Substráty pro pěstování rostlin

Substráty pro pěstování rostlin

Použití profesionálního substrátu je klíčem k úspěchu a úsporám

Přestože je zahradníkem na českém i slovenském trhu nabízeny mnoho substráov, jejich kvalita není vždy stejná a výsledek pěstování mnohokrát nemusí splnit očekávání.

Cílem každého zahradníka je vypěstovat kvalitní rostliny v co možná nejkratším čase a v požadovaném termínu. V době růstu cen všech vstupů a při již několikaleté stagnaci a propadu cen výpěstků je jedinou cestou zefektivnění zahradnické výroby zrychlení obrátkovosti zboží z jednotky plochy. To platí pro všechny druhy zahradnické výroby ať už ve sklenících, fóliovnících či v okrasných, lesních a trvalkových školkách. Čas jsou peníze a rychlost růstu rostlin lze zvolením správných pěstitelských podmínek značně ovlivnit. Pomineme potřebné světlo a teplo, kvalitní substrát je hned dalším rozhodujícím faktorem, který ovlivňuje výživu rostlin a příjem vody.



Základem vyráběných substrátů je rašelina. Nejběžnější způsob získávání rašeliny je frézování a Borkovany. Borkovany je tažení celistvých bloků rašeliny v podobě velkých cihel, které po částečném vysušení jsou ponechány na speciálních konstrukcích, kde nuceným prouděním vzduchu během zimy dokonale promrznou. Mráz který dosahuje v Litvě teploty pod - 20C mnohdy i po několik týdnů, rašelinu dokonale zbaví případných chorob a škůdců, ale hlavně smútnic, jejichž larvy mohou napáchat velké škody zejména u mladých rostlin a na podnožových vinicích. Dlouhodobým působením mrazu také získá tato rašelina své jedinečné fyzikální vlastnosti, které dělají teprve z bílé rašeliny v "kostce" rašelinu borkovanú. Jen takto připravená Borkovany rašelina pocházející z úplně čistých unikátních rašelinišť bez stromů, které vznikaly po celá staletí, má dutá vlákna a vlastnosti pravé Borkovany rašeliny. Mnozí dodavatelé substrátů své "borkované rašeliny" takto pojmenovávají, ale s pravou Borkovany rašelinou mají společný jen způsob těžby a její nedostatečnou kvalitu pak dohánějí dalšími přísadami do substrátu, které však pouze zvyšují jeho cenu.

Borkované rašeliny (používané pro výrobu profesionálních substrátů) obsahují méně prachových částic a jejich nasákavost vody a vzduchu je vyšší než u rašelin frézovaných. Borkované rašeliny také podléhají pomaleji fermentaci a substráty jsou pak dále zpracovávány a tříděny na několik různých velikostních frakcí a ty jsou následně spolu s dalšími komponenty používané pro výrobu profesionálních substrátů. Ze standardně přidávaných komponent jmenujeme křemičitý písek, agroperlit, smáčedla (jen do frézovaných rašelin), cheláty železa, dolomitické vápence pro úpravu pH a zásobení substrátu hořčíkem.
Základním hnojivem používaným do rašelin značky Florac je PG mix. Jako jedna z mála firem v Evropě používá zeolit, který se před aplikací do substrátů nasytí živninami tak, aby v počátku růstu nedocházelo ke krátkodobému odčerpání zásobních živin ze substrátů díky obrovské sorpční schopnosti této horniny. Zeolit ​​je schopen udržet stabilní pH substrátu a váže na sebe výměnným způsobem živiny, které by jinak byly ze substrátu vyplaveny. Zeolit ​​má minimálně dvakrát vyšší sorpční kapacitu než běžné používané bentonity a na rozdíl od nich díky své neutrální reakci nezvyšuje pH substrátu. Díky své obrovské sorpční schopnosti dokáže také významně ovlivnit případné výkyvy v hnojení pomoci zahradníkovi napravit případné chyby ve výživě, které by při substrátech obsahujících pouze jílovité minerály vedly ke zpomalení růstu a chloróza.

Kromě těchto základních komponent jsou do substrátu přidávány například kokosová vlákna. Zajišťují dobrou aeraci a nezliehavosť substrátů, což ocení hlavně školkaři, speciálně při víceletých kulturách. Kokosová vlákna, které se dovážejí z Indie, mají nižší množství nežádoucích solí jako u afrických, což dovoluje optimálně vyhnojení substrátu.