Instalační prvky:

Navrtávací pás

- slouží pro připojení postřikovače k rozváděcí hadici. V naší prodejně máme v nabídce dva typy navrtávacích pásů:


1. Standardní navrtávací pás,
který je nutné při instalaci přichytit o potrubí za pomoci šroubů a následně je třeba do hadice vyvrtat díru. Tento způsob instalace je pracný a zabere více času. Skládá se - 2x plastový díl, 1x těsnící gumička, 2x matka se šroubem

  • Výhody: možnost instalace na jakoukoli LDPE nebo HDPE hadici s různými tloušťkami
  • Nevýhody: časová náročnost instalace, vrtání do hadice, spony v hadici, které je nutné po instalaci vypláchnout




2. Samonavrtávací pás se skládá ze dvou částí - 1. tělo samonavrtávacího pásu, které se uchytí o hadici zacvaknutím, 2. připojovací část, která slouží na „propíchnutí“ hadice po našroubování do těla. Způsob instalace je velmi jednoduchý a zabere mnohem méně času než při standardním navrtávacím pásu.

V nabídce máme dva typy samonavrtávacích pásů:

a) přímý s výstupem na hadičku SPXFLEX, případně 16 x 1,5 mm LDPE



b) navrtávací pás s vnitřním závitem na ¾“ kde je možné nainstalovat tvarovky SPXFLEX

  • Výhody: rychlá instalace, jednoduché upnutí na hadici, absence hoblin z hadice
  • Nevýhody: tento typ navrtávacího pásu není vhodný pro silnostěnné LDPE hadice. Při instalaci samonavrtávacího pásu na silnostěnnou hadici dojde k poškození plastového hrotu sloužícího k propíchnutí hadice.



Způsob instalace postřikovače

Po nainstalování navrtávacího pásu připojíme hadičku – SPXFLEX, případně 16 x 1,5 mm LDPE k navrtávacímu pásu. Hadičku je třeba zkrátit na požadovanou délku a připojíme ji k postřikovači za pomoci fitinek. (Nutné dodržet umístění postřikovačů přesně podle vypracovaného projektu).

Vzorový projekt:



UMÍSTĚNÍ ŠACHTICE S VENTILY, OVLÁDACÍ JEDNOTKY A ČIDLA SRÁŽEK SE UPŘESNÍ PŘI REALIZACI
POŽADOVANÝ ZDROJ VODY
LEGENDA: Kul ventil 1 / Filtr / Kul ventil 1 - Kulové 1 ventily / Šachta - Šachtička pro manuální odběr vody / zazimování - Postřikovač – s číslem trysky - Postřikovač – s rotační tryskou - Potrubí - Hlavní řád - Potrubí - Distribuční 

Připojovací hadice k postřikovačům

1. Hadička LDPE 16 mm x 1,5 mm je primárně určena pro kapkovou závlahu. Je možné do ní instalovat kapkovače podle potřeby, pokud zavlažované rostliny nejsou ve stejné sponě. Rovněž je možné ji použít na napojení od navrtávacího pásu k postřikovači, avšak je třeba pamatovat na fakt, že tato hadička je tenkostěnná a má tendenci se „prolomiť“ při ohybech, což zapříčiní nedostatečný průtok vody do postřikovače. Proto je třeba věnovat zvýšenou pozornost instalacím s tímto typem hadice.

2. Hadička SPXFLEX od výrobce Rainbird je přímo určena k napojení od navrtávacího pásu k postřikovači. Hlavní výhodou je velmi dobrá manipulovatelnost, kterou lze pozorovat při instalaci.



Příklad napojení hadičky k postřikovači na samonavrtávacím pásu

Příklad ukončení rozváděcí hadice s napojením na hadičku k postřikovačům
(použité tvarovky: 32x3/4" VNZ + spojka přímá SPXFLEX 3/4x16mm)



Nejčastěji používané tvarovky pro napojení postřikovačů na hlavní řád:

1. Kolínko SPXFLEX SBE-050 (16x1/2" vnější závit), SBE-075 (16x3/4" vnější závit)

 

2. Spojka přímá SBA-050 (16x1/2" vnější závit), SBA-075 (16x3/4" vnější závit)

3. Spojka přímá SB-CPLG 16/16 (opravná, prodlužovací)

Elektro-ventilová šachtice

Šachtici je třeba naddimenzovat podle počtu elektroventilů, aby byl dostatečný prostor jak pro elektroventilový rozdělovač, tak i pro elektroventily a příslušenství.
Při instalaci je třeba určit výšku terénu, aby byla šachtice přesně v rovině s okolním terénem. V případě, že bude nainstalována výše, než je okolní terén, hrozí při sečení zničení krytu šachtice. Při osazení pod úroveň terénu bude šachtice vždy špinavá od bláta. Při výkopu je nutné mít na paměti, že dno šachtice nebude položené na hlíně, ale je vhodné před osazením šachtice položit na hlínu dostatečně
velký kus geotextilie na kterou nasypeme drobný makadam. Zajistíme tím, hlavně při údržbě, čisté ventily, které nebudou špinavé od bláta, které by při vypouštění vody vzniklo.

                    
 

Před samotným osazením šachty napojíme na elektroventilový rozdělovač hlavní přívod vody, všechny komponenty (kulové ventily, filtry...), připojíme elektroventily i s přípojnými hadicemi a osadíme šachtici, do které jsme vyřezali otvory na přechod hadic. Pokud nám vše sedí, jak má a zkontrolovali jsme výšku šachtice s okolním terénem, můžeme přistoupit k zasypání šachtice se zeminou.

                             

Elektroventilový rozdělovač

Slouží k rozdělení vody, za pomoci elektroventilů, do jednotlivých sekcí závlahy.


Způsob napojení elektroventilového rozdělovače se může lišit v závislosti na místě osazení, jakož i od požadovaných prvků zařazených do vodovodní soustavy (filtr, sada na zazimování závlahy, kulové ventily...)

V případě dotazů, případně podnětů můžete psát na david@petomar.sk