Sedm otázek předtím, než se rozhodnete koupit samonasávací čerpadlo

Sedm otázek předtím, než se rozhodnete koupit samonasávací čerpadlo

Sedm otázek předtím, než se rozhodnete koupit si čerpadlo

Než začnete vybírat

Každé čerpadlo má určité vlastnosti. Každý uživatel má své představy, například o průtoku a tlaku vody, o umístění a chodu čerpadla, o výběru výrobce a v neposlední řadě i o ceně čerpadla. Vaše spokojenost s výběrem je podmíněna objednáním typu čerpadla, které maximálně splní vaše požadavky za rozumnou cenu. Než se začneme zabývat technickými informacemi, chtěl bych se v krátkosti věnovat ceně. Mnoho lidí se naivně domnívá, že čerpadlo za 33 euro je stejně kvalitní jako za 150 euro. Pokud ho koupí v hobbymarketu, je překvapen skutečností, že je k němu minimální nebo žádný pozáruční servis. Pokud od ceny čerpadla za cca 50 euro odečtete 20 % DPH, cenu přívodního kabelu, cenu obalu, marži prodejce a distributora, náklady na dopravu do ČR, dostanete jeho výrobní cenu. Pokud od ní odečtete ještě cenu práce při výrobě čerpadla, dostanete cenu materiálu a jednotlivých částí. A pokud se zamyslíte, co za tuto cenu je možné koupit, bude vám jasná kvalita technického řešení a materiálového provedení, které tento výrobek má. Tím ale nechci tvrdit, že tato čerpadla nemají své místo na trhu. Pokud je používáte občas, nemáte nároky na jejich provozní spolehlivost, jsou pro vás správnou volbou. Rozhodně bych je nevolil jako součást domácí vodárny, která zásobuje vodou mou rodinu. Pokud požadujete solidní provozní spolehlivost nebo bude čerpadlo provozováno nepřetržitě, je třeba vybrat zboží alespoň ve střední cenové kategorii. V návaznosti na cenu bych se chtěl ještě zmínit o čínském zboží. Je třeba si uvědomit, že většina zboží střední a nižší cenové kategorii byla celá nebo z části vyrobena v Číně. Není pravda, že vždy jde o nekvalitní zboží. I zde je možné jako vodítko při výběru použít cenu. Pokud se nejedná o nejlevnější zboží, není třeba se obávat jeho zakoupení.
Pro úplnost dodávám, že veškeré zboží v našem e-shopu má zajištěno záruční i pozáruční servis.

7 otázek předtím, než koupíte vodárnu

1. Jaký průtok vody potřebuji?

Na první pohled si řeknete, co je na stanovení požadovaného průtoku tak obtížného... Vůbec nic - pouze musíte vědět, jak na to.
Ani netušíte, jak často zákazníci v zaslaných dotazech uvádějí počet obyvatel domu, koupelen, záchodů atd. Mě však tyto informace vůbec nezajímají!!! Proč? Odpověď je velmi jednoduchá. Mě a také vás při stanovení požadovaného průtoku čerpadla zajímá maximální současná spotřeba vody a z těchto údajů ji nezjistím. Slovo SOUČASNÁ je velmi důležité, protože jinak by například majitel hotelu o 50 pokojích musel počítat s průtokem vody pro všech 50 sprch a pro všech 50 WC, což, jak mi dáte jistě za pravdu, není správný postup. Proto se musíte zamyslet a odhadnout z jakých míst mohou být současné odběry a jaký průtok jim může odpovídat. Pokud to nevíte, tak je změřte. Na hodinkách nebo v mobilu změřte dobu, za kterou vám nateče např. 6 l vody do nádoby. Tento údaj lze jednoduše přepočítat na m3/hod. Součet všech současných průtoků vám dá max. požadovaný průtok.
A máte vyhráno
Pro úplnost připomínám, že max. současný průtok není stejný parametr, jako max. průtok čerpadla.

2. Co je to dopravní výška?

Jak již říká samotný název, jde o výšku udávanou v metrech, do které čerpadlo vodu dopraví. Pokud jde o maximální dopravní výšku, tak jí ve většině případů odpovídá nulový průtok.
V případě čerpání do tzv. volné hladiny (napuštění sudu, bazénu, přečerpávání obsahu septiku...) nám voda volně vytéká z trubky/hadice. V tomto případě dopravní výšce odpovídají pouze ztráty v rozvodech vody. Pokud ale požadujeme na konci trubky/hadice tlak, jako například. při připojení postřikovačů, pračky..., musíme jeho hodnotu zohlednit v dopravní výšce. Protože tlaku 1 baru (0,1 MPa) odpovídá přibližně dopravní výška 10 m, připočteme k hodnotě dopravní výšky odpovídající ztrátám v rozvodu ještě hodnotu v metrech odpovídající požadovanému tlaku, např. tlaku 2,3 bar odpovídá 23 m dopravní výšky.
Pokud to neuděláme, tak nám postřikovač bude stříkat málo nebo vůbec.

3. Jak vybrat čerpadlo?

V dotazech se často setkávám s konstatováním, že klientovo řešení je atypické a nelze použít normální postup výběru čerpadla.
Omyl!!!
Čerpadlo se vždy musí vybírat podle dopravní výšky odpovídající jeho zapojení a odpovídající požadované hodnotě průtoku. Pouze v případě, že je nám jedno, jaký máme na výtoku z hadice/potrubí tlak nebo průtok, můžeme použít jiná kritéria.

