V našem testu jsme se zaměřili na jezírkové geotextilie:

  • A 300g/ m² (bílá)
  • A 300/ m² (černá)
  • MB 300g/ m² (recyklát šedá)

Na každou z textilií jsme se pozorně podívali a porovnali parametry, které jsou důležité při stavbě jezírka.

Průhlednost (struktura)

Biela jazierková geotextília    čierna jazierková geotextília  šedá jazierková textília

Hodnocení průhlednosti:

 A 300g/ m² (bílá)
 A 300/ m² (černá)
  300g/ m² (recyklát šedá)

 

Zatížení geotextilie tahem

Zatížení tahem jsme testovali jednoduchou metodou rukama. Zkoušeli jsme geotextilii roztrhnout, což se nám podařilo u MB šedé (recyklát) geotextilie. A300 bílou a A300 černou se nám nepodařilo roztrhnout.

Hodnocení zatížení tahem:

 A 300g/ m² (bílá)
 A 300/ m² (černá)
  300g/ m² (recyklát šedá)


Práce s geotextilií a balení

Pokládka geotextilie se provádí převážně ve slunečných dnech. Bílá barva ve spojení se slunečním zářením působí na oči velmi rušivě. Pokud se pohybujete delší dobu v prostředí, kde je natažené větší množství bílých geotextilií bez slunečních brýlí, může dojít k podráždění očí.

Na slunci se nejlépe pracovalo s černou a šedou geotextilií, bílé geotextilie enormně "tahaly oči". Všechny testované geotextilie byly balené do rolky o šířce 2 m. A300 bílá a A300 černá byly namotané na papírové roli, což usnadňovalo manipulaci s rolí. Jelikož šedá byla bez rolky, lámala se při manipulaci ve středu, tím byla manipulace ztížena. Jelikož 300g/m² (recyklát šedá) propadla v testu tahem, při natahování větších kusů se v rukou trhala.

Hodnocení zpracovatelnosti:

 A 300g/ m² (bílá)

 A 300/ m² (černá)

  300g/ m² (recyklát šedá)

 

Svařitelnost teplovzdušně

Svařitelnost geotextilií jsme testovali horkovzdušnou pistolí Leister, která má možnost elektronického nastavení teploty. Bílá A 300g/m² (bílá) je svařitelná při teplotě 150 °C, svařuje se velmi dobře bez přepálení. A 300g/m² (černá) je svařitelná při teplotě 230 °C, svařuje se dobře s drobnými přepáleními. 300g/m² (recyklát šedá) prakticky není svařitelná, zkoušeli jsme to při teplotě 180 °C, kdy se tvořila velká přepálení, jakmile jsme teplotu snížili, geotextilie se nespojila. Test byl prováděný při venkovní teplotě 28 °C ve stínu.

 

 

Hodnocení svařitelnosti:

  A 300g/ m² (bílá)

   A 300/ m² (černá)

  300g/ m² (recyklát šedá)

 

Cena

Cenu jsme porovnávali podle doporučených prodejních cen výrobců.

 A 300g/ m² (bílá) Najvyššia cena

 A 300/ m²(černá) Stredná cena

  300g/ m² (recyklát šedá) Najnižšia cena

 

Celkové hodnocení:

A 300g/ m² (černá)         
A 300/ m² (bílá)             
300g/ m² (recyklát šedá) 

 

Víťěz testu

A 300/ m² (černá)