Typy jezírkových čerpadel

Typy jezírkových čerpadel

Na trhu jako i v našem internetovém obchodě najdete v sekci jezírkových čerpadel na výběr z více než 150 položek. Výběr vhodného čerpadla není pro jezírkového začátečníka snadným úkolem. V našem e-shopu jsme zařadili čerpadla do přehledných skupin podle způsobu jejich použití. Více se o těchto skupinách dozvíte v tomto článku. Při výběru je třeba v první řadě ujasnit, jaký má být v jezírku úkol čerpadla. Zda nám bude sloužit pouze k oběhu vody do filtrace nebo má zároveň vytvářet i určitý efekt. U čerpadel je třeba si všímat i parametrů jako spotřeba, výtlak, způsob zapojení, možnost regulace průtoku apod. Samozřejmě Vám rádi s výběrem vhodného čerpadla pomůžeme.

Filtračné jazierkové čerpadlá

Filtrační čerpadla jsou nejpoužívanější skupinou jezírkových čerpadel. Jejich hlavním úkolem je oběh vody v jezírku přes UV lampu až do filtru. Filtrační čerpadla můžete využít i u potůčků a menších vodopádů. Filtrační čerpadla sají vodu svým pláštěm, proto je dobré sledovat parametr, jak velké nečistoty dokáže čerpadlo sát a “dopravit“ do filtru. Filtrační čerpadla můžeme rozdělit na několik podkategorií:

Čerpadla s výstupem na skimmer - čerpadla s duálním sáním používáme v případech napojení skimmeru či sacího koše. Tyto dva doplňky jsou důležitou částí filtrace.

Jezírková čerpadla na suché zapojení - ají se zapojit “na sucho“, což znamená, že nemusí být v jezírku, ale dají se umístit např. do suché šachty. Takové zapojení využíváme zejména v koupacích jezírkách pro lepší bezpečnost. Suché zapojení umožňuje většina kvalitních filtračních čerpadel. Tento parametr doporučujeme prověřit s odborným prodejcem, aby se při nesprávném zapojení nepoškodilo.

Čerpadla na gravitační zapojení - energeticky velmi úsporná čerpadla. Své uplatnění mají při gravitačním zapojení filtrace u biobazénů či KOI jezírkách.

jazierkove cerpadla prehlad druhov

Při koupi čerpadla na skimmer dbejte na to, aby byl výstup regulovatelný. U koupacích jezírek doporučujeme zapojit čerpadlo do šachty "na sucho". Novinkou 2016 je čerpadlo AquaMax Eco Titanium 50 000 určené na gravitační zapojení.

Jezírkové čerpadlo s fontánou

Čerpadla s fontánou slouží k vytvoření vodního efektu a pohybu vody v jezírku. Tato čerpadla se skládají z motorové části a z trysky, která je umístěná na vrchní části čerpadla. Fontánová čerpadla musí být umístěná v jezírku. Motorická část nasává svým pláštěm vodu z jezírka a ta proudí přes prodlužovací část až do trysky, která vytvoří požadovaný efekt. Tryska musí být vždy umístěná nad vodní hladinou. Jednotlivé trysky se dají snadno vyměňovat.

Čerpadla pro vodopády a fontány

Vysoce výkonná čerpadla, které se vyznačují vysokou dopravní výškou. Tato jezírková čerpadla se využívají zejména u exteriérových fontán a vodopádů. Oproti filtračním čerpadlům však mají vyšší spotřebu, protože vodu dokáží vytlačit do větší výšky. Na vybrané typy těchto čerpadel např. (Aquarius Universal Premium) lze nainstalovat trysku přímo na výtlak čerpadla.

fontánkové čerpadlá do jazierka

Vulkán, zvon, paprsky a kalich jsou nejčastější vodní efekty u menších jezírkových fontánových čerpadel.

Čerpadla pro sochy a interiérové fontány

Průtokově nejmenší čerpadla. Jejich využití je ve vodních atrakcích, jako jsou zahradní fontány (např. sochy), nerezové fontány, bytové fontány a jiné vodní prvky. Jejich průtok je v rozmezí 100 až 1000 l/h. Protože čerpadla nedokáží nasát větší nečistoty, používejte je proto pouze v čisté vodě. V jezírkách by se zanesly prakticky okamžitě. Vybrané druhy těchto čerpadel mají zabudované i osvětlení.

Solární jezírková čerpadla

Jezírková solární čerpadla se dostávají čím dál více do pozornosti zákazníků. Vývoj těchto čerpadel je poměrně krátký a na trhu najdeme jen několik výrobců, kteří se mu věnují. Solární čerpadla čerpají energii potřebnou na chod ze solárního panelu, připadne z baterie, kterou solární panel nabíjí. Solární čerpadla však momentálně nemají takový výkon jako “klasická“ čerpadla. Nelze je proto napojit na výkonnou filtraci. Tento typ čerpadel je často využívaný zejména na chatách či zahradách, kde není možnost napojení na el. energii.

solárne čerpadlá do jazierka

Solární čerpadla rozdělujeme na fontánová a průtoková, která se dají použít i na menší potůček. Na to, aby solární čerpadla fungovala i při nedostatku slunečního záření, je třeba dokoupit baterii. 

Trubkové čerpadla

Jsou určená na pohyb velkého množství vody při použití malého množství energie. Hodí se proto především na velká jezírka. Mohou se použít u gravitačního zapojení filtrace nebo na potoky. Výtlačná síla těchto čerpadel je však malá.

Co sledovat při výběru čerpadla

  • Typ čerpadla vzhledem k jeho použití
  • Průtok - silný průtok neznamená čistou vodu v jezírku. Sílu průtoku třeba dimenzovat s ohledem na celkovou kubaturu, ale také na ostatní komponenty jako je filtr, UV lampa, skimmer...
  • Spotřeba-jezírkové čerpadlo by mělo být puštěné 24/7. Třeba si proto všímat i tohoto parametru.
  • Dostupnost náhradních dílů -- Vzhledem ke znečištění jezírka se nejrychleji opotřebí rotor čerpadla. Ptejte se proto prodejce, zda je možné jej zakoupit jako náhradní díl. Některé čínské značky - např. Jebat - náhradní rotory k dispozici nemají.
  • Dostupnost servisu - ptejte se prodejců na záruku a možnosti pozáručních oprav. Vybírejte prodejny se servisem, ne levné e-shopy, u nichž zákaznická podpora končí zúčtováním Vaší platby.

 

Prohlédněte si nabídku jezírkových čerpadel v našem internetovém obchodě

V našem internetovém obchodě najdete kvalitní čerpadla od osvědčených výrobců. V případě potřeby Vám rádi pomůžeme s výběrem. Ozvěte se nám mailem, telefonicky nebo ideálně navštivte naše Jezírkové Centrum.