Jak si vypěstovat vlastní sazenice?

Jak si vypěstovat vlastní sazenice?

S přicházejícím trendem, ať už zdravějšího způsobu života nebo neustále se zhoršujícím vývojem klimatu a životního prostředí, se stále více lidí nutí zamýšlet, jak jisté rutiny běžného života dělat jinak, ekologičtější a prospěšnější nejen pro planetu, ale zejména s ohledem na sebe a své zdraví .

Předpěstování vlastních klíčků zeleninu  přináší s sebou jistotu zdravých a výživných budoucích plodin. Předpěstování znamená i nemít pochybnosti o původu, složení či způsobu pěstování plodin, které konzumujete vy či Vaši blízký.

Tentokrát jsme se proto rozhodli přinést praktický návod zejména pro začátečníky, kteří chtějí objevit potěšení z vlastnoručně vypěstovaných rajčat či paprik, pro všechny ty, kteří už nechtějí utrácet spoustu peněz za BIO plodiny ale i ty, kteří se rozhodli jednoduše zdravěji a ekologičtěji.

  1. KDY začít se zasazením prvního semínka?

Začátek výsadby záleží na klimatické oblasti pro daný region. Konkrétní informace bývají téměř vždy uvedeny na obalu semínek. Obecně lze však říci, že platí pravidlo 6 až 8 týdnů před posledními možnými mrazy pro dané podnebné pásmo, ideální tedy v průběhu února, případně v první polovině března.

   2.V ČEM A KDE se bude těmto sazenicím nejvíce dařit?
 

Platí heslo: Kreativitě se meze nekladou! Využít a recyklovat můžete nespočet nepotřebného plastu, který vzniká téměř v každé domácnosti. Nejčastěji, se využívají nesmrtelné kelímky od jogurtů, zda másla nebo ti odvážnější budou umět zužitkovat na vícero způsobů i PET láhev. Pokud však tyto možnosti nemáte, je možné si zakoupit speciální kartonové nebo plastové kontejnery, které také umíte využívat  několik let. Důležité je však myslet na to, aby jakákoli nádoba, do které půjdete sázet byla alespoň 5-8 cm hluboká a aby měla předem udělané dírky na odtékání přebytečné vody. Nezapomínejte ani na dostatek světla a jejich pravidelné otáčení, v případě, že přísun slunce je jen z jedné strany. Udržujte pokojovou teplotu.

 

   3. JAKOU půdu potřebují semínka sazenic?

V tomto kroku mnoho zahrádkářů dělá největší chybu. Ovšem faktor správně zvolené půdy, respektive výsevního substrátu je velmi důležitý. Už zde výrazným způsobem dokážete ovlivnit jak kvalitu, tak i množství úrody, kterou na konci sklidíte. V žádném případě nepoužívejte zeminu z pokojových rostlin nebo ze zahrady. Pro správné zakořenění a životaschopnost sazenic je nutné aplikovat výsevní substrát určený, v našem případě, pro zeleninu. V nabídce bývá standardně základní nebo profesionální směs výsevních substrátů v různých velikostech balení. Pro urychlení klíčení a dosažení maximální kvality doporučujeme zvolit PROFI třídu výsevních substrátů značky Florcom.  

   4. JAKÝM způsobem zasadit?

Nejpřesnější postup jak semínko správně vysadit Vám jistě napoví balení. Některé stačí vysadit na povrch zeminy, jiné se doporučují jemně zatlačit pod povrch. Abyste předešli situaci, kdy Vám některé semínko nevzejde, nebojte se dát do jednoho kelímku i 2-3 semínka. Vzejde-li všechny sazenice, jednoduše zbylé buď přesadíte do nového kelímku/kontejneru nebo je vytrhnete a necháte jen tu nejpevnější a nejkrásnější.

 
    5.  JAK správně pečovat o přísady, aby se jim dařilo? 
 

Vlhko, vlhko, vlhko. Přísady vyžadují pravidelnou kontrolu vlhkosti půdy. Pozor však na přelévání nebo vytopení. Doporučujeme raději méně a častěji, použít můžete i rozprašovač. Je třeba pamatovat i na hnojení (Biopon hnojivo na zeleninu)v pravidelných intervalech v době, kdy už jsou sazenice vyklíčené, předejdete tak zpomalení či zastavení růstu.

     6. KDY přemístit sazenice ven?

Předtím, než nastane čas přesunu sazenic do zahrady, je nutné nechat je nejprve aklimatizovat se na jiné podmínky. Zhruba týden před plánovanou výsadbou do vnějších záhonů začněte umisťovat sazenice na vnější plochy chráněné před větrem a přímým slunečním zářením. Na noc je však vždy třeba ještě přemístit dovnitř. Po takovém osmi až desetidenním procesu je můžete přesadit do zahrady již nastálo. Velmi doporučujeme k přesedám přivázat opěrný bambusový kůl,což zajistí vysokou ochranu před lámáním při silných větrech či bouřích. Zároveň se Vám budoucí rajčata či papriky nebudou válet po zemi, kde by byla snadno dostupná pro nezvané hlodavce či hmyzu. Opět kladte důraz na pravidelné zalévání, zejména v letních měsících a v obdobích sucha, aby Vaše několikaměsíční práce nevyšla na zmar. Stále více lidí upřednostňuje instalaci kapkové závlahy, díky které máte o zavlažování postaráno například iv době letní dovolené. Pro více informací o kapkové závlaze klikněte ZDE!

Přejeme Vám krásné a životaschopné sazenice, ze kterých se budete moci těšit a sbírat chutnou úrodu po celou sezónu.
 

 PETOMAR Slovakia s.r.o.