4. Potřebuji čerpadlo nebo domácí vodárnu?

Než začnete s výběrem, je třeba si odpovědět na otázku, zda potřebujete čerpadlo nebo domácí vodárnu.
Pokud při zahájení a ukončení odběru vody budete sami zapínat a vypínat čerpadlo, tak domácí vodárnu vůbec nepotřebujete. Pokud po otočení kohoutku chcete mít k dispozici vodu jako z vodovodu, musíte si koupit domácí vodárnu. Názvem Domácí Vodárna se označuje soubor zařízení sloužících k automatickému zajištění dodávky vody s požadovaným tlakem, nejčastěji pitné vody v domácnostech, kde není k dispozici vodovodní síť. Jako zdroj vody může sloužit studna, vrt nebo zásobovací nádrž. Můžete koupit sestavu sestavenou od výrobce nebo si ji sestavit z jednotlivých komponentů. Domácí vodárna vám zajistí, že při odběru vody se automaticky zapne čerpalo a po jeho ukončení se zase vypne. Součástí domácí vodárny proto může být ponorné čerpadlo, samonasávací (povrchové) nebo odstředivé (povrchové).
Domácí vodárny s průtokem větším než 5m3/hod jsou označovány jako automatické tlakové stanice (ATS), což podle mého názoru nejlépe vystihuje jejich funkci.

5. Mohu větším objemem tlakové nádoby zvýšit výkon domácí vodárny?

Mnoho zákazníků, hlavně s malou vydatností studny/vrtu, si chybně myslí, že použitím tlakové nádoby velkého objemu (100 l a více) dojde k vykompenzování malé vydatnosti nebo malého výkonu čerpadla, které je součástí domácí vodárny.
Mám špatnou zprávu - není tomu tak!!!
Objem tlakové nádoby má vliv pouze na počet zapínání čerpadla, výkon záleží pouze na parametrech čerpadla. Je to stejné jako v automobilu - velikost palivové nádrže neovlivňuje max. rychlost, ale pouze dobu, kdy musíme natankovat.
V tlakové nádobě je zásoba vody, jejíž objem odpovídá přibližně 30 % objemu nádoby. Po jejím spotřebování se zapne čerpadlo, které začne pokrývat aktuální spotřebu vody a případný přebytek jeho výkonu nebo po ukončení odběru vody, celý výkon čerpadla zajistí dosažení vypínacího tlaku vody a tím i doplnění zásoby vody v tlakové nádobě.

6. Můžeme podle příkonu elektromotoru vybrat čerpadlo?

Stále dostávám mnoho poptávek, kde je jako parametr k výběru zadán pouze příkon elektromotoru, případně počet stupňů. Nejhorší však je, že v mnoha případech jsou jejich autory samotný projektanti, kteří by problematice čerpadel měli rozumět...
Určitě si nyní řeknete, že příkon elektromotoru čerpadla je pro vás důležitý parametr, protože rozhoduje o provozních nákladech a máte samozřejmě pravdu!!! Podle tohoto parametru však čerpadlo není možné vybrat...
Mnoho starších zákazníků zase sleduje, kolik stupňů má čerpadlo. Počet stupňů souvisí s dopravní výškou (tlakem), které je čerpadlo schopné dosáhnout. Ta je ale zohledněna v jeho charakteristice, tj. v závislosti dopravní výšky na průtoku. Pokud pochopíme její význam, nemusíme se nevýznamnými informacemi včetně stupňů vůbec zabývat. Navíc nám charakteristika umožní zjistit výrobcem doporučený rozsah průtoku a dopravní výšky, který má vliv na jeho životnost.

7. Použití samonasávacího čerpadla – ano nebo ne?

Praktický rozdíl mezi „normálním" a samonasávacím odstředivým čerpadlem spočívá ve skutečnosti, že pokud dojde k netěsnosti sacího potrubí, tak samonasávací čerpadlo je schopno vodu nasát samo, zatímco normální se musí zavodnit včetně potrubí. Proto se netěsnost u samonasávacího čerpadla projeví pouze následným únikem vzduchu v rozvodu vody, ale jeho činnost zůstane zachována. Samonasávací čerpadlo je schopné vodu nasát z max. hloubky 8 m. Pokud některý výrobce uvádí větší hodnotu, tak je to pouze jeho zbožné přání.
Při praktickém využití samonasávacích schopností čerpadla je nutné si uvědomit, že max. sací výška 8 m v sobě zahrnuje nejen výškový rozdíl, ale i ztráty v potrubí a armaturách, např. ve zpětné klapce. Je také pravděpodobné, že vlivem opotřebení čerpadla po určité době provozu může dojít ke snížení max. hodnoty sací výšky.
U některých typů samonasávacích čerpadel dochází při provozu se sací výškou nad 6 m ke snížení výkonu. Proto vždy dobře zvažte jeho použití.

Důležitá rada na závěr: při použití jakéhokoli čerpadla doporučujeme dimenzovat připojení studny/vrtu a domu min. 5/4" !!!

Tipy pro úspěch při výběru čerpadla/vodárny:

  • Uvědomte si, jaké vlastnosti od čerpadla/vodárny požadujete
  • Zvažte, jakou provozní spolehlivost/dobu provozu požadujete/předpokládáte. Podle toho zvolte cenovou úroveň zboží.
  • Stanovte si základní parametry pro výběr - požadovaný průtok a odpovídající dopravní výšku na základě vašeho zapojení čerpadla (provozní bod)
  • Pokud si nejste jisti, kontaktujte nás. V dotazu výstižně formulujte váš problém. Adresa: andrej@petomar.sk
  • U vybraného typu pomocí charakteristiky zkontrolujte hodnotu průtoku odpovídajícímu vámi zvolené dopravní výšce. Toto proveďte při jakémkoli způsobu výběru - i v případě, že doporučení dostanete od kohokoli (také se může splést)
  • Pokud je vše v pořádku, podívejte se na informace uvedené v naší nabídce. Nezapomeňte si zboží objednat